Satrançta Kadınlara Özel Turnuva Düzenlenmesinin Sebebi Erkeklerin Daha Zeki ve Başarılı Olması mı?

Satrancı zekayla alakalı sanmaktan tahmini ne zaman vazgeçilir?

Satranç tutkusu bazısına çocuk yaşta bazısına ise hiç tahmin etmediği bir zaman geliyor.

Her ne zaman gelirse gelsin öyle keyifli ve geliştirici bir akıl oyunu ki bir başladıktan sonra vazgeçmek kolay olmuyor. Queen's Gambit dizisini de izlediyseniz bilirsiniz, insanı tamamen dönüştüren bir şey satranç.

Bu dönüşümü bir gün daha detaylı konuşuruz, bugün akıllara takılan bir soruyu aydınlatmak için burada buluştuk.

Satranç turnuvaları erkeklerle kadınların ortak katıldıkları etkinlikler olsa da bazı turnuvalar neden sadece kadınlara özel?

En meşhuru, Dünya Kadınlar Satranç Turnuvası. Böyle bir turnuvadan bahsedilince aklımıza hemen cinsiyetler arasında gözetilen bir ayrım geliyor. Örneğin bir süredir dillendirilen bir tez, erkeklerin satrançta kadınlardan daha başarılı olmasıydı. Acaba turnuvanın bunun gibi altı boş görüşlerle bir ilgisi var mı?

Günümüzde en başarılı 100 satranç oyuncusu arasındaki tek kadın, Hou Yifan.

Yifan da ilk 80 arasında değil. İlk 500 içerisinde de ona yakın çok fazla kadın oyuncu yok. Satrançta en yüksek itibara sahip grandmaster seviyesinde kadınların oranı %5'i bulmuyor. Şimdi, elimizde sadece bu veriler varken bir çıkarımda bulunmak acelecilik olur, o yüzden bunları aklımızda tutup konuya devam edelim.

Kadınların satranca olan ilgisinin erkeklerden daha az olduğuna dair bir çalışma var.

Arada bir cinsiyet farkı olmasından bağımsız olarak kadınlar satranca erkeklerden daha az ilgi gösteriyor, sadece Türkiye'yi baz alarak konuşmuyoruz. Cinsiyet eşitliği konusunda çok daha iyi konumda olan Norveç'teki veriler de bunu doğruluyor. İncelemek isterseniz buradaki.&text='Jennifer%20Shahade%20is%20a%20two,of%20the%20book%20Chess%20Bitch.) kaynakta detaylı grafikler sunulmuş.

Erkek çocukların arabayla oynaması da bu ayrımın sebeplerinden biri olabilir. Evrimsel bir açıklamamız da var buna.

Örneğin kendisiyle sınırlı kalmayalım, satranca ilginin ve oyundaki başarının böyle farklılaşmasının sebebi erkek ve kız çocuklarının evrimsel gelişimiyle ilgili olduğu da düşünülüyor. Avcı toplayıcı tarihimizden gelen ve sürekli bir 'konum belirleme' ihtiyacıyla büyüyen erkekler satranca daha çok ilgi duyuyor olabilir.

Arabayla oynamak da bu yön ve konumla ilgili olmanın bir sonucu, kaynaklar ve araştırmalar böyle diyor.

İşte bu ilgi meselesiyle bağlantılı olarak kadınlar satrançtan çok daha çabuk vazgeçiyor. Varsayım böyle.

Kadın ve erkek satranç oyuncularının yaş ortalaması erkeklerinkinden çok daha düşük. Bunun bir sebebi erkek egemen toplumda kadınlara yüklenmeye çalışılan görevler olabilir ancak tartışmaya açılması gereken diğer sebep satrancın herkes için ilgi çekici olmaması.

Sizin çevrenizde satrancı sevmeyen yok mu?

Herkes satrancı sevmek zorunda değil, zaten satranç oynamak sanıldığı gibi bir zekilik göstergesi de değil.

Belki bundan nesiller önce iyi satranç oynayabilmek kıvrak zekaya dair bir işaret olarak görülebilirdi ama konuyla ilgili dizi ve filmleri izlediyseniz satranç artık ezber hamlelerin çarpıştırılmasından ibaret. Nadir de olsa yaratıcı bir deneme yapılırsa o oyuncu efsaneler arasına giriyor.

Artık satrançta 'ustalığı' test etmek için yapay zekaya karşı oynanması bile bize bu konuda bir şeyler söylüyor olabilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Bu Fetişi Duyan Oldu mu? Bebek Bezi Giyip Partnerinin Kendisiyle Bebek Gibi İlgilenilmesini İsteyenler
Bayılarak İzlediğimiz Friends, Aydın Düşmanlığını ve Vasat Politikacıların Başa Gelmesini Tetikledi mi?
En Eski Atalarımızdan Taung Çocuğu ve Lucy'nin Yapılmış En Gerçekçi Yüzlerini Görebildik!

Popüler İçerikler

Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
21.03.2021

Satrancın kadınların ilgisini çektiğini düşünmüyorum. Üniversitedeki turnuvada ilk üçe girenler Türkiye geneli bir turnuvaya gönderilecekti. Yakın arkadaşım üçüncü olmuştu ama hoca onun yerine bir kız öğrenci gönderelim demişti. Turnuvada ilk ona bile giremeyen bir kız öğrenciyi seçti ama kız satrancı neredeyse hiç bilmiyordu. İşin ironik yanıysa hocanın o kızı turnuvaya hazırlamak için eğitip çalıştırmak üzere üçüncü olan arkadaşı görevlendirmesiydi. Her gün beraber turnuvaya hazırlanıyorlardı. Arkadaşım bunu takacak biri değildi ama pozitif ayrım da yersiz. İlgisi ve yeteneği olmayan birini sırf kadın diye ön plana çıkarmamak gerekiyor. Sonuçta satranç, diğer spor dalları gibi fiziksel farklılıkların belirleyici olabildiği bir spor dalı değil. Bu yüzden turnuvalarda kadın-erkek klasmanlarının olması da saçma.

21.03.2021

zekanın cinsiyeti olmaz başarı bir oyuncu çıkma ihtimali basit oranla %1 olsa 10000 erkek oynasa 100; 100 kadın oynarsa tabi 1 tane çıkar. Bu olay hindistan gibi 1,353 milyar nüfusları var tabi bilim adamı ya da dahi daha çok çıkar

Kadın veya erkek diye ayrı turnuva yapmanız bile yeterince gerzekçe bence, sonucunda satranç bir spor dalı olarak tanımlanır oynamanız içinde en önemli kasınıza yani beyninize ihtiyaç duyarsınız ve her insanın beyni aynı kas yapısına sahiptir. Sonuç olarak sadece yeteneğinizi kullanmanız gerekir ki bunun kadın ve erkeği olmaz. Aslında kanımca hiç bir şeyin kadın ve erkeği olmamalıdır. Hepimiz insanız.

TÜM YORUMLARI OKU (9)