Sayıştay'ın Tespiti: 'Şans Oyunları Denetlenmiyor'

Şans oyunlarının, Demirören ailesi ile İtalyanların ortak olduğu Sisal Şans şirketine devredildikten sonra denetlenmediği ortaya çıktı. Sayıştay’ın taslak raporuna göre idare, Ağustos 2020’den beri izleme ve denetleme yetkisini kullanmıyor.

Halkın son umudu şans oyunlarının, Demirören ailesi ile İtalyanların ortak olduğu Sisal Şans şirketine devredilmesinden sonra denetlenmediği ortaya çıktı. Sayıştay, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü 2020 yılı taslak denetim raporunda idarenin şans oyunlarında Ağustos 2020 tarihinden beri izleme ve denetleme yetkisini kullanmadığını tespit ederek bu yetkinin kullanılmasını önerdi. 

Taslak raporda şans oyunlarına ilişkin lisansın 6 Ocak 2017 tarihinden itibaren 49 yıl süreyle Türkiye Varlık Fonu’na verildiği anlatıldı. Lisansın Türkiye Varlık Fonu tarafından üçüncü kişilere devredildiği anımsatılan raporda, fon ile yüklenici firma arasında 29 Ağustos 2019 tarihinde imzalanan sözleşmeye atıf yapıldı. Raporda sözleşmedeki madde gereğince “Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü’nün, lisans konusu faaliyetlerin ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak yürütülmesini izleme ve denetleme yetkisinin saklı olduğu” anımsatıldı. 

Raporda sözleşmenin “Bilet satış bilgilerinin on-line olarak lisans sahibi ve idare tarafından görüntülenebileceği” ve “yüklenicinin sözleşmeye konu şans oyunlarının ikramiye ödemeleriyle ilgili olarak lisans sahibi ve idare tarafından istenebilecek her türlü veri, bilgi ve belgeyi istenilen süre ve biçimde sunacağı” gibi maddelere de dikkat çekildi.

"Sistem kurulmalı"

Sözleşmeye ilişkin maddelerin sıralanmasının ardından raporda “yüklenici firmanın söz konusu şans oyunları faaliyetlerinin idare tarafından çevirimiçi olarak izlenmesine, her türlü sorgulamanın yapılabilmesine ve raporların alınabilmesine imkân verecek gerekli sistemin donanım ve yazılım olarak kurulması” ile “lisans kapsamındaki tüm şans oyunlarına ait ikramiye ödemeleriyle ilgili olarak talihlinin kimlik bilgileri, oyunun türü, çekiliş tabanlı oyunlarda çekiliş tarihi, biletin numarası, serisi, ödenen tutar ve benzeri her türlü bilginin haftalık dönemler itibarıyla ve elektronik ortamda salt okunur olarak idareye bildirilmesi hususlarının gerçekleştirilmesi için gerekli girişimlerde bulunulması” istendi.

Sayıştay’ın tespitlerinin ardından idare cevabında 1 Ağustos 2020 - 31 Aralık 2020 tarihleri arasındaki döneme ait lisans konusu faaliyetlerin ilgili mevzuat hükümlerine uygunluğunun görevli başmüfettişler tarafından bu yıl içerisinde denetlenmesinin öngörüldüğü ifade edildi. Firmanın kuracağı yazılım ve donanım sistemlerinin teknik çalışmasının devam ettiği de belirtildi.

"Eli kolu bağlanmış"

Rapora ulaşan TBMM KİT Komisyonu üyesi CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “AK Parti döneminde tüyleri yolunan talih kuşu, şans oyunu çekilişleri Sisal Şans’a devredildikten sonra rahmetli olmuştur” dedi. Yavuzyılmaz şöyle konuştu:

 “Milli Piyango İdaresi taslak raporunda yer alan bulguya göre, 01.08.2020 tarihininden 31.12.2020’ye kadar düzenlenen şans oyunu çekiliş faaliyetlerinin mevzuata uygun olarak yapılıp yapılmadığının Milli Piyango İdaresi tarafından denetlenmediği anlaşılıyor. Milli Piyango İdaresinin eli kolu bağlanmış durumda. İzleme ve denetleme görevi kapsamında, çekilişlerde gözlemci bulundurmak dışında bir faaliyeti yok. Kurum kendi maaş ödemelerinde dahi zorlanıyor.”

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
25.11.2021

bul karayı al parayıcılar daha güvenli :D

25.11.2021

Şans oyunları almayın aldırmayın.

25.11.2021

tarihin en büyük ikramiyesi çılgın sayısal loto ile verildi (güya) 200 milyonun üstündeydi. kimliğinin açıklanmasını istemedi kazanan (güya) küçük haberler ile geçti. herkes biliyor ki, tüpçü kasasına attı o parayı

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ