Pandemi Bahane, Yasaklar Şahane: 24.00'den Sonra Canlı Müzik Yasağı Neden Kaldırılmıyor?

Koronavirüs kısıtlamalarının büyük oranda gevşetilmesine rağmen müzik yasağının kaldırılmaması sanatçıların tepkisini çekiyor. Yasağın devam etmesi nedeniyle müzisyenlerin, müzik sektörü emekçilerinin ve işletmecilerin zor durumda olduğuna dikkat çeken sanatçılar, uygulamadan vazgeçilmesi için bir kez daha yetkililere çağrıda bulundu.

İki yılı aşkın bir süredir devam eden gece 12'den sonra müzik yasağı, maske ve HES kodu gibi diğer tedbirlerin büyük oranda kaldırılmasına rağmen uygulanmaya devam ediyor.

Canlı müzik yasağı ilk olarak pandeminin başlarında Mayıs 2020'de yayımlanan genelge ile hayatımıza girmişti.

"Kontrollü normalleşme" döneminin başladığı Temmuz 2021'de ise pek çok kısıtlama kaldırılırken müzik yasağı devam etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, o dönem "Müzikle ilgili sınırlamayı 24.00'e çekiyoruz. Kusura bakmasınlar, gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yok" demişti. 📹

Pandemi gerekçesiyle başlayan yasak, "gürültü yönetmeliğindeki" değişiklikle kalıcı hale getirildi. 👇

Eğlence Yerlerine 'Gürültü' Düzenlemesi: Canlı Müzik Yasağı Kaçta Başlayacak?

Mart 2022'ye gelindiğinde maske zorunluluğu ve HES kodu uygulaması da büyük oranda kaldırıldı. Ancak müzik yasağına ilişkin bir değişiklik olmadı. 👇

Sağlık Bakanı Koca Duyurdu: Açık Havada Maske ve Binalara Girişte HES Kodu Zorunluluğu Kalktı

Kamuoyunda 'yaşam tarzına müdahale' olarak yorumlanan yasak büyük tepki topladı. 👇

Mesele Pandemi Değilmiş! Koronavirüs Tedbirlerinin Kaldırılıp Müzik Yasağının Devam Etmesine Gelen Tepkiler

Sanatçılar, yasağın kaldırılması için bir kez daha çağrı yaptı

Türkiye'de müzik yorumcularının bağlı olduğu yegane meslek birliği olan Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR), yasağın kaldırılması için bir çağrıda daha bulundu.

MÜYORBİR Yönetim Kurulu'nu oluşturan Burhan Şeşen, Belkıs Akkale, Edip Akbayram, Fettah Can, Hüseyin Turan, Mehmet Gümüş, Mustafa Özarslan ve Onur Akın tarafından imzalanan metinde, müzisyenlerin, müzik sektöründeki emekçilerin ve canlı müzik ile konser mekânı işletmecilerinin çok zor bir durumda olduğu belirtildi. 

Pandemiden dolayı getirilen yasakların tümünün kalktığını ancak 24:00'ten itibaren canlı müzik yasağının yürürlükte olduğunu belirten sanatçılar, gelecek aylardan itibaren bu yasağın turizm sektörüne de darbe indireceğini söyledi.

MÜYORBİR'in sosyal medya hesaplarından paylaşılan çağrı metni şöyle 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

'Basın ve Kamuoyuna…

Bizler Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) yöneticileri ve Türkiye’nin yorumcuları olarak saat 24.00’den sonra canlı müzik yasağının kaldırılması için ilgili mercilere ve bakanlıklara çağrıda bulunuyoruz.

Yaklaşık iki yıldır durma, hatta çökme noktasına gelen müzik sektöründe yüz binlerce müzisyenin yanı sıra, ses-ışık sistemleri, performans salonları, canlı müzik mekânları, ikram şirketleri, güvenlik firmaları başta olmak üzere bu iş yerlerinde çalışan yüz binlerce insan evine ekmek götürme derdiyle boğuşmaktadır.

Pandemiden kaynaklanan yasakların hemen hemen sona erdiği bu dönemde, özellikle turizm sezonunun da açılmaya başladığı düşünülürse bu yasak sadece müzik sektörünü değil turizm sektörünü de derinden yaralayacaktır.

Bu yüzden bağlı bulunduğumuz Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ve Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’nın da görüşleri doğrultusunda ortak bir mutabakat ile bu yasakların sona ermesi, sektörümüzdeki yüz binlerce emekçi adına ortak talebimizdir. Bunun için gereğinin yapılmasını saygılarımızla arz ederiz.

MÜYORBİR'in açıklamasına Hayko Cepkin ve Bedük gibi sanatçılar da destek verdi. 👇

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
18.03.2022

umarım daha da kötü olurlar. bin kez bas bas bağırdılar gelin şikayetçi olalım gereken hukuki işlemleri başlatalım diye. Çat diye müziği kesebiliyorsanız hepten kesin.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ