Savaşların Zedeleyemediği Zarafet: Mustafa Kemal Paşa'nın Latife Hanım'a Evlenme Teklifi

Cepheden cepheye koşarken geçirilen koca bir ömre sığdırılmış onlarca savaş, şahit olunan sayısız ölüm, son nefese kadar bitmeyen mücadele. Zarafet, karakterinizin değişmez bir parçasıysa bunlar bile sizi engelleyemiyor. Zarafetin ve kadına verilen değerin en güzel örneklerinden birisi, Mustafa Kemal Atatürk'ün Latife Hanım'a evlenme teklifi.

Takvimler 9 Eylül 1922'yi gösterdiğinde Türk ulusunun büyük rüyası gerçek olur. Türk ordusu, İzmir'e girmiş ve Kurtuluş Savaşı'nı başladığı yerde bitirmiştir. Bağımsızlık, şanlı bir zafer ile gelmiştir.

Bir gün sonra zaferin mimarı Mustafa Kemal Paşa şehre gelir. İzmir halkı Paşa'yı bağrına basar.

13 Eylül'de başlayan yangın büyük panik yaratır. Paşa, kendisi için daha güvenli olduğu düşünülen Uşakizade Köşkü'ne yerleştirilir.

Konakta, Paşa'yı bekleyenler arasında ev sahibi ailenin genç kızı Latife Hanım da hazır bulunur. Boynundaki kolyede fotoğrafını taşıdığı kahramanı, İzmir'de ağırlamak onun için bir hayalin gerçek olmasıdır.

Her sabah başucuna kendi topladığı gülleri bıraktıktan sonra yerli ve yabancı gazeteleri tarar, önemli haberleri Paşa'ya iletirdi.

Paşa'ya göre yabancı dil bilen, eğitimli ve değerlendirme kabiliyeti yüksek olan Latife Hanım, Türk kadınına öncülük edebilecek birisidir.

İzmir'deki işlerin tamamlanmasının ardından Ankara'ya dönülmesine karar verilir. Hazırlıklar başlamıştır.

Dönüşten bir gün önce, sabah evden çıkan Paşa, Latife Hanım'a akşam yemeğinde sadece ikisinin olacağını söyler ve bu sabah yatağını onun toplamasını ister.

Latife Hanım, Paşa'nın odasına girince yatağının toplu olduğunu görür. Yatağın üstünde kendi topladığı güllerden biri ile Paşa'nın fotoğrafı vardır. Gülü alır, fotoğrafı ise yerine asar.

Yemekte Paşa bir yanıt bekler ancak Latife Hanım'ın durumdan habersiz olduğunu fark eder. Odadan fotoğrafı getirmesini ister.

Fotoğrafın arkasını çeviren Latife Hanım, Paşa'nın el yazısıyla yazılmış notu görür: "Sen bu resme bak... Ve hala hayır diyorsan, bir daha teklif etmeyeceğim"

Ailesinden onay alması gerektiğini söyleyen Latife Hanım hemen cevap vermez. Ailesi Fransa'dan döndükten sonra izin alan Latife Hanım, Ankara'ya dönmüş olan Paşa'ya "Evet" yanıtını yollar.

20 Ocak 1923'te Uşakizade Köşkü'nde kıyılan nikah ile evlenirler. Paşa'nın şahitliğini Fevzi Çakmak ve Kazım Karabekir, Latife Hanım'ın şahitliğini ise Abdülhalik Renda ve Salih Bozok yapar.

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
YORUMLAR
09.01.2019

Şu ATAM'ın duruşun da ki asalete bakarmısınız. Bakışları tüm dünyaya korku salmış ATAM bugün Türkiye'yi görseydi gözleri açık giderdi. Emanetine sahip çıkamadık ATAM affet bizi...

09.01.2019

atatürk latife hanımla mantık evliliği yaptığı için evliliği yürümemiştir. latife hanım görgülü, iyi bir aileden gelmiş, yabancı diller bilen, türk kadınına örnek olabilecek bir kadın diye atatürk onu seçmiş ama en büyük hatası olduğunu düşünüyorum. bir oğlak burcu erkeği olarak evliliğini de proje olarak görmüş; onu gerçekten seven, hatta evlendiğini duyunca ona hediye ettiği tabancayla intihar eden bir hanım vardı latifeden önce, fikriye hanım... bence gerçekten sevdiği fikriye hanım ile evlenseydi o zaman yürütürdü evliliğini. mutlu olurdu. latife hanım da fikriye dedikodularını duyduğu için atamıza zıt gitmiş, adamı çileden çıkarmıştır. bence lütfiye de biliyordu atatürkün onu sevmediğini...

09.01.2019

lütfiye kim :D ayşe fatma hayriye latife fikriye derken kafan karışmış

09.01.2019

Lütfen kaynak gösterir misiniz?

TÜM YORUMLARI OKU (25)