Sarı Çiçekleriyle Şifa Veren Çakşır Otu, Faydaları ve Kullanım Alanları

Yol boyu arabayla giderken ya da yürüyüş yaparken ya da parkta otururken bile denk geldiğimiz birçok ot bulunmakta. Ülkemizde o kadar fazla ot çeşidi var ki her birinin daha nice bilinmeyen faydası bulunmakta. Bu yazımızda belki de görüp ne işe yaradığını bilmediğiniz Çakşır Otunu anlatıyoruz. Çakşır otu ne işe yarar? veya Çakşır otunun erkeklere ve kadınlara faydasını öğrenmek için kağıt ve kaleminiz hazırsa bizde hazırız.

Not: Burada yazılı bilgiler ilaç tavsiyesi değildir, herhangi bir rahatsızlığınız ya da alerjiniz varsa doktorunuza danışmadan kullanmamanız gerekir.

Çakşır otu ve özellikleri

Ana vatanı Hindistan olan ve maydanozgiller ailesinin bir üyesi olan Çakşır Otu ülkemizde Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde daha fazla yetişmektedir. Özünde nişasta, alkaloit, saponin, reçine ve tanen bulunmaktadır. Çok hoş bir kokusu olduğunu söyleyemeyiz ama yararı için katlanılması gereken bir bedel olarak düşünün. Çakşır otunun birçok türü bulunmaktadır ama Helizdağı ve Kerkül en bilinen türleridir.

Helizdağı; Çakşır otunun bir türü olan Helizdağının tohumları diğer çeşitlerine göre büyüktür. Helizdağı türünün yapraklarından beyazımsı bir renkte bir sıvı akar. Bu tür daha çok ayaklarda meydana gelen yaraları temizlemek için kullanılmakta.

Kerkül; Çakşır otunun bir diğer bilinen türü Kerkül sarı renktedir ve tohumları küçüktür. Yapraklarından bile sarı sıvı gelin bu türde otlak bölgelerde genellikle kuzuların severek tükettiği bir çakşır otu türüdür.

Çakşır otunun faydaları

  • Vücuda enerji verir, güne zinde başlamayı sağlayıcı etkisi bulunmaktadır.

  • Çakşır otunun iştah açıcı özelliği vardır. Bu özelliği sayesinde kilo almak isteyip çeşitli nedenlerle alamayan veya iştah kapalı olan kişilerin sağlıklı kilo almalarına yardımcı olur.

  • Çakşır otunun en bilinen bir diğer faydası, afrodizyak etkisi yaratması ve cinsel gücü arttırması.

  • Çakşır otunun içinde bulunan maddeler hipofiz bezini uyararak testesteron hormonunun salgılanmasını sağlar.

  • Kadınlar için yumurtanın döllenme şansını daha da arttııcı etkisi olduğu bilinmekte.

  • Eklem ve kas güçlenmesi, ağrılarının giderilmesine yardımcı olur.

  • Sinir sistemini daha sağlıklı ve düzenli çalışmasına yardım eder.

  • Çakşır otunun kan şekerini düşürücü etkisi vardır. Bu yüzden otu kullanırken şeker hastaları doktora sormadan asla kullanmamalı, şeker hastası olmayan kişilerinde otu ölçülü tüketilmesi ve aşırıya kaçılmaması gerekmekte.

  • Balgam söktürücü etkisi vardır.

  • Astım, Bronşit gibi hastalıklarda bağışıklığı güçlendirir.

  • Hücrelerin yenilenme sürecini hızlandırarak yaraların iyileşmesi de daha hızlı olmasını sağlar.

  • Vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasını sağlar ve böylece vücudun yenilenmesine yardımcı olur.

  • Toksinlerin atılmasına fayda sağladığı için bağışık sisteminin güçlenmesine yardım eder. Bu sayede soğuk algınlığı gibi hastalıkların daha hafif geçmesini sağlar.

  • Çakşır otu yağını cildinizde kulladığınız zaman ciltteki leke ve izlerin iyileşmesine katkı sağlayarak cildi güzelleştirir.

  • Çakşır otunun sakinleştirici etkisi sayesinde sinirleri yatıştırır. Bu anlamda, depresyonu önleyici bir etkisi bulunmaktadır.

  • Aynı zamanda uyku problemi yaşayanlar için uykuyu düzenleyici etkisi bulunmakta.

  • Sindirim sistemindeki sorunlara fayda sağlayarak sağlıklı ve düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakta bulunan parazitlere karşı kullanılır.

Çakşır otu nasıl tüketilmeli?

Çakşır otunun 4 tane tüketim şekli bulunmakta;

Çay olarak; Çakşır otu çayını hazırlamak için, çakşır tozu veya kökünü almanız yeterli olacaktır. 1 tatlı kaşığı çakşır tozu veya kökünü,kaynar suyun içerisine ekleyerek 15 dakika demleyin. Daha sonra demlenen çayı süzerek tüketebilirsiniz. Eğer çakşır kökü aldıysanız, evde toz haline getirebilir, anlattığımız gibi çayını demleyebilirsiniz. Çakşır otu kökü ya da tozunun çayını günde 1 kez içmeniz yeterli olacaktır.

Macun olarak; genellikle afrodizyak etkisi için macun hali kullanılmaktadır. İster hazır olarak alabilir isterseniz evde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Evde hazırlamak için gereken malzemeler; 1 çay kaşığı çakşır otu tozu ve 2 çay kaşığı pekmez ya da balı karıştırarak kullanabilirsiniz.

Yağ olarak; cilt yaraları veya yaraların tedavisinde kullanacaksanız 1 çay kaşığı Çakşır otu yağını yarım çay kaşığı zeytinyağı ile karıştırarak yaranın olduğu bölgeye sürebilirsiniz. Yalnız bu yağı kullanmadan önce alerji oluşmasını engellemek için mutlaka ama mutlaka doktorunuza danışmadan kullanmayın.

Çakşır Otu Suyu

1 litre kaynamış suya 3 kaşık Çakşır kökü tozu eklenir ve iki saat demlenir. Daha sonra limon ve bal ile birlikte tüketilebilir.

Çakşır otunun zararları nelerdir?

  • Çakşır otu yan etkisini en çok sinir sisteminde gösterir. Ruh hali değişimleri ve depresyon, bitkinin yanlış kullanımı sonucunda ortaya çıkan en zararlı yan etkilerindendir.

  • Hamilelerin Çakşır otu kullanması önerilmez. Emziren anneler de herhangi bir yan etkiye olmaması için kullanılmaması önerilmekte.

  • Çakşır otunun kan şekerini düşürücü etkisi olduğu için sağlıklı kişiler de kullanırken dikkat etmelidir.

Çakşır otunu ve yağını nasıl bulabilirsiniz?

Çakşır otu yağı genellikle kozmetik amaçlı kullanıldığı için bazı eczanelerde bulabilirsiniz. Daha önceden bildiğiniz ve kaliteli yağ yaptığından emin olduğunuz markalardan internet alışverişi yapabilirsiniz. Ya da güvendiğiniz aktarda hem kökünü hem de yağını rahatlıkla satın alabilirsiniz.

Çakşır otu kökü fiyatı ürünün çeşidine ve kalitesine göre değişiklik gösterir. Çakşır otu kökünün ortalama kilogram fiyatı 40 TL civarındadır. Çakşır otu tozu almak yerine kök halinde satın alıp havanda döverek siz de toz haline getirip kullanabilirsiniz.

Popüler İçerikler

THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!
Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu
Narin Güran Cinayetinde Yeni İddialar Yeni Detaylar: 'Eczaneden Ertesi Gün Hapı Aldılar' İddiası!