Savaş Tarihinden 5 Eğlenceli Kesit

Savaşlar elbette yıkım ve acı getirir. Ancak bütün o cehennemin içinde, ilginç hatta komik kesitleri de içinde barındırır. Hazırladığım bu derleme, Molotov kokteylinden efsane ayarlara, savaş tarihinin en ilginç kesitlerinden 5 tanesini içeriyor.

1. İsviçre'nin Almanya'ya Ayarı

İsviçre küçük ve dağlık bir ülkedir. Ancak yüzyıllar boyunca Avrupa savaşlarında paralı askerlik yapmış, profesyonel asker bir nüfusa sahiptir. (Bugün halen, İsviçre ordusunda askerlik yapanlar, silahlarını eve götürebiliyorlar.) 

I. Dünya Savaşı öncesi Kayzer Wilhelm, İsviçre'yi işgal etmeyi planlamaktadır. Rivayete göre, İsviçre elçisini çağırır ve 'nüfusunuz 500.000 ancak bizim tek bir ordumuz 1.000.000 kişiden oluşuyor. Sınırlarınıza dayansak, ne yapacaksınız?' diye sorar. İsviçre büyükelçisinin cevabı oldukça karizmatiktir: 'İki defa ateş eder eve döneriz.'

2. Büyük Veba Salgını ve Türkler

Büyük Veba salgını, Avrupa'yı kırıp geçirmiş, milyonlarca insanı ve onlarca şehri yok etmiş bir salgın. Black Death, yani kara ölüm olarak anılır. 

Salgın, tarihi verilere göre, Orta Asya'da doğmuş ve batıya doğru çok yavaş ilerliyordu. Bugünkü Ukrayna civarına geldiğinde, Türkler, daha doğrusu Türko-Moğollar, tarihin 'troll' milleti olarak devreye girdiler. Altınorda hakanı Janıbek Han, Kırım'ın güneyindeki Ceneviz kolonisi Kaffa'yı kuşatmıştı. Fakat veba ordusunda yayılıyordu. 

Janıbek Han'ın kurmayları muhteşem bir fikir ortaya attılar: Vebalı cesetleri kuşatılan kalenin içine atmak. Öyle de yaptılar. Cenevizliler hastalığın yayılmasından korkarak gemilere atlayıp kaçtılar. Sonuç? Gemilerin uğradığı her limanda, dört beş koldan yayılmaya başlayan bir veba salgını. Belki yüz yıl sonra, yavaş yavaş gelebileceği Avrupa'yı veba, Türkler sebebiyle bir anda avcuna almış, kırmış geçirmişti.

3. Molotov Kokteyli

Viyaçeslav Molotov, Sovyet Rusya dışişleri bakanıdır. Sovyet propagandacılığının güzel bir örneği olarak, Fin-Rus savaşında, bir uluslararası radyoda, 'Biz aç Fin halkına ekmek atıyoruz' diyerek Rus bombardımanını aklısıra gizlemiştir. 

Finlerse o zamanlar ekipman eksikliğinden, Rus tanklarına karşı etkili bir savunma geliştirmişlerdi: Tankı yakarsan, zırhını delmekle uğraşmıyordun. Bunun da en etkili yolu, bir şişenin içine yanıcı madde koyup atmaktı. 

Molotov'un 'Aç Fin halkına ekmek atıyoruz' sözü Finleri çok kızdırınca, onlar da bu geliştirdikleri ilkel ama etkili silaha 'Molotov kokteyli' dediler, 'Biz de sana kokteyl ikram ediyoruz' diyerek. 

Bu vesileyle, Molotov ile billur geçen güzel ve eski bir Fin marşını paylaşayım, çevirisi internette bulunabilir: https://www.youtube.com/watch?v=hz4mIn3swD0

4. Kızıl Baron ve Almanlıktan Aldığı Tat

Manfred von Richthofen, 1. Dünya Savaşı'nın en önemli Alman pilotuydu. Uçağını kırmızıya boyamasıyla 'Kızıl Baron' lakabını almıştır. Belki de bütün havacılık tarihinin en usta pilotlarından biridir. 

Kızıl Baron'un popülaritesi artınca, bütün filosu uçaklarını kırmızıya boyamaya başlamıştı. Bu kamuflaj açısından sıkıntı doğuruyordu. Diğer subaylardan bazıları 'Kırmızı bir filo çok dikkat çeker, griye ya da yeşile boyamak lazım, direkt belli oluyorsunuz' gibi bir beyanda bulununca, Kızıl Baron'un cevabı netti: 'Bizler Almanız. Gizlenmeyiz.'

Anlatılanlara göre, Kızıl filo yaklaştığında, Fransız pilotlar uçaklarını terk ederek atlarmış, uçak gitti kesin, bari canımı kurtarayım diyerek.

5. Kore'de Türkler

Kore savaşlarına katılan Türk tugayı, oldukça ilgi çekmişti. 1. Dünya Savaşı sonrasında ilk defa diğer milletlerle iç içe bir savaşa giriyordu. Kimileri olumsuz, kimileri hayranlık dolu ifadelerle Türkler hakkında izlenimlerini açıkladılar. 

Kunuri Savaşı'nda Türk tugayının yanlış anlaşılma ya da Tahsin Yazıcı'nın kahramanlığı sebebiyle geri çekilmeyip Çinlilerin ortasında kalarak, diğer Amerikan birliklerinin kuşatmadan kurtulmasını sağlaması meşhurdur. Bazı gazetecilerin yazdıklarına göre, cephanesi biten Türkler hala çekilmiyor, düşmana taş atıyorlarmış. 

Time dergisinde 'Cold Steel & Hard Bread' başlıklı yayımlanan bir yazıda, Türklerin 'bitch be cool' tavırlarının çok güzel bir özeti veriliyor. Türkçe'ye çevirirsem şöyle:

'Bir başka çağdan çıkıp gelmiş savaşçılar gibi görünen, parkaları içinde sarkık bıyıklarıyla Türkler her zamanki çözüm yöntemlerini uyguladılar: süngülerini takıp hücum ettiler. Çinliler kaçtı... Kore'deki Türklerin başarısında, buğday ve pirinç ununu zeytinyağıyla karıştırıp yiğit müttefiklerinin damak tadına uygun ekmekler yapan Amerikalı fırıncıların küçük bir katkısı olduğunu söyleyebiliriz. Geçen hafta Kore'yi ziyaret eden bir albay, ikmal deposuna gönderilmiş klasik bir Türk muhabere mesajının örneğini getirdi: 'Düşman saldırdı, biz de saldırdık. Daha fazla ekmek gönderin.'

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Ahmet Kural'ın Başrolünde Oynadığı TRT Tabii Dizisi Gassal'ın Tanıtım Afişleri Tepki Çekti!
YORUMLAR
22.05.2015

İsviçre'nin ayarı bayaaa efsane ya :D

02.08.2015

Molotof kokteyli niye Finlandiye ile değilde Rusya ile anılıyor?

Pasif Kullanıcı
21.09.2015

isviçre sağlam çakmış:))

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ