Sanıldığı Kadar Çabuk Ölmüyor! Koronavirüsün Bulaşıcılık Süresi Hakkında Herkesin Dikkatle İncelemesi Gereken Yeni Veriler

Hong Kong Üniversitesi Tıp Fakültesi, resmi Twitter hesabından koronavirüse dair merak edilen bazı soruların cevaplarını paylaştı.

Profesör Leo Poon ve Profeöst Malik Peiris başta olmak üzere fakültenin diğer üyeleriyle birlikte yürütülen çalışmanın sonucu olarak ulaşılan verilerden bazılarını sizlerle paylaşıyoruz.

1. "Yüksek sıcaklıklar virüsün bulaşıcılığını kaybetmesine mi neden oluyor?"

Fakültenin araştırma ekibi SARS-CoV-2 virüsünün farklı sıcaklıklarda bulaşıcılığını kaybetmesi için geçen süre üzerine araştırma yürüttüklerinde şöyle sonuçlara ulaşmışlar:

  • Virüs 4°C'de bulaşıcılığını en az 14 günde kaybetti. Bu süreçte stabil kalmaya devam etti.

  • 22°C'de bu süre 14 gündü.

  • 37°C'de süre 2 güne düştü.

  • 56°C'de süre 30 dakikaya indi.

  • 70°C'de bu süre 5 dakikaydı.

Bu verilere göre sıcaklık arttıkça virüsün bulaşıcılık süresi kısalıyor.

*Eğer kıyafetlerinize virüs bulaşmış olduğunu düşünüyorsanız, 30 dakika boyunca 60°C2'lik suda bekletin ve sonra iyice yıkayın.

2. "Farklı yüzeylerin virüsün bulaşıcılığını kaybetmesi üzerindeki etkisi nedir?"

Virüsün bulaşıcılığını kaybetmesi için gereken süre bulunduğu yüzeye göre de değişiyor. Genellikle daha pürüzsüz yüzeylerde virüsün bulaşıcılığı daha uzun sürede kayboluyor.

Kağıt ve peçete gibi yüzeylerde virüs 3 saat bulaşıcılığını koruyor.

Tahta ve kumaşta ise bu süre 2 güne çıkıyor.

Cam yüzeylerde de virüs 2 gün boyunca bulaşıcılığını koruyor.

Paslanmaz çelik ve plastik yüzeylerde bu süre 7 güne uzuyor.

Ameliyat maskelerinde de bu süre 7 güne kadar çıkıyor.

*Bulaşıcı virüsler 7 günün ardından ameliyat maskelerinin dış yüzeylerinde halen bulunuyordu. Bu yüzden maskelerin tekrar kullanımı önerilmiyor.

3. "Dezenfektanlar virüsün bulaşıcılığını kaybetmesinde etkili mi?"

Aşağıda verilen dezenfektanlar kullanıldıktan sonra 5 dakika içinde virüsün bulaşıcılığını kaybetmesine neden oluyor:

  • Ev tipi çamaşır suyu (1:49)

  • Ev tipi çamaşır suyu (1:99)

  • Etanol

  • Povidon İyot (%7.5)

  • Kloroxylenol (%0.05)

  • Klorheksidin (%0.05)

  • Benzalkonyüm klorür (%0.1)

Fakat el sabunu (1:49) kullanımındaysa 5 dakikanın ardından virüslerin yalnızca yarısı bulaşıcılığını kaybederken, 15 dakikanın ardından tüm virüslerin bulaşıcılığını kaybettiği kaydedildi.

*Dezenfektanlar virüslerin bulaşıcılığını yitirmesine neden olabilir. Eşyalarınızı ve kıyafetlerinizi enfeksiyon riskini azaltmak için sık sık temizleyin.

Umarız hepimiz bu süreci sorunsuz atlatırız!

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
YORUMLAR
20.04.2020

biri çıkar 2 saatte yok oluyor der, kimi çıkar güneşte 10 dakka durun yok oluyo der, kimisi tuzlu suyla gargara yapın der, kimisi osurukla bulaşıyo der. kimin ne dediği belli değil a.koduklarım ne yapacak bu insanlar ?

20.04.2020

Kanıta dayalı tıp bu şekilde işliyor maalesef. Çok çeşitli araştırmacılar aynı konu hakkında çeşitli sonuçlar bulur. Yapılan çalışmaların dizaynı a göre çeşitli kanıt düzeyleri olur. En güçlü kanıt düzeyi metaanaliz çalışmalarında olur. Metaanaliz kabaca bu çok çeşitli araştırmacıların farklı sonuçlar bulduğu çalışmaları altalta toplayıp bir doğru bulmayı hedefler. Henüz bu konudaki çalışmalar u kanıt düzeyine ulaşmadı. O yüzden 2 gün sonra bir araştırma bunun tam tersini iddia edebilir

20.04.2020

Her kafadan farklı bir ses çıkıyor bu konu hakkında. Neye inanacağımız belli değil.

20.04.2020

Endişe edilmesi gereken başka bir konu Türkiye'de hiç konuşulmuyor: 2019 yılında herhangi bir tarafa yandaş olmayan kuruluşların tespitine göre; ABD'de her yıl 150.000 kişi "superbug" adı verilen ve antibiyotikler ile yok edilemeyen, neredeyse hiçbir ilacın işlemediği bakteriler tarafından hayatını kaybediyor. Duydunuz mu? Üstelik tespit edilen ölüm adedi insaflı olarak indirgenmiştir. Dünya genelinde superbuglar sebebiyle 700.000 insan ölümü gerçekleştiği tahmin ediliyor, yine indirgenmiştir. İnanmayan araştırıp ulaşabilir. CDC'nin zararlı derecede indirgenmiş olarak yayınladığı yanlı rakamlara kanmamak için biraz daha araştırmak faydalıdır. Tükiye'de superbug yüzünden kimse ölmüyor galiba, hiç konuşulmadığına göre. Tüm dünyada olan bizde yok galiba, nasıl oluyorsa? Yoksa antibiyotiklerin artık işe yaramamaya başladığını saklamak mı istiyoruz? Neden işe yaramıyorlar? Sebeplerden sadece bir tanesi: Dünyada üretilen antibiyotiklerin %70'den fazlasını besi hayvanlarımız tüketiyor...

20.04.2020

Superbug genel bir isim. İsminin verildiği şey ise antibiyotiklere direnç gösteren bakteriler. Bu durum zaten kaçınılmaz son. Şu an en güçlü antibiyotikler Çin'de ve buna karşı direnç gösteren bakteriler var. Eğer bunlar çoğalırsa ki yüksek ihtimalle olur, insanlığın sonu gelebilir. Bakteriler virüslerden daha kötüdür. CRISPR'ı araştırmanı tavsiye ederim.

TÜM YORUMLARI OKU (13)