Savaşı Instagram'dan Dünyaya Aktaran Fotomuhabir Madji Fathi: "Filistin Halkı Barış İstiyor"

İki gündür gündemimizin ana başlıklarından biri Instagram’a getirilen erişim engeli. Ben de bu olay patlak vermeden birkaç gün önce Instagram üzerinden Gazze'de yaşayan bir foto muhabir ile röportaj yapmak için iletişime geçmiştim. 

Madji Fathi'nin Instagram'da neredeyse 800 bin takipçisi var ve her gün savaş alanında yaşananları, oradaki hayatı, 'olduğu gibi', 'en doğal' haliyle aktarmaya gayret ediyor. Profilini incelediğinizde göreceksiniz; en çok da çocukların tüm bu yaşananlara rağmen 'çocuk olma' gayretini anlattığı fotoğraflar canınızı yakacak.

Fathi, Instagramın eskisi kadar objektif olmadığını, son zamanlarda Filistin ile alakalı paylaşımlara kısıtlama getirdiğini onaylıyor ama şunu da özellikle ekliyor: 'Burası önemli! Dünya yaşananları benim gibi hesaplardan öğreniyor.'

 

- Bana kendinden bahseder misin? Ne kadardır Gazze'desin? Savaş öncesi ne yapıyordun?

İsmim Madji Fahti. 43 yaşında bir fotomuhabirim. 2008 yılından beri de Gazze'deki savaşı ve yaşananları fotoğraflarımla belgeliyorum. Uluslararası ödüller de aldım. Gazze'de doğdum yani burası benim yuvam. Savaştan önce de buradaki hayatı fotoğraflardım. Çocukları, marketleri, sahili, yaşam şeklini. Burada dünyanın tanıması gereken renkli bir kültür var çünkü.

- Saldırının başladığı gün neredeydin?

O gün eşim ve çocuklarımla birlikte evdeydik. Uykuda yakalandık. Silah ve füze sesleriyle uyandık. Hemen evin çatısına koştuğumu anımsıyorum. Kafamı bir kaldırdığımda tüm gökyüzü füzelerle kaplıydı. O an savaşın içine girdiğimizi anladım.

Sabah uyanırdım, çocuklarım yatağa yanıma gelirlerdi. Birlikte kahvaltı yapardık. Onlar okula ben de işe giderdim. Aslında dünyanın her yerinde birçok ailenin şu an yaptığını yapardık. Ama şu an tüm bunlar uzak bir hayal gibi. Tanımadığım bir yerde uyanıyorum, bir evim yok ve çadırda yaşamak zorundayım. Ailemle birlikte Kuzey bölgesinden ayrılmak zorunda kalanlardanız. Şu an Gazze'nin merkezinde çadır kentte yaşıyoruz. İstersen şimdi 'normal' bir günüm nasıl geçiyor onu anlatabilirim.

- Tabii ki...

Gün genelde hastanede başlıyor. Bir gece önce yaralanmış olan hastaların fotoğraflarını çekiyorum. Ardından da yıkılmış evleri, yanmış çadırları çekmeye devam ediyorum. İnsanların su ve yiyecek için verdikleri mücadeleyi de anlatmaya çalışıyorum fotoğraflarımda.

- Çocukların bu yaşananlara rağmen "çocuk olmaya" devam ettikleri fotoğrafların var. Oyun oynadıkları, belki hortumla birbirlerini ıslatıp eğlenmeye çalıştıkları…

Savaşlar en çok çocukları etkiliyor. Bu sanırım tüm dünyanın katıldığı bir fikir. Burada da çocuklar tüm bu olan bitene rağmen hayata devam etmeye çalışıyorlar. Gençler de öyle.

Ama mesele benim çocuklarımdan örnek vermem gerekirse sürekli korku içindeler. Siren seslerinden hala uyuyamıyorlar. Sağlıklı yiyeceğe erişimleri yok, okula gidemiyorlar. İsmine çadır dediğimiz bir çeşit hapishanedeler. Bu savaşta karşı tarafın sivillere zarar verme konusunda hiçbir çekincesi yok. Çocuklar, kadınlar ve gazeteciler. Evet onlarca gazeteci İsrail saldırılarında can verdi diyebilirim. Ben de birçok kez ölümle burun buruna geldim. Bir keresinde füze birkaç metre uzağıma düştü.

- Instagram’da 740K takipçin var. Sence bunun etkisi ne? Dünya burada yaşananları senin sosyal medya hesabın sayesinde öğreniyorlar.

Evet, savaş öncesi bu kadar çok takipçim yoktu. Bu da insanların, dünyanın burada olan biteni merak ettiklerini, öğrenmek istediklerini gösteriyor. Bu sevindirici. Ben de tarafsız bir şekilde, olduğu gibi tüm çıplaklığı ile savaş yaşanan topraklarda insanların ne halde olduklarını anlatan fotoğraflar paylaşıyorum.

Evet yaşadım. Özellikle son zamanlarda Filistin ile alakalı şeyleri kısıtlamaya başladı. Bu konuda hesabınızı kapatabiliriz uyarısı da aldım. Instagram'ın daha objektif olmasını isterim çünkü önemli bir mecra. Demin de dediğim gibi onları etiketlediğim için onlarca gazeteci ve kanal benimle bu mecra üzerinden iletişime geçti. Sesimi duyurabildim. Yani yaşananların görülmesi açısından da etkisi büyük oldu.

- Buradan bunu okuyan insanlara ne söylemek istersin? 

Filistin halkı barış istiyor. Ancak karşı tarafın aynı şeyi istediğinden emin değilim. Savaş başladığından beri hemen hemen Gazze'deki tüm evlerden bir kişi öldü. Böyle barış mı sağlanır? İnsanlar sinirli, insanlar eski hayatlarına geri dönmek istiyorlar. Tüm dünyadan bu yıkımın son bulması için sağlam adımlar atılmasını talep ediyoruz. Bu yaşananların kimseye faydası olmadı, olmayacak da.

Instagram

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Popüler İçerikler

Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"