Satrançta Darüşşafaka’nın Büyük Başarısı: Dünya Dördüncülüğü

Spor olarak kabul edilen aktiviteler genel olarak kas gücüne dayanan aktivitelerdir. Ancak son çeyrek yüzyılda kas gücünden çok zekâ ve entelektüel faaliyetlerden de bazıları spor branşları arasına dahil edildi.

En yenilerinden başlayalım:

E-sports denilen ve bilgisayar oyunlarını kapsayan aktiviteler hızla yayılıyor. Sporun her dalını dijital ortama taşıyan bu yeni sanal spor branşı korkarım yakın zamanda reel sporların yerini alacak.

Filateli yani pul koleksiyonculuğu; İlk kez 1976 Montreal Olimpiyatlarında bir spor branşı olarak kabul edildi ve yarışmalara dahil edildi. Sadece spor ile ilgili pul koleksiyonlarının katıldığı bir yarışmadır. 

Ülkemizden pek çok koleksiyoncu Olimpiyat madalyası kazanmıştır. Benim de 2000 Sydney ve 2004 Atina Olimpiyatlarında kazandığım iki gümüş madalyam var. Ama bu madalyaların ülkemizde bir kıymetiharbiyesi yoktur.

Kas gücüne dayanmayan bir başka spor dalı ise satrançtır.

Satrancın kökenleri antik çağlara kadar uzanmaktadır, ancak günümüzdeki şeklini aldığı modern versiyonu 15. yüzyılda Avrupa'da ortaya çıkmıştır. Satranç, strateji, planlama ve zekâ gerektiren bir masa oyunudur.

Satrancın önemi, sadece bir oyun olmanın ötesine geçerek düşünme becerilerini geliştirmesi, stratejik düşünmeyi teşvik etmesi ve sabır gerektirmesiyle öne çıkar. Aynı zamanda dünya genelinde uluslararası turnuvalar ve şampiyonalar düzenlenen bir spor dalıdır. 

Satranç, matematik, mantık ve strateji alanlarında da önemli bir araç olarak kabul edilir ve bireylerin bilişsel yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olur.

Satranç oynamak, bireylerin, zihinsel keskinlik, mantık ve analitik düşünme, planlama ve öngörü, sabır ve konsantrasyon, karar verme ve sonuçlarıyla başa çıkma, yaratıcılık, zekâ gelişimi, duygusal kontrol, öğrenme iştahı, sosyal beceriler gibi birçok yönünü geliştirmelerine yardımcı olabilir.

Satranç ülkemizde pek fazla ilgi görmeyen bir aktivitedir. Buna rağmen son yıllarda oldukça önemli başarılara imza atmaktadır.

Türkiye Satranç Süper Liginin sponsoru Türkiye İş Bankasıdır. Bir satranç kulübünün Süper ligde yarışmasının maliyeti, Türkiye ikinci liginde top koşturan ortalama bir futbolcunun yıllık maliyetinden fazla değildir. Buna rağmen, bu soylu aktiviteyi yaşatmak isteyen kulüpler sponsor bulmakta zorlanıyorlar.

Darüşşafaka Spor Kulübü bünyesinde faaliyet gösteren satranç branşı son yıllarda önemli başarılara imza attı. Bu branşın başında olan, 1976 Darüşşafaka mezunu Prof. Dr. Ahmet Demirel’in büyük çabaları ve katkıları ile adını uluslararası platformlarda duyurmaya başladı.

Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) 2023 Dünya Satranç Kupası, Bakü’de Ağustos ayında başladı. Yarışmaya açık kategorisinde 206 satranç oyuncusu ve kadınlar kategorisinde 103 oyuncu katılıyor.

Darüşşafaka Satranç takımı, bu şampiyonaya oyuncu yollama hakkını elde etti.  Darüşşafaka’nın lisanslı oyuncusu olan Nijat Abasov, turnuvada son dörde kalma başarısı gösterdi. Yarı final maçında Magnus Carlsen’e yenildi ve dördüncü oldu. Magnus Carlsen ise finalde Fabiano’yu yenerek dünya şampiyon oldu.

Nijat çok gelecek vaat eden, genç bir oyuncu. Henüz 28 yaşında. Gerekli desteği görürse bu yıl kaçırdığı şampiyonluğu, önümüzdeki yıllarda mutlaka ülkemize getireceğine inanıyorum.

Bu başarının karşılıksız kalmaması lazım. Ülke olarak kendilerini tebrik etmeliyiz.

Tebrik etmekle de kalmayıp, bu aktivitenin gelişimi için maddi destekte bulunmalıyız. Darüşşafaka takımının bu yılki sponsoru Link Gözetim firması oldu. Bu firmanın kurucusu da Darüşşafaka mezunu olduğundan ve kendisi de satranç aşığı olduğundan elinden gelen desteği yaptı. Ancak Darüşşafaka satranç takımının daha fazla maddi desteğe ihtiyacı var. 

Satranç kulüplerine sponsor olmanın, diğer spor branşları kadar hedef tüketici kitlesine erişim sağlama olanağı yoktur. Ancak prestij olarak bakıldığında sponsor firmanın imajına katkısı oldukça yüksek olacaktır.

Özellikle beyine dayalı iş yapan yazılım firmalarının, dijital oyun üreticilerinin ve kripto borsasında iş yapan platformların satranç sporuna yapacağı yatırımların geri dönüşünün oldukça yüksek olacağını düşünüyorum.

Instagram

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Popüler İçerikler

Seray Sever'den Apar Topar Yayından Kaldırılan "Dünya Güzellerim" İtirafı!
Ahu Tuğba'nın Cenazesindeki Tavırlarıyla Olay Olan Meriç Erkan'ın Atatürk'le İlgili Sözleri Sinirleri Hoplattı
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!