Satırla Cinayetin İşlendiği Tarikat Yurdu Kaçak, Zanlı Sabıkalı Çıktı...

Antalya’da üniversite öğrencisi Mehmet Sami Tuğrul’un öldürüldüğü tarikat yurdunun kaçak olarak faaliyet gösterdiği öğrenilirken, yetkililer yurdun neden kapatılmadığı sorularına yanıt veremedi.

DW Türkçe'den Alican Uludağ, cinayetin meydana geldiği öğrenci yurdunu araştırdı. Buna göre, öğrenci yurdunun kaçak olarak faaliyet yürüttüğü öğrenildi. Bu yurdun, Nakşibendi Tarikatı’nın Erenköy Cemaati koluna ve Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı’yla bağlı olduğu iddia edildi. Vakıf yetkilileri bu konuya ilişkin soruya net yanıt vermekten kaçındı.

Bu yeri işleten Antalya İlim ve Kültür Derneği’nin amaçları arasında ise 'Milli, manevi ve ahlaki vasıflı gençlik yetiştirmek' ibaresi dikkat çekti. Derneğin tüzüğünde bu konuda yapılacak faaliyetler olarak 'yurt, pansiyon ve misafirhane işletmek' sıralandı.

Peki, bu kaçak yurt bugüne kadar neden denetlenmedi, bu konuda kim sorumlu?

DW Türkçe’nin ulaştığı Gençlik ve Spor Bakanlığı yetkilileri, bu yerin ruhsatlı bir yurt olmadığına dikkat çekerken, bakanlığın ancak kendisine kayıtlı yerleri denetleme yetkisi olduğunu savundu. Kaçak yurdun bir derneğe bağlı olduğuna işaret eden yetkililer, derneklerin denetim yetkisinin ise İçişleri Bakanlığı’nda olduğunu kaydetti. Antalya Valiliği ise bu kayıt dışı yurdun neden denetlenmediği sorusuna yanıt vermedi.

Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği'nde 'ruhsat alınmadan öğrenci barınma hizmeti veren yerlerin valiliklerce kapatılacağı' belirtiliyordu.

CHP’li Arı: 'Bölgede denetimsiz çok yurt var.'

Konuya ilişkin CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, kaçak yurdun Akdeniz Üniversitesi’ne yakın bir noktada olduğuna dikkat çekerek, 'Bölgede çok sayıda kontrolsüz, denetimsiz yurt var. Hiçbir kurum onları denetlemiyor' dedi. Arı, bu yurtların İçişleri Bakanlığı tarafından denetlenmesi gerektiğini de vurguladı.

Antalya'daki cinayetin bir tarikat yurdunda işlenmesi, gözleri bir kez Türkiye’deki tarikatlara ait, çoğu kaçak yurtlara çevirdi. Bu yurtlarda geçmişte de birçok olay yaşanmıştı.

Aladağ’da Süleymancılara ait bir yurtta meydana gelen yangında 11 öğrenci yaşamını yitirmişti. Karaman’da Ensar Vakfı ve KAİMDER’e ait evlerde kalan 45 çocuk cinsel istismara uğramıştı. Konya’nın Taşkent ilçesinde 2008’de ruhsatsız Kız Kuran Kursu yurdunda yaşanan gelen patlamada 17 öğrenci ölmüştü.

Bu olaylara rağmen Türkiye’deki tarikatlara ait yurtların denetlenmemesi ise eleştiri konusu oldu. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı 2 bin 70 özel yurt bulunuyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre ise dernek ve vakıflara ait toplam 3 bin 310 yurt var. Ancak merdiven altı olarak adlandırılan kayıt dışı yurtların bu sayının çok daha üstünde olduğu tahmin ediliyor. Bu yurtların önemli bir bölümünün ise tarikat ve cemaatlere ait olduğu iddia ediliyor.

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
YORUMLAR
08.12.2021

tarikat yurdu!!!!! pislik...sapiklik...ataturk dusmanligi...subyancilik.....kadin dusmanligi....

08.12.2021

Bulaşmadığınız bir pislik var mı başka?

08.12.2021

farkında mısınız adamların bulaşmadığı pislik ,ahını almadığı kesim kalmadı. Ülke bok çukuru haline geldi arkadaşlar . Her gün daha kötü ne olabiliri geçtim normal haberleri bile kötü algılar oldum . Psikolojim,algılarım ,duygularım ve düşüncelerim sadece öfkeden ve intikam duygusundan ibaret . Hükümet 20 yıl önce geldi ülkenin tüm huzur,mutluluk ,kardeşlik bağlarını günden beri bitirdi . Ve gelinen noktada toplumu dünyanın en mutsuz ülkelerinden biri yaptığı gibi siyaset kurumunu da en itibarsız hale getirdiler . Umarım bu diğerlerine örnek olmaz . Çünkü toplum olarak ve yaşantı olarak 500 yıl geriye gittik birdaha böyle bir enkazı kaldıramayız

TÜM YORUMLARI OKU (13)