Sandık Görevlisi Nasıl Olunur, Başvuru Nasıl Yapılır? Sandık Görevlisi Ücreti Ne Kadar?

2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşti. Seçimlerde 55 milyon 382 bin 707 vatandaşımız oy kullandı ve böylece oy kullanma oranı yüzde 86,28'e ulaştı. 14 Mayıs Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Seçimlerinde on binlerce kişi ise sandık görevlisi olarak görev yaptı. Cumhurbaşkanı Seçiminin ikinci tura kalması ile birlikte sandık görevlilerinin alacağı ücret yeniden merak konusu oldu. Ücretler YSK tarafından belirleniyor. Peki, 2023 sandık görevlisi ücretleri ne kadar? Nasıl sandık görevlisi olunur, sandık görevlisi başvurusu nasıl yapılır?

İşte detaylar...

Cumhurbaşkanlığı seçimleri 14 Mayıs Pazar günü tamamlandı. Seçimler 2. tura kaldı ve YSK seçim takvimine göre 2.tur 28 Mayıs'ta gerçekleşecek.

Sandık görevlisi başvuruları ise seçime az bir zaman kala merak edilmeye başlandı. Seçim günü sandık görevlisi olmak isteyen kişiler sandık görevliliği hakkında araştırma yapıyorlar. Özellikle sandık görevlisi ücretleri ve nasıl başvuru yapılacağı araştırılıyor.

Sandık Görevlisi Nasıl Olunur: Başvuru Şartları Nelerdir?

Sandık görevlisi olmak için;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

  • 18 yaşını doldurmuş olmak,

  • Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olmamak gerekiyor. 

Seçimlerde idare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu'nun 3. maddesinde yazılı (sivil memurlar dâhil) askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar ise sandık başında görev alamıyor.

Sandık Görevlisi Başvuruları Nasıl Yapılır?

Seçimlerde sandık görevlisi olarak görev alacak kişilerin ikametgah adreslerine göre ilçe seçim kurullarına başvuruda bulunmaları gerekiyor. Sandık görevlilerinin iki farklı çeşidi bulunuyor. İlki siyasi partilerin belirlediği sandık görevlileri, diğeri ise sandık kurulu görevlisidir. 

Siyasi partilerin belirlediği sandık görevlileri; siyasi partilerin seçime girecekleri bölgedeki görevlileri YSK'ye başvurması sonucunda görev başına gelirler. Başvuru sırasında bir form doldurulur ve doğrudan YSK'ye yapılır. İnternet üzerinden başvuru alınmaz. Siyasi partilerin sandık görevlisi olarak görev almak isteyenler ilgili siyasi partiye başvuruda bulunabilirler. 

Sandık kurulu görevlileri ise YSK tarafından belirlenen devlet memurlarıdır. Sandık kurullarının görevleri arasında sandıktan çıkan zarfları, oy pusulalarını saymak ve sonuçlarını tutanağa geçirmek, sandığın konulacağı yeri tayin etmek gibi görevler bulunmaktadır. 

YSK Sandık Kurullarının Görev ve Yetkileri

Sandık Görevlisi Ücreti Ne Kadar?

Seçimlerde görev alacak sandık görevlilerinin ücretleri seçimlerden birkaç ay önce açıklanıyor. Ancak 14 Mayıs'da düzenlenecek seçimler için henüz bir açıklama yapılmadı. Sandık görevlilerinin ücretlerinin yakın zamanda YSK tarafından açıklanması bekleniyor. 

2019 yerel seçimlerinde sandık görevlilerinin aldıkları ücretler ise şu şekildeydi:

  • Siyasi Partilerin Temsilcileri: 130,00 TL

  • Başkan ve Üyeler: 261,00 TL

Bununla birlikte, sandık görevlisi ücreti hesaplama yönteminin 2000 x memur maaş katsayısı olduğu biliniyor. Bu hesaba göre sandık görevlilerine: 0,433684 x 2000 = 867 TL odeme yapılacağı tahmin ediliyor.

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
YORUMLAR
21.03.2023

Sosyal medyada tasarımı sizi öne çıkartıp farkınızı ortaya koyacak tasarımlar yapıyoruz. Size özel, eşsiz tasarımlarımızla rakiplerinize her alanda fark atın! Renee Design Lab https://reneedesignlab.com/

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ