Saygı Duruşu: 2022'de Sunucuları Kapanan Ve Resmen Ölüme Mahkum Edilen 12 Oyun

2022 herkes için iyi geçmedi elbette. Her ne kadar sevdiğimiz oyunlar piyasaya sürülmüş olsa bile, çoğu çevrimiçi oyunun da fişi çekilmiş durumda. Özellikle Live-Service yani sürekli güncellemeler ile ayakta duran çevrimiçi oyunlardan bazılarına maalesef elveda demek zorundayız. 

İşte karşınızda ölmüş ama gömeni olmayan tam 12 oyun;

1. DİRT 4 ve DİRT Rally

Sevilen yarış oyunlarıyla listemize giriş yapıyoruz. DİRT 4 ve DİRT Rally, Codemasters'ın sevilen oyunları arasında yer alıyordu. Ne yazık ki oyunlar dijital mağazalardan kaldırıldı ve artık satın alınması zor gözüküyor. 

Yayıncı Electronic Arts, bu kaldırma işlemlerini geçtiğimiz Ekim ve Kasım ayında gerçekleştirmişti. İki oyuna sahip olanlar günümüzde hala çevrimiçi sunuculara girebiliyor olsa bile araç lisanslarının yenilenmeyeceği için yakın zamanda bu durum da tersine dönecektir.

2. Fast & Furious Crossroads

Fast & Furious Crossroads oldukça kötü bir çıkış yaparak serinin hayranlarını üzmüştü. Kötü bir hikaye sunumu, başarısız oynanış temelleri ve eğlenceli olmayan yapısıyla sadece 2 sene dayanabildi. 

Oyunun aldığı incelemeler çok kötüydü bu yüzden Nisan 2022 gibi çevrimiçi sunucular kapatıldı ve oyunun satışı kaldırıldı. Fiziksel olarak sahip olanlar ise hikaye kısmını oynamaya devam edebiliyor.

3. Final Fantasy VII: The First Soldier

Mobil için geliştirilen ve oynaması tamamen ücretsiz olan Final Fantasy VII: The First Soldier, geçtiğimiz aylarda yaşadığı oyuncu kaybını bir türlü tersine çevirememişti. Oyunu geliştiren Ateam, yaptığı açıklamalar ile hep pozitif kalmaya çalışsa bile işler istenildiği gibi gitmedi. 

Oyunun sunucuları 11 Ocak 2023'te tamamen kapanacak. Bu tarihten sonra mobil mağazalardan kaldırılacak ve oynaması imkansız bir hale gelecek.

4. Forza Street

Bu kapanan kaçıncı yarış oyunu yahu!

Turn 10 Studios tarafından geliştirilen Forza Street, hem mobil hem de PC oyuncuları için yeri geldiğinde oldukça eğlenceli bir deneyim sunuyordu. Ne yazık ki geliştirici ekibin yeterli zamanı ayıramaması ve aynı zamanda Forza Motorsport için çalışmalara başlaması sebebiyle sunucularda oyuncu kaybı yaşanmaya başlamıştı.

5. Fuser

Bir DJ oyunu olan Fuser, Guitar Hero ve Rock Band'ın geliştiricisi olan Harmonix tarafından piyasaya sürülmüştü. Beklenenden daha az ilgi görmesi sebebiyle çevrimiçi sunucuları kapanma yoluna doğru ilerliyor. 

Geliştirici ekip olumsuzlukları bir kenara iterek oyuna güncellemeler getirmeye devam etse bile az talep karşısında elleri kolları bağlanmış durumda.

6. Genesis

Video oyun sektöründe fırtınalar estiren MOBA yapımları sayesinde ölü doğmuş bir oyun daha. Rampage Games tarafından pek fazla duyurulmadan piyasaya sürülen Genesis, 2019'dan bu yana tamamen hayalet bir oyun olarak mağazalarda yer alıyordu. 

Yeterli oyuncu sayısının sağlanamaması sebebiyle Nisan ayında sunucuları kapatıldı ve oyuna kayıt olan kişilerin hesapları tamamen silindi.

7. Hyper Scape

Ubifost'un Battle Royale arenasına girmek için tasarladığı Hyper Scape, çok ama çok kötü bir çıkış yaparak adeta dibi görmüştü. Her ne kadar eğlenceli içerikler sunsa bile yeterli oyuncu sayısını yakalayamadığı için topa tutulmuştu. 

Ubisoft Montreal, oyunun internet adresini kapatarak Nisan ayında bu duruma bir son vermişti ve hemen ardından ise oyunun sunucularını da sonsuza dek kapattı.

8. Jump Force

Zaten sıkıntılı bir çıkış yapan Jump Force, yeterli satışa ulaşamadığı için fişi çekilen bir diğer oyun olarak karşımıza çıkıyor. 

2018'de çıkış yapan oyunun satışı Şubat ayında sonlandırılmıştı. Fiziksel olarak sahip olanlar ise çevrimiçi olarak oynamaya devam edebiliyordu. Ancak geçtiğimiz aylarda sunucuları da kapandı ve tamamen ölü bir oyun oldu.

9. Overwatch

Overwatch 2'nin çıkışından sonra sunucuları kapatılan ilk oyun Overwatch, artık erişilmesi imkansız bir yapım olarak tarihin tozlu sayfalarına gömülmüş durumda. 

Aslında bu listeye almak mantıksız olabilirdi fakat yeni oyunu çıkan ancak eskilere sunucu desteği vermeye devam eden yapımlar da var. Örneğin Counter Strike oyunları.

10. Project Cars ve Project Cars 2

Project Cars ve Project Cars 2'nin içerisinde yer alan araçların lisans sürelerinin dolmasıyla birlikte iki oyunun da fişi çekilmiş durumda. Fiziksel olarak sahip olanlar veya daha önceden satın almış kişiler hala oyuna girip eğlenceli vakit geçirebiliyor ancak çevrimiçi sunucular tamamen kapatılmış durumda. 

Ayrıca geliştirici Slightly Mad Studios'un Project Cars 3 için de lisans sürelerini yenilemeyeceği iddiaları ortalığı kasıp kavuruyor.

11. Scavengers

Şahsen benim de ilgiyle başladığım ancak daha sonra feci sıkıldığım Scavengers, yeterli oyuncu sayısına ulaşamadığı için Aralık ayı başında tamamen kapandı. 

Ücretsiz bir Battle Royale oyunu olan Scavengers, ilginç bir atmosfere sahipti ancak karışık arayüzü ve eğlenceli olmayan yapısıyla kendine bu arenada pek yer bulamamış gibi gözüküyor.

12. Tera

2011'den beri hayatımızda bulunan çevrimiçi çok oyunculu rol yapma oyunu Tera, ne yazık ki Haziran ayında faaliyetlerine son vermek zorunda kaldı. 

Oyunun geliştiricisinin yaptığı açıklamalara göre gelişen oyun sektöründe kendilerine pek fazla yer bulamadıklarını ve kullanıcıların içeriklere eskisi kadar rağbet göstermediğini söyledi.

İlginizi Çekebilir

Engelli Oyuncular İçin Geliştirildi: Sony Yeni PlayStation 5 Kontrolcüsünü Duyurdu
Yeni Valorant Haritası Lotus İçin Heyecanlandıran Tanıtım: Hindistan'a Gidiyoruz
Müjdemizi İsteriz: Hades 2 Türkçe Dil Desteği ile Geliyor

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
08.01.2023

Bir tane de benden Coral Island

08.01.2023

Ben de diyorum geforce de neden bedava oyunlar azaldi

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ