Saygıyla Anıyorum: Bundan 5 Yıl Önce Tanışma Fırsatı Bulduğum Harun Kolçak'tan Neler Öğrendim?

Bugün Harun Kolçak'ın aramızdan ayrılışının ilk yılı. Sevenleri için sessiz geçen, üzücü bir yıl oldu. Biz onun şarkılarına daha çok sarıldık. Bende yeri farklıdır Harun Kolçak'ın, bugün onun hatırasını bir kez daha yaşatmak için onun cümlelerini, tavsiyelerini size aktarmak istiyorum bugün. 

Harun Kolçak ile tanışmam 5 yıl öncesine dayanıyor. Tanışmam derken çok samimi çok yakın olarak algılamayın, normal bir tanışıklık. Bana verdiği cevaplardan sonuncusunu hala unutamıyorum. Bu yazımı özel kılan da bu.

Bundan 5 yıl önce, üniversite 2. sınıf öğrencisi iken internet işleri ile ilgileniyor ve bir şeyler yapmak istiyordum. Sonradan aklıma bir fikir geldi ve kampüs içerisinde aktif olacak bir web sitesi açtım. Tanıtım yapmak gerekiyordu, sonradan aklıma bir fikir geldi ve ünlü isimlerle online röportajlar yapmaya karar verdim.

Hacettepe'de okuyordum, Beytepe kampüsünde kalıyordum. Hedef kitlem buradaydı. Ünlülere nasıl ulaşırım, neler yapabilirim bir fikrim çok yoktu, direkt daldım işlere.

En azından ulaşmayı deneyecektim. 90'lı yılların sonunu çok az hatırlasam da Harun Kolçak'ın müzikleri beni hep etkilemeyi başarmıştı. O yüzden şansımı Harun Kolçak'tan yana kullanmaya karar verdim ve bir e-posta gönderdim. Elektronik ortamda yazılı olarak sorularımı ilettim.

Aradan bir hafta geçti ve bir bildirim, cevap gelmişti! Harun Kolçak, ona sorduğum soruları samimiyet ile cevaplamış ve benden de sitede yayınlamam için internetten büyük boy bir fotoğraf seçmemi istemişti. İçimden dedim ki, tabii ki de! Sonrasında site kapandı, kampüs hayatı bitti. Röportaj hep durdu bende ama. Bugün de sizlerle bu özel röportajı paylaşmak istiyorum.

Verilen cevaplarda herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.

Soru: Harun Kolçak kimdir? İnternetten kopyala yapıştır yerine bizzat sizden dinlemek isteriz.

Kendimi 'Dünya Vatandaşı' olarak tanımlayabilirim.  Müzik adamıyım, doğaya uyumlu yaşamaya özen gösteren, vejetaryen ve hayvan dostuyum. Bilim ve sanatla ilgilenirim. Müzikten sonra sinema gelir. Huzurlu, sade, az ve öz dostlarımla sakin bir hayat sürüyorum.

Dışarıdan 'soğuk' göründüğümü söylerler. Aslında burcum yengeç gibi kabuğunun içinde yumuşak bir insanım.

Soru: Müziğe olan ilginiz ne zaman başladı?

Müziğin içine doğdum. Anneannem ud çalardı. Annem klasik türk müziği ile ilgiliydi. Evlerde hep meşk edilirdi yani...

Soru: Babanız sayın Eşref Kolçak’ın oğlu olmak, onunla bir arada olduğunuz zamanlar müziğe karşı olan tutumunuzu ve kariyerinizi nasıl etkiledi?

Babam bana ilk gitarımı alan ve beni hep destekleyen biri oldu. Hatta 80'li yıllarda liseden sonra okumak istemediğimi söylediğimde , bunu hoş karşılayan, pek de yurdumun otoriter, boğucu babalarına benzemediği için çok şanslıyım.

Soru: Ankara diyince…. ? (Tek kelime veya cümle ile açıklayabilirsiniz.)

store.donanimhaber.com

Askerlik günlerim.

Soru: Geçmişe baktığınızda müzik adına ilk çıktığınız zamanlardan itibaren çok farklı bir müzik anlayışı ile sahnelerdeydiniz. Müzik adına neler yaptığınızı düşünüyorsunuz? Hedefleriniz nelerdi?

Ben bas gitaristim ve hep öyle kalmayı planlarken, Onno Tunç'un teklifi ile grubuna katıldım. Zamanla sesimden etkilenen Sezen Aksu, beni sahnede düetler ve solo parçalara yönlendirdi.

90 yılında da Sezen ve Onno'nun zorlaması ile ilk albümü yaptım. Aklımda ünlü biri olmak yoktu. Hala da yok galiba.

Ben, daha çok günlük yaşarım. Bu yüzden pek hedefim yoktur. Ama birkaç farklı müzik projem var. Bu yıl içinde gerçekleştirmeyi düşünüyorum.

Soru: 90’lar ile ilgili neler düşünüyorsunuz, hissediyorsunuz?

Müzik adına çok verimli yıllardı. Günümüzdeki yoz anlayış yoktu. Olamazdı da, çünkü piyasada gerçekten işini bilinler vardı.

Soru: 90’lardaki günlük rutinleriniz nelerdi? Şimdi neler?

Uyumak, yıkanmak, yemek dışında pek rutinim yok. Yaşamın akışına kendini bırakmış biriyim.

Soru: Gerek günümüz olsun gerekse geçmiş yıllar olsun; hep farklı imajlara sahiptiniz. Bu farklılıklar nereye dayanıyor?

Özellikle farklı olmaya çalışmıyorum. İçimden geldiği gibiyim. İç dünyam, dışıma yansıyor. Bu da kimseye zarar vermeden dilediğim gibi yaşamak felsefemden kaynaklanıyor.

Soru: İlerleyen yıllar için hedefleriniz neler?

Yukarıda da yazdım ; pek hedefim yok. Ama 60 yaşıma girersem, Tibet, Nepal, Bhutan gibi ülkelere gidip bir süre yaşamayı planlıyorum.

Soru: Hacettepe diyince aklınıza ne geliyor?

Üniversite.

Soru: Son olarak bizlere söylemek istedikleriniz var mı?

Birbirimizi yadırgayabiliriz, ama yargılamadan yaşamalıyız...

Sevgiyle kalın...

Sonradan ara ara yazdım ben, yüz yüze tanışamadık ama hep e-posta gönderdim.

Harun Kolçak cevaplardı hep, kısa da olsa yazardı. Ben bir süre sonra yazmayı bıraktım, siteyi kapattım. O müziği bırakmadı. Ama söylediği son söz hep aklımda kalacak. 

Birbirimizi yadırgayabiliriz, ama yargılamadan yaşamalıyız...

Popüler İçerikler

Kime Taş Geldi? Müge Anlı Narin Cinayeti ile İlgili Hakkında Yazılanlara Sert Yanıt Verdi!
Çekirdek Sabancılar Nazlı, Hacı ve Arzu Alara'dan Klasikleşen Aile Pozuna Güncelleme Geldi!
Vefatından İki Gün Önce Armağan Çağlayan'ın Programına Konuk Olan Metin Arolat'ın Sözleri Gündem Oldu
YORUMLAR
19.07.2018

Tabutu başında selfie çekenleri yargılamamak mümkün mü?rahmet olsun inşlh

Pasif Kullanıcı
19.07.2018

Benim hayatımın anlamı..Hayatımın tek sevdiğim sanatçısı.her şarkısını her hecesini hücrelerime kazıdığım o güzel ses.onla büyüdüm.aşkları acıları sevinçleri hayalleri hep şarkılarınla paylaştım.orta 3 e giderken ilk kasedi çıkmıştı.harçlıklarımı biriktirip almıştım.sanırım en büyük hayranıyım.o kadar büyük bir sevgim var.karakalem resimlerini mi çizmedim ona şiirler mi yazmadım.ve tabi ona ulaştım.ona yazdığım şiiri antalya da tatildeyken okuma fırsatı olmuştu.ve bana söylediği söz,''benden bile güzel yazmışsın'' olmuştu.oradaki arkadaşlarına okumuştu şiiri.dünyanın en mutlu insanıydım o an.benim sevdiklerim ölmez.onu da ölmüş saymıyorum.sadece daha huzurlu bir yerlerde.o kadar. https://www.youtube.com/watch?v=-E_Ut1XJgtM şimdi bunu dinleyin...gözlerinizi kapatın..ve hayatın anlamını bir kez daha gözden geçirin.

19.07.2018

aldın götürdün bizi başka yerlere o an aşaşırdık böyle düştüğümüz hallere her günümüz her gecemiz hep seninle sensiz olmayız harun abi..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ