Savaştan Çıktıktan Yalnızca 4 Sene Sonra Cumhuriyet'in İmal Ettiği Uçaklar Sizi Çok Şaşırtacak!

Yıllardır bir nevi uykuda olan ve devrim ile ayağa kalkan bir coğrafya, dünya düzeninde yerini almak adına bunun yetmeyeceğinin farkındadır. Uygarlık, bilim ve teknolojinin yolunu tutmuş uzay çağına çeyrek kalmışken Türkiye Cumhuriyeti de istikbali göklerde görür ve uçak üretimine başlar.

Kaynak: Atatürk Ansiklopedisi

              Tayyareci

Gazi Türk Hava Kurumu'nun açılışında ilk başkan Bolu Milletvekili Cevat Abbas Bey'e şöyle seslenir: “Havacılık askeri bakımdan olağanüstü önemli, Avrupa, Amerika havacılığı ayrıca bir spor..."

'Konusu olarak görmeye başladı, iyi düşünün. Biz de geç kalmayalım, bilgili, yürekli, kanatlı bir gençlik yetiştirelim. Hayalini geniş tut. Uçak yapmayı bile düşün. Cemiyeti kur ve bana çalışmaya başladığınızı bildir.'

Diğer taraftan Atatürk açılışa gelen konuklara da şunları söyler: “İstikbal Göklerdedir, çünkü göklerini koruyamayan milletler yarınlardan asla emin olamazlar. Her işte olduğu gibi..."

'Havacılıkta da en yüksek seviyede, göklerde bizi bekleyen yerini az zamanda dolduracaksın. Ey Türk Genci! Kısa zamanda gökte seni bekleyen yerini alacaksın. Yoksa o yeri başkaları istila eder ve işte o zaman bu ülke ve ulus elden gider.”

Böylece THK 1925'te kurulur. Atatürk, yalnızca uçak almak ya da pilot eğitmek ile ilgilenmez. O, “Bütün tayyarelerimizin ve motorlarının memleketimizde yapılması ve hava harp sanayinin..."

'Bu esasa göre inkişaf ettirilmesi icap eder.” der. Böylece kısa süre sonra 6 Ekim 1926'da Kayseri'de ilk uçak fabrikamız kurulur. Bu kuruluş her ne kadar Alman ortaklı ise de 1929'da Junkers şirketinin tamamı satın alınır. Haydi gelin uçaklarımıza bakalım...

1. Junkers A-20 Bombardıman Uçağı (1932 yılına kadar 15 tane üretilir.)

2. Curtiss Fledgling 2 C1 Eğitim Uçağı (1946'ya kadar 8 adet üretilir ve ilk üretim 1401 numaralı uçak İran'a hediye edilir.)

3. Curtis Hawk II Av Uçağı (1945'e kadar 46 tane üretilir.)

4. PZL P-24 Av Uçağı (1943'e kadar 27 tane üretilir.)

5. Gotha 145-A İrtibat Uçağı (1939'a kadar 43 tane üretilir.)

6. Miles Magister Mk.I/IA Eğitim Uçağı (1942'ye kadar 26 tane üretilir.)

Tarih II. Dünya Savaşı yıllarını gösterdiğinde ise uçak üretimimiz durur. Ancak yine Cumhuriyet yıllarında sadece devletin değil özel teşebbüsün de uçak üretimi ile ilgilendiğini görürüz.

Pilot Vecihi Hürkuş, Mühendis S. Reşit Alan gibi isimler prototipler üretse de ilk 'özel' uçağımızı Nurettin Demirağ NUD-36 koduyla (24 tane) üretir. Ayrıca Demirağ 1938 yılında NUD-38 koduyla altta gördüğünüz 6 kişilik ilk yolcu uçağını da üreten isim olur.

NUD-38

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

İsmet Paşa'nın "40 Paranın" Hesabını Yaptığı Türk Hava Kurumu Anısını Okuyunca Çok Duygulanacaksınız!
85 Yıl Önce Afet İnan'ın Sorduğu Kritik Soru: Modern Irklar Arasında Türklerin Yeri Nedir?
1921'de New York Times'da Çıkan Bu Haberi Muhtemelen Bilmiyordunuz: "Kemal, Britanya'ya Gülüyor."
Fransa'da Picardie Manevralarında Genç, Kaytan Bıyıklı Bir Devrimci: Kolağası Mustafa Kemal Bey
Ah Türkiye'm Ah! Gözbebeği Kurumumuz Hıfzıssıhha İle 1938'de Çin'e Aşı Gönderdiğimizi Biliyor muydunuz?

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
YORUMLAR
04.08.2021

Bu ülke çağdaş ve aydınlık kalkınma hamleleri konusunda önemli gelişmeler katediyordu. Rahmetli Atatürk vefat edene kadar hep ileri gittik. Sonra durakladık ve son 20 yıldır hep geri gidiyoruz. Ve korkarım ki kolay kolay düzelmeyeceğiz.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ