Şarkın Fatihi Kazım Karabekir Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

'Şark Fatihi, Alçıtepe Kahramanı' unvanlarıyla da bilinen Kazım Karabekir hayatında bir çok başarıya imza atan bir Türk askerdi. Başarılarının bir çoğunu askeri anlamda yaparak siyaset alanında da adı geçen bir isimdi. Atatürk'e olan bağlılığı ve sadakati tartışılmazdı ancak bir dönem bununla ilgilide sorunlar yaşamış ve derinden etkilenmişti.

Asıl adı Musa Kazımdır. Avşar Türklerinden olup soyu Karamanoğullarına kadar uzanmaktadır.

23 Temmuz 1882 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Babasının adı Mehmet Emin Paşa, annesinin adı Havva Hanımdı. 5 erkek kardeşin en küçüğüydü. Babasını 12 yaşında Mekke'de kaybetti. Annesi hem annelik hem de babalık yaptı ve sonrasında 1917 yılında annesini de kaybetti.

Jandarma subayı olan babası Emin Paşa'nın görevi nedeniyle İstanbul'da başlayan ilk öğrenimini Van, Harput ve Mekke'de tamamladı.

İlk öğreniminden sonra orta öğrenimini Fatih Askerî Rüştiyesi ve Kuleli Askerî İdâdîsi'nde tamamladı. 1900 yılında başladığı Harp okulunu 1902 yılında birincilikle bitirdi. Harp okulunu bitirdikten sonra Harp akademisine başlayan Kazım Karabekir yine birincilikle mezun oldu.

İsyanlara karşı Kazım Karabekir'in rolü oldukça büyüktür.

Hareket Ordusunda yaptığı kurmay başkanlığı görevinde unutulmayan 31 Mart Vakası döneminde yaşanan Beyoğlu kışlaları ve Yıldız Sarayını ele geçirme çabaları ve buna karşı isyanlar vardı. Bu isyanların bastırılmasını Kazım Karabekir başarmıştı.

Kolordu görevinde Arnavutluk isyanının bastırılmasında önemli derecede katkı sağlamış ayrıca Rum ve Bulgar çetelerine karşı gösterdiği başarıdan dolayı kolağası olmuştu.

Kazım Karabekir kurtuluş mücadelesinin her yerinde görev aldı.

cdn.bbnhaber.com.tr

-Çanakkale muharebelerine katılarak albaylığa yükselmeyi başardı.

-Irak Cephesinde İngilizlere karşı mücadelede 2. Kolordu komutanı ve daha sonra 1. Kafkas Kolordu komutanlığı yaptı. 

-Kolordusu ile 1918 yılında Rus askerlerinin bulunduğu Ermeni Ordusundan Erzincan ve Erzurum'u kurtardı.

-Ermeni Ordusuna karşı Kars, Ardahan ve Artvin'i yeniden Türk toprakları içine almayı başararak 'Şark Fatihi' unvanını aldı.

İstiklal Mücadelesinde Atatürk'e en büyük destek hiç kuşkusuz "Bütün kolordumla emrinizdeyim" diyen Şark Fatihi Kazım Karabekir'den gelmişti.

Kazım Karabekir'in bu cümlesinden Atatürk'e bağlılığı anlaşılmaktadır.

1924 yılında Kazım Karabekir Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasını kurdu. Bu parti Cumhuriyet Halk Fırkasına karşı muhalif kurulan ilk partiydi. Bu yüzden düşünce yapısı olarak Atatürk'le zıt düştüler.

Ancak çok partili hayata geçiş olması için böyle bir partinin kurulması şarttı.

Laiklik anlayışından taviz verdiği için Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası 1925 yılında kapatıldı.

Bu sorunlardan dolayı Mustafa Kemal ve Kazım Karabekir'in arası bozulmaya başlamıştı.

Kazım Karabekir Atatürk'e karşı suikast planından dolayı tutuklandı.

1927 yılında İzmir'in Kemeraltı ilçesinde yapılması planlanan bombalı saldırı girişiminde Terakkiperver Fırkasından kişiler de vardı. Bu kişiler arasında Kazım Karabekir'in de adı geçiyordu.

Kazım Karabekir'in suçsuz olduğu anlaşıldı ve serbest bırakıldı. Her ne kadar o dönem Atatürk ile zıt düşseler bile bunu yapacak bir kişi değildi.

Yaşanan olayın üzüntüsüyle bir süre siyasetten uzak kalmıştı. Bu süre zarfında anılarını kaleme alıp ailesiyle vakit geçirmişti.

Atatürk'ün ölümü üzerine Cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü Kazım Karabekir'i tekrar siyasete kazandırdı.

1938 yılında CHP milletvekili olarak siyasete tekrar atıldı.

26 Ocak 1948'de Ankara'da hayata gözlerini yumdu.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Hollanda Hükümeti'nden Örnek Karar: Scottish ve Sphynx Kedilerin Sahiplenilmesi Yasaklandı!
Türkiye’deki Bu Orman Dünyada Tek: Sadece Özel İzinle Girilebiliyor