Sputnik'in haberine göre, Moskova’daki Ulusal Araştırma Üniversitesi Ekonomi Yüksekokulu tarafından yapılan araştırmada dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerden 1990-2016 yıllarına dair elde edilen veriler değerlendirildi.
Araştırmaya göre Türkiye'de 100 bin kişiden 1192'si bunama hastalığından muzdarip. Bu da Türkiye'yi bunamada dünya birincisi yapıyor. Türkiye'yi 1037 vaka ile Brezilya takip ediyor.
Araştırmaya göre listenin son sırasında Nijerya var.
Bu vakaların ortalama yüzde 70'ini ise Alzheimer hastaları oluşturuyor. Hesaplamalara göre bunama vakaları dünya genelinde söz konusu 26 yıllık süreçte yüzde 117 artış gösterdi.
Uzmanlar gidişat böyle devam ederse 2016'da dünya genelinde 43.8 milyon kişi olan bunama hastalarının sayısının 2050 yılında iki kattan fazla artarak 100 milyona çıkabileceği uyarısında bulundu. Artan bunama vakalarının nedeni olarak ise gelişen tıbbi imkanlarla birlikte yaşam süresinin uzaması, obezite oranı ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları gösterildi.
80 yasinda emekli akademisyen komsum var. bu yasinda akli melikeleri gerilemesin diye yeniden universite sinavina girdi. acik ogretimden yeni bir bransda okumaya basladi. daha oncede b sinifi is guvenligi uzmanligi almisti. surekli calistirdigi icin bu yasinda hem aklen hemde bedenen son derece dinc, hic bir gerileme yok. alzheimer buyuk oranda genetikle iliskili bir hastalik ama turkiyede benzer ulkelere oranla cok yuksek goruluyorsa fark cevresel faktorlerde demektir. ulkede okunan ortalama kitap sayisi belli, ortalama televizyon izleme suresi belli. insanlar apartman dailerinde hic bir sosyal veya sanatsal aktiviteye katilmadan, spor dahi yapmadan ot gibi yasiyor. ot gibi yasayan bir yerden sonra ota doner, dun ne yedigini hatirlamaz hale gelir dogal olarak.
Ağır çalışma ve uzun çalışma koşulları da bunun sebebi diye düşünüyorum.
Zaten belli değil mi? Ülkede millete bir yıl önce başka şeyi söyleyip bir yıl sonra kendini yalanlayan adamlar hakim.