Sayıştay AB Fonlarının Nereye 'Hibe Edildiğinin' Peşine Düştü; 170 Milyon TL Kayıp

Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye kullandırdığı fonları denetleyen Sayıştay, 58 milyon avronun (yaklaşık 170 milyon TL) takibinin yapılamadığını belirledi.

Bugün’den Ezelhan Üstünkaya’nın haberine göre Sayıştay, Ça­lış­ma ve Sos­yal Gü­ven­lik Ba­kan­lı­ğı­’na ilişkin raporunda AB Ko­or­di­nas­yon Dai­re Baş­kan­lı­ğı­’nın (ABKDB) Hi­be Yö­net­me­li­ği hü­küm­le­ri­ne uy­ulma­dı­ğı da ifa­de edi­ldi.

Buna göre, fon alan kurumların hesapları bu fonları nasıl değerlendirdiklerinin tespiti için incelenmiyordu. Raporda, “Söz ko­nu­su ka­yıt­la­rın her­han­gi bir şe­kil­de ulu­sal mu­ha­se­be sis­te­mi ta­ra­fın­dan ta­kip edil­me­si­nin müm­kün ol­ma­dı­ğı gö­rül­müş­tü­r” de­nil­di.

Sayıştay, fon­la­rı kul­lan­dı­ran ku­ru­mun mu­ha­se­be ka­yıt­la­rın­da iz­len­me­diğine dikkat çekti, bunun mev­zu­ata ay­kı­rı­lık teş­kil ettiğini ve ka­mu kay­nak­la­rı­nın ka­yıt dı­şın­da kal­ma­sı­na ne­den olduğunu kaydetti.

Dahası Sayıştay, projeler kapsamında Avrupa Komisyonu ve Türkiye tarafından verilen fonların kullanılmayan kısımlarının da takibinin yapılmadığına dikkat çekti.

‘Ka­tı­lım Ön­ce­si Ma­li Yar­dım Ara­cı’ (IPA) kap­sa­mın­da ger­çek­leş­ti­ri­len prog­ram­ bütçeleri Avrupa Ko­mis­yo­nu ve Tür­ki­ye ta­ra­fın­dan or­tak ola­rak fi­nan­se edi­liyordu. Program bütçesi belirlenerek her iki tarafın da programlara yapacağı katkı payları hesaplanıyordu. Ancak programların son bulmasıyla büt­çe­le­ri­nin ger­çek­leş­me du­rum­la­rı­na gö­re AB Ko­mis­yo­nu ve Tür­ki­ye’nin verdiği ama har­can­ma­yan kat­kı pa­yı tu­tar­la­rı­nın ta­raf­lara iade edilmesi gerekiyordu.

Sayıştay da geri ödenmesi gereken katlı paylarına dikkat çekti; raporda “Av­ru­pa Bir­li­ği Ko­mis­yo­nu­’na ia­de edil­me­si ve büt­çe­ye ge­lir kay­de­dil­me­si ge­re­ken tu­tar­la­rın ta­ki­bi­nin ya­pı­la­bil­me­si için ge­rek­li iz­le­me he­sap­la­rı­nın bu­lun­ma­dı­ğı gö­rül­müş­tü­r” tes­pi­ti yer al­dı.

AB Ba­kan­lı­ğı, iz­le­me he­sap­la­rı­nın oluş­tu­rul­ma­sı ta­le­bi­ni Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı­’na ile­ttiklerini belirtmekle yetindi.

  • Diken

Popüler İçerikler

Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
Dilan Polat Tahliye Olabilir! Avukatı Başvuru Yaptı, Dilan Polat Adli Tıp Kurumu’na Sevk Edilecek
'Skibidi Bop' Şarkısıyla Dans Ederek Çiftçi Hayatından Milyoner Hayatına Adım Atan 'Göbek Reis' Aslında Kim?