Sarı Mehmet'in Böreği! İsmi Tartışma Konusu Olan Kürt Böreğinin Bulunma Hikayesini İnceliyoruz

Hem tatlı hem de tuzlu versiyonuyla her damağa hitap eden Kürt böreği, özellikle az malzemeli oluşuyla son derece pratik bir lezzet. İstanbul ile özdeşleşen bu lezzetin tarihini merak ediyorsanız, içeriğimize buyurabilirsiniz...

Hızlı ve ucuz sabah kahvaltılarının aranan ismi Kürt böreği, hemen herkesin damak zevkine hitap eden bir yiyecek!

İsmi 'küt mü yoksa Kürt mü' diye sürekli kafa karışıklığı yaratan bu güzide böreğimizin tarihini merak ediyorsanız, şimdi sizi eski İstanbul'a götürüyoruz...

İstanbul'da Sarıyer böreğinden sonra en ünlü börek olan Kürt böreğinin ortaya çıkışı hakkında bir dizi rivayet dolaşsa da size en makul ve yaygın olanını anlatacağız.

Kürt böreğinin ilk ortaya çıkışı Osmanlı dönemindeki İstanbul'a kadar dayanıyor...

İstanbul'da çalışmak üzere doğu illerinden göç eden işçilere kadar dayanan bu börek, güçsüz kuvvetsiz olduğu için hamallık yapamayıp başka bir iş arayan Sarı Mehmet'in buluşu!

Herkes gibi İstanbul'a göç eden Sarı Mehmet, un ve yağ ile hazırladığı hamuru pişirip arkadaşlarına satmaya başlar. 

Hem arkadaşlarının çok beğenmesi hem de malzemesinin az oluşu nedeniyle maliyetsiz olması bu böreğin kısa sürede ünlü olmasını sağlar.

İlk başlarda ucuz olduğu için sadece işçi sınıfına satılan böreğin lezzeti o kadar beğenilir ki Sarı Mehmet bir dükkan kiralar ve işleri büyüterek diğer vatandaşlara da bu börekten satmaya başlar.

Bu böreğin en azından İstanbul'a ilk gelişi Sarı Mehmet'le olduğu için onun buluşu gibi görülür ve Kürt'ün böreği denile denile ismi 'Kürt böreği' halini alır.

Kürt böreğiyle ilgili en yaygın rivayet bu olsa da bir başka rivayet şöyledir:

Kürt böreğine çok benzer bir börek zamanında Nuru Osmaniye'de sık sık yapılıp ve satılır.

Halk arasında Arnavut böreği olarak bilinen yiyecek, Küçük Mustafa Paşa Börekçisi'nde yapılır, tüm seyyar börekçilere satılır ve buradan da vatandaşlara ulaşırdı. Yani ilk yapıldığı yer bu börekçi dükkanı!

Lezzetli ve ucuz olduğu için çok satılan bu börek en çok Kapalıçarşı, Haliç, Eminönü, Sirkeci gibi yerlerde satılırdı.

Halk arasında Arnavut böreği olarak bilinen bu börek çok ucuz olduğu için genellikle doğu kökenli işçilerin günlük öğünü haline gelir ve ismi bu yüzden Kürt böreği olarak adlandırılır.

Asıl ismi Kürt böreği olmasına rağmen bazı rivayetlerde kesilirken 'küt küt' sesler çıkardığı için ismi Küt böreği olarak anılır.

Günümüzde hem 'Kürt böreği' hem de 'Küt böreği' olarak bilinen börek hakkındaki hangi rivayet doğru bilmesek de sabah kahvaltılarına çok yakıştığı kesin...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Özellikle Sosyal Medya Yediklerimizi Etkilemeye Devam Ediyor: Son Yılların En Popüler Yemek Trendleri
Ucuz ve Pratik Yemek Tarifleri Arayanlar Buraya! Enflasyona Karşı Çok Ekonomik Yemek Tarifleri
IV. Murad'a İkram Edilmişti! Püryan Olarak da Bilinen Büryan Kebabının Tarihini İrdeliyoruz

Popüler İçerikler

Enteresan Çıkışları ve Görgüsüz Paylaşımlarıyla Meşhur Murat Övüç'ten Kadınları Hedef Alan Hadsiz Yorum
Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Kızılhan'ın Açıklamaları Gündem Oldu: ''Sponsorlarımız Yasal ve Helal''
DEM Partili Batman, Mardin ve Halfeti Belediyelerine Kayyum Atandı
YORUMLAR
25.05.2022

Sonradan "Kürt böreği" olarak anılan bu böreğin yaratan ve yaygınlaştıran kişi Bileceli Mehmet Efendi’dir. Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan ve bir Alevi Kürt köyü olan Bileceli Kürtler tarafından İstanbul'da yaygınlaştırıldığı için "Kürt böreği" adıyla tanınmıştır.[5] 12 Eylül Darbesi'nden sonra, "Kürt" adının kullanılmasının fiilen yasak olması nedeniyle "sade börek" adıyla satılmıştır. "Küt böreği" adı ise, böreğin bir etnik grubun adını taşıyor olmasına yönelik bilinçi kampanyanın bir ürünü olarak değerlendirilmektedir.[5] Wikipedia

24.05.2022

horoza yumurtamı tavuktan tavukmu yumurtadan demişler horoz ben işime bakarım banane demiş.. aga antalyaya döndüğümde bana istanbulu hatırlatan ve halen istanbul dışında hiç bir yerde yapılamayan canımın içidir kendisi adı isterse anglo-sakson böreği olsun

24.05.2022

Arnavut böreği bambaşka çeşit, kaynak saçmalamış :D

TÜM YORUMLARI OKU (11)