'Sansür Yasası'nın İlk İki Maddesi TBMM Genel Kurulu'nda Kabul Edildi

Kamuoyunda 'Sansür Yasası' olarak bilinen ve TBMM Genel Kurulu'nda görüşmelerine bugün başlanan Basın Kanunu'nun ilk iki maddesi kabul edildi.

Radyo, televizyon, kamu kurum ve kuruluşlarında enformasyon hizmeti yürütenlere de basın kartı yolu açıldı.

İnternet medyası ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören ve kamuoyunda 'Sansür Yasası' olarak bilinen kanun teklifinin görüşmeleri TBMM Genel Kurulu'nda başladı.

Teklifin ilk iki maddesi kabul edildi

Teklifin; internet haber sitelerinde çalışanlara basın kartı verilmesini sağlayan birinci maddesi kabul edildi. 

Böylece, mevcut Basın Kanunu’nun birinci maddesinin birinci fıkrasındaki, “Bu Kanun, basılmış eserlerin basımı ve yayımını kapsar” hükmü; “Bu Kanun basılmış eserlerin basımı ve yayımı ile internet haber sitelerini kapsar” hükmü ile değiştirildi. Ayrıca teklifteki birinci maddenin kabulü ile “Basın kartı düzenlemesi bakımından basın kartı talep eden medya mensupları ve enformasyon görevlileri de bu Kanun kapsamına dahildir” hükmü de Basın Kanunu’nun birinci maddesine eklenmiş oldu. Bu hükümle radyo, televizyon ve kamu kurum ve kuruluşlarının yürüttükleri enformasyon hizmetlerinde çalışan kamu personelinin de basın kartı almasının önü açıldı.

İnternet siteleri de yaygın dağıtım kapsamındaki basın kuruluşları arasında yer aldı.

Teklifin ikinci maddesi de Basın Kanunu’nun ikinci maddesine eklenen “internet haber siteleri” hükmüyle, internet siteleri de yaygın dağıtım kapsamındaki basın kuruluşları arasında yer aldı. Ayrıca internet haber sitesinin de İnternet ortamında, belirli aralıklarla haber veya yorum niteliğinde yazılı, görsel veya işitsel içeriklerin sunumunu yapmak üzere kurulan ve işletilen süreli yayını” tanımı yapıldı.

Hazırlanan teklifle beraber Basın Kanu'nun ikinci maddesine eklenen yenilikler şu şekilde...

  • “Basın kartı: Bu Kanunda belirtilen kişilere, Başkanlıkça verilen kimlik kartını,

  • Başkan: İletişim Başkanını,

  • Başkanlık: İletişim Başkanlığını,

  • Komisyon: Basın Kartı Komisyonunu,

  • Medya mensubu: Radyo, televizyon ve süreli yayınların basın-yayın faaliyeti yürüten çalışanlarını,

  • Enformasyon görevlisi: Kamu kurum ve kuruluşlarının yürüttükleri Devlet enformasyon hizmetlerinde çalışan kamu personelini.”

İlginizi çekebilir 👇

Erdoğan'ı Hedef Alan Muharrem İnce: 'Ne Yaparsan Yap Seni Göndereceğiz'
CHP, Başörtüsü Teklifini Meclis Başkanlığı'na Sundu

Popüler İçerikler

Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
YORUMLAR
04.10.2022

Devamlı yalan söyleyip iftira atan insanlar dezenformasyonla mücadele yasası çıkarıyor. :) Seçim yaşını 18 e biz indirdik, buzdolabı telefon yoktu diyen adamlar kara mizah peşinde. Sosyal medya olmasa Zehra’nın 4.5 milyon dolar’lık yatını, Yunanistan’dan aldığı evi öğrenmeyecektik ve iki tane polisin koruma olarak verilmesini. Yada kendi bakanlığına dezenfektan satan eski bakan Pekcan'ı ve arkasından dökülenleri. Medyanın çoğunluğunu ele geçirdiler ama sosyal medyada yalanları hukuksuzlukları sansürleyemediklerini bunun yerine genel olarak baskıcı yasaklayıcı düzenlemelerle ifade özgürlüğüne darbe yapmayı amaçladıklarını anlamıyoruz sanki. Trolleriniz ve makam sahipleriniz oraya buraya saldırıp iftiralar atarken, kadınlara tecavüz fantezilerini destekleyip kendi fantezileriyle tweetleyip paylaşırken, kan akıtmaktan bahsedenleri alkışlayanlar hakaretlerini dökerken devam dediniz şimdi trolleriniz bir işe yaramayınca yüz binlerce dislike yağınca sosyal medya kötü.

04.10.2022

Nuray abla KPSSye falan mı gireceksiniz Mehmet abi ile sen öylesine de olsa bayağı bir rteci oldunuz🤣🤣

04.10.2022

Ne yapsanız boş ülkenin ekonomiden anası ağladı. Ekonomi yüzünden gideceksiniz.

05.10.2022

Misvak denen çöplüğün editörlerine falan basın kartı, he mi?? (:

TÜM YORUMLARI OKU (12)