Yüzlerce Yıllık Anadolu Kültürü: Sarıkeçili Yörüklerinin Son 'Develi' Konargöçerleri

Anadolu'da yüzlerce yıllık yörük kültürünü devam ettiren Sarıkeçili yörüklerinin göçü başladı. 

60 yaşındaki Veli Gök ve ailesi; yıl boyunca develeriyle Mersin, Karaman ve Konya yaylalarına göç ediyor, aylarını dağlarda geçiriyor, yörük kültürünü yaşatmaya devam ediyor.

Yaylak ve kışlak hayatı yaşayan, kıl çadırlarda teknolojik imkanlardan uzakta geleneksel yaşam tarzını sürdüren Gök ailesi, besledikleri keçilerden elde ettikleri süt, peynir ve eti satarak geçimini sağlıyor...

Aile de göç kafilesinde

Atalarının geleneğini yaşatmaya çalışan Veli Gök, zorlu yaşam koşullarını Anadolu Ajansı'na anlattı.

Baharın gelmesiyle Mersin'in Aydıncık ilçesinden göçe başladıklarını aktaran Gök, eşi, oğlu, gelini ve torunlarının da göç kafilesinde bulunduğunu söylüyor.

Göç Sarıkeçili, Ermenek, Hadim ve Seydişehir'e kadar uzanıyor, dönüş sonbaharda gerçekleşiyor

Göç sırasıyla Sarıkeçili, Ermenek, Hadim ve Seydişehir'e kadar uzanıyor.

Dönüş ise sonbaharda gerçekleşiyor.

'Yörük kültürünü yaşatan kalmadı'

Yörük kültüründe sona gelindiği dile getiren Veli Gök, 'Aydıncık'tan Konya'nın Hadim ilçesine gidiyoruz. Her yıl bu güzergahı geliş ve gidiş yönünde tekrarlıyoruz. Yörük kültürünü yaşatan kalmadı. Benim gibi bir kişi daha var ama onun develeri yok. Traktör aldı, yükünü onla taşıyor' diyor.

10 deve, 500'e yakın keçi, 4 köpek, 20 tavuk ve bir katırla süren yol

Gök, yörüklerin yüzlerce yıldır göçünü develerle gerçekleştirdiğini vurguluyor ve deveyle göçün kültürlerinin bir parçası olduğunu söylüyor:

'10 deve, 500'e yakın keçi, 4 köpek, 20 tavuk ve bir katırla yolumuza devam ediyoruz. Deveyle göç, kültürümüzün parçasıdır. Atalarımızdan gördüğümüz bu. Yörük kültürünü yaşatmaya çalışıyoruz.'

12 ay dağlarda...

Gök ve ailesi, geçimini hayvancılıkla sağlıyor ve develere verdikleri yem ile samanı kendileri yapıyor. Develer ise zor şartlara ve iklim koşullarına alışkın. 

Veli Gök, 12 ayı dağlarda geçirdiklerini söylüyor:

'Develere verdiğimiz yem ve samanı kendimiz yapıyoruz. İhtiyarlarını satarız. Bu hayvanlar buradaki iklime ve zor şartlara alışkındır. Develeriyle göçenin yörük olduğunu bilirsin. Fakat traktörle yükünü taşıyanın yörük olduğunu bilemezsin. Yerleşik hayata geçmeyi hiç düşünmedim. 12 ayı dağda geçiyoruz. Evimiz olsa da oturamayız. Göç sar, yürü, sonra kurul. Çocuklar için zor oluyor ama yapacak başka bir işleri yok.'

Evleri yok, elektrik-su-telefon ve başka abonelikleri yok, sosyal güvenceleri de yok

Gök ve ailesinin evi, sosyal güvenceleri yok. Doğada oldukları için sağlık problemleri de olmuyor. 

Veli Gök şöyle devam ediyor:

'Evimiz olmadığından ikametgahım da yok. Tabii elektrik, su, telefon ve başka abonelikler de yok. Sosyal güvencem de bulunmuyor. Doğal ortamda hayat sürdüğümüz için sağlık problemimiz pek olmuyor.'

Abdullah Doğan, AA - Fotoğraflar: Orhan Akkanat

Popüler İçerikler

Kimse Bunu Beklemiyordu! Galatasaray'ın Yıldızı Mauro Icardi 23 Nisan Paylaşımında Fenerbahçe U19'a Yer Verdi
Bomba İddia! Şevket Çoruh "Emekli Oldum" Dediği Arka Sokaklar'a Geri mi Dönüyor?
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
YORUMLAR
10.05.2016

devletin zorunlu yerleştirmeler ile tüketmeye çalıştığı yörükler... çadırlarına misafir olup bir kez olsun bulgur pilavı yemeden ölmeyin ve o gece gökyüzü yorganı altında geçirin. güneşin doğuşu ile birlikte uyanın... başka bir yerde olsa yaşatılması için milyon dolarlar harcanır, korunurlardı.

10.05.2016

ne kadar saygı duysak az. bu kültür bizim nerden geldiğimizi nasıl yetiştiğimizi her zaman bize hatırlatacak kültürdür. keşke daha fazla sahip çıkabilsek ve özümüzü bilsek.

10.05.2016

Aslında en eski ve değerli kültürlerimizden bir tanesi, keşke korunsa ve yok olmasa diyeceğim ama işin ucunda para ve çıkar olmadığı için el uzatan olmaz.

TÜM YORUMLARI OKU (11)