Savaş Meydanındaki Başarısızlıklarıyla Nam Salan Dünya Tarihinin En Kötü 10 Komutanı

Gerçekten her biri birbirinden fena...

1. Gideon Pillow

Gideon Pillow, Amerikan İç Savaşı'nda yer alan bir komutandı. Konfederasyon ordusunda yer alan Pillow, açıkçası niteliksiz biriydi ve siyasi tanıdıkları nedeniyle bu göreve atanmıştı. Savaştaki açık ara en kötü isimdi. Nitekim öyle de oldu ve askerlerine gidilmesi gereken yönün tam tersine gitmelerini istedi. Bunun yanı sıra Meksika'dan bir top çalması onu mahkemeye çıkarttı. Tüm bunlara rağmen Pillow ismini kirletmemek için suçu sürekli başkaları üzerine attı.

2. Douglas Haig

media.iwm.org.uk

I. Dünya Savaşı'nda Birleşik Krallık'ı temsil eden bir komutan olan Douglas Haig, önce makineli tüfekleri savaş alanından uzaklaştırdı. Yani tüm askerlerine saldırmalarını emretti. Tabii bu ilk dakikadan en az 20.000 askerin ölümü ile sonuçlanırken gün sonunda tam 60.000 asker öldü. Yine de bu kadar ölüme rağmen stratejisini asla değiştirmeyerek toplamda 420.000 askerin ölümüne neden oldu. Tabii galibiyet de elde edemedi.

3. Pierre Baptiste

Pierre Baptiste, pek çok açıdan yetersiz ve korkaktı. Napolyon'un en kötü amirali olan Baptiste, Nil Muharebesinden gözünü kırpmadan kaçtı. Bunun yanı sıra Fransız filosunun yıkımı esnasında gemisini derhal hatta çekti. Tüm bunların yanı sıra pek çok kez emre itaatsizlik etti. Fransız filosundan sorumlu olmasına rağmen İngilizlerin denizde egemen olmasını sağladı. Napolyon tarafından cezalandırılacağını anlayınca intihar etti.

4. William Hull

William Hull, oldukça çekingen ve korkaktı. Devrim Savaşı esnasında iyi bir görev yapmasına rağmen daha sonra vali olması onu daha sakin bir yaşama sürükledi. Fakat 1812 yılında savaş başlayınca kendini tugay komutanlığı görevinde buldu. Bu konumdayken 60 yaşında olan Hull, görevinden kaçma istiyordu. Üstelik rakipleri son derece zeki ve başarılı komutanlardı. Kısa süre sonra Amerika'da İngilizler tarafından esir alındı ve suçlu bulundu. Yine de Amerikan başkanı onu idamdan kurtardı.

5. Hasan Tahsin Paşa

Bir Arnavut olan Hasan Tahsin Paşa, bir Yunan Lisesinde okudu. 1870 yılında Katrin'de jandarma olan Hasan Tahsin, daha sonra Osmanlı ordusuna katıldı ve burada astsubay oldu. Bir süre sonra Yemen Valisi olan Hasan Tahsin Paşa, I. Balkan Savaşı esnasında 8. geçici kolordu komutanlığı görevindeydi. Cephesini korumak yerine Yunan komutanlarıyla şehrin teslimi konusunda görüşme yaptı ve hem Selanik'i hem de 26.000 Osmanlı askerini Yunan ordusuna verdi. Vatan haini ilan edilen Hasan Tahsin Paşa'nın idamına karar verilse de Yunanlar tarafından serbest bırakıldı.

6. Antonio Lopez de Santa Anna

Meksikalı bir general olan Antonio Lopez de Santa Anna, yalnızca kazanan taraf olma yolundaydı. Sürekli olarak ülkesine ihanet etti ve ajanlık yaptı. Hatta ABD Başkanı tarafından sürgün edildiğinde ABD için ajanlık yapma teklifi ederek geri dönmek istedi.

7. George McCellan

Kağıt üzerinde mükemmel bir komutan olan George McCellan, Kırım Savaşı esnasında gözlemci olarak çalıştı. Üstelik demiryolu taşımacılığında mühendislik şefi dahi yaptı. Yani iş geçmişi epey kalabalıktı. Bu yönü ile komutanlığa kadar ilerleyen McCellan, dışarıdan aşırı güçlü bir komutan olarak görülse de aslında hiç de öyle değildi. Bu nedenle atandığı savaşa girmeyi reddetti. Aylarca hareketsiz kaldıktan sonra başka Abraham Lincoln'ün teşviki sonrası harekete geçti. 100.000 kişilik ordusu ile savaş meydanına çıkan McCellan, daha ilk günden yaralandı. Organizasyonda mükemmel olmasına rağmen iş savaş meydanına gelince McCellan çok kötüydü.

8. Erich Ludendorff

I. Dünya Savaşı esnasında Almanya adına kumandanlık yapan Erich Ludendorff, aslında rahatlıkla kazanabileceği bir savaşı kaybetti. Hatta bunu kendisi dahi bildiği için yönetimin onu kazanılması zor olan bir cepheye vermesini çok istedi, fakat bu yapılmadı. Lundendorff o kadar yetersiz bir komutanlık sergiledi ki ölümünün ardından Almanya'nın II. Dünya Savaşı'na katılmak zorunda olmasına neden oldu.

9. Francisco Solano Lopez

Francisco Solano Lopez, Paraguay diktatörü Carlos Antonio Lopez'in oğluydu. Oğlunu askeri kuvvetlerin başına getiren Lopez, oğlunun çok iyi işler başaracağını düşünse de işler pek de öyle yürümedi. İlk iş olarak Arjantin'e savaş ilan eden Lopez, Brezilya, Arjantin ve Uruguay'ın üçlü ittifakı ile karşı karşıya kaldı ve sonuç olarak Paraguay bu üç güç karşısında yerle bir oldu. Ülke nüfusunun %90'ı öldü.

10. Quintus Servilius Caepio

Belki de en beceriksiz komutan olan Quintus Sevilius Caepio, sürekli kendi kendine savaşlar yaratıyordu. Yani kendi fırsatını kendi yaratıyordu hem de askeri birlikleri ve halkı hiç düşünmeden... Kendi yarattığı savaşları alt etmeyi başarsa da Cermen kabilesine saldırması onun sonunu getirdi. Tam 80.000 piyade ve 40.000 süvarinin hayatını kaybettiği bu saldırı esnasında Caepio savaştan burnu bile kanamadan kaçtı. Roma vatandaşlığından çıkarılan Caepio, tam 15.000 altını çalarak hayatının geri kalanında lüks içinde yaşadı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Tarihin Seyrini Değiştiren 11 Büyük Türk Komutanı Anlatan 11 Kitap
Türklere Anadolu Topraklarını Açan Efsane Komutan: Alp Arslan ve İlginç Hayat Hikâyesi
Mustafa Kemal Atatürk, Napolyon, Büyük İskender... Daha Savaş Alanına Ulaşmadan Düşmanlarına Korku Salmış Tarihin En Başarılı 300 Komutanı

Popüler İçerikler

"Ülkenin Seliyle Yangınıyla Neden Ben Mücadele Ediyorum?" Diyen Ali Atay'a Cüneyt Özdemir'den Sert Tepki
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Bakanlık, Valiliklere Talimat Gönderdi: "Belediye Kreşlerini Kapatın"
YORUMLAR

9 da ölümünün ardından savaşa katılmış yazmışsınız düzeltin

24.04.2021

hasan tahsin paşa bildiğim kadarıyla Arnavutluk'un yunanistan büyük elçisi oluyor. İşte osmanlıda son zamanlarda azınlıklar isyan etmesin diye osmanlıya bağlı olmayan azınlıkları orduda yüksek makamlar vermesi bu sorunlara açıyor. Askerlik yaparken de birçok komutanın akıl zeka becerisi benim yarım bile değildi. Bu adamların emri altında askere gidip savaşacağız ne yazık ki.

24.04.2021

Enver Paşa'yı da eklemeliydiniz listeye. Sarıkamış'ta -20 derece soğukta yazlık elbiseli askerlere Allahuekber dağlarını geçme emri verdiği ve 37.000 askerin ölümüne neden olduğu için. Çanakkale cephesinde 3.5 kmlik alana 40.000 askere toptan taaruz emri verip çoğunun ölümüne sebep olduğu için. Ha bir de Türkiye'den gidip Türkistan'daki soydaşlarımızın işgalci Ruslara karşı gerilla hareketleriyle korku saldıkları Basmacı hareketinin başına geçip -yine toptan taarruz emri verip- tamamının yakalanmasına ya da öldürülmesine neden olup bağımsızlık hareketlerinin bitmesine neden olduğu için. (Kendisi de bu savaşta ölmüştür de saçma sapan askeri idaresiyle daha fazla masumun canına kıyamamıştır.)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ