Sanat Tarihinin En Ünlü Tablolarının Arkasındaki Gizemli Detayları Biliyor musunuz?

Sanat tarihi uçsuz bucaksız bir alan olsa da bazı tablo ve heykeller o kadar değerli ki hikayeleri ve arkalarında saklanan gizem üzerinden onlarca yıl geçmesine rağmen hala taze kalabiliyor. Eğer sanat tarihi ile ilgiliyseniz, işte tablolar hakkında okuyunca daha dikkatli bakmanızı sağlayacak enteresan bilgiler....

1. Mona Lisa - Leonardo da Vinci

Zaten başlı başına esrarengiz bir tablo olan Mona Lisa, aslında Floransalı Gherardini ailesinin bir üyesi ve Floransalı zengin bir ipek tüccarı olan Francesco del Giocondo'nun karısı olan Lisa del Giocondo'nun ta kendisi!

İkinci oğulları Andrea'nın doğumunu kutlamak için yaptırıldığı düşünülen bu tablonun aynı zamanda birden fazla orijinal versiyonunun olduğu varsayılıyor.

Isleworth Mona Lisa'ya ait olduğu ileri sürülen bir diğer versiyon, tam 40 yıl boyunca İsviçre Ulusal Bankası kasasında saklanarak korundu ve 2012 yılında halka açıldı.

Mona Lisa hakkındaki bir diğer spekülasyon ise Da Vinci'nin sakladığı şifreler...

Mona Lisa'nın gözlerinde harf ve rakamların gizlendiğini düşünen bilim insanları, mikroskop altında yaptıkları incelemelerde sağ gözde L-V ve sol gözde ise zar zor görülebilen sembollere rastladı.

2. Çığlık - Edvard Munch

Dört farklı versiyondan oluşan Çığlık tablosunun yapımının hikayesi Edvard Munch'un Ocak 1892 tarihli günlüğünde bizzat şöyle yazıyor.

'Bir akşam bir patikada yürüyordum, bir yanda şehir, aşağıda da fiyort vardı. Kendimi yorgun ve hasta hissettim. Durdum ve fiyorta baktım. Doğanın içinden geçen bir çığlık hissettim; çığlığı duyar gibi oldum. Bu resmi boyadım, bulutları gerçek kan olarak boyadım. Renk çığlık attı. Bu Çığlık oldu.”

“Çığlık”ın üç versiyonu üç ünlü müzenin duvarlarını süslerken, dördüncü versiyon 2 Mayıs 2012'de Sotheby's Empresyonist ve Modern Sanat müzayedesinde satıldı. 

119.922.600 $ karşılığında satılan tablo, dünyanın en pahalı sanat eserlerinden biri haline geldi.

National Gallery'deki versiyon 1994'te çalınsa da birkaç ay sonra bulundu.

3. Saka Kuşu - Carel Fabritius

Rembrandt'ın öğrencisi Carel Fabritius tarafından yaratılan birçok başyapıttan biri olan Saka Kuşu, aslında önemli bir patlamadan kurtulan birkaç sanat eserinden yalnızca biri. 

Eserin sahibi Fabritius, Delft şehrinde barut deposunda meydana gelen patlama sonucu hayatını kaybederken, Fabritius'un öldüğü yıl yaptığı üç resimden biri olan Saka Kuşu kurtulanlar arasında yer aldı.

4. Sakalsız Otoportre - Vincent van Gogh

Otoportreleriyle çok ünlü olan Vincent van Gogh, son otoportesi olan Sakalsız Otoportre'yi annesine hediye etmek için yapmıştı.

Annesine doğum günü hediyesi olarak sunduğu Sakalsız Otoportre, 71,5 milyon dolara satıldığından beri tüm zamanların en pahalı tablolarından biri olarak anılıyor.

5. Gece Devriyesi - Rembrandt

Rembrandt'ın en önemli eserlerinden biri olan Gece Devriyesi için Kaptan Banning Cocq ve 17 sivil muhafız ve Rembrandt'a bu tabloyu yapması için 1600 Guilder ödedi.

En fazla saldırıya uğrayan tablolardan biri olan Gece Devriyesi, 13 Ocak 1911'de bir adam tarafından bıçakla kesildi.

Olaydan birkaç yıl sonra işsiz bir okul öğretmeni tabloya ekmek bıçağıyla saldırırken, yalnızca 4 yıl sonra bir başkası tabloya asit döktü.

Bunca saldırıya rağmen hala eski halini koruyabilen Gece Devriyesi, bazı saldırganların sebep olduğu çizikleriyle hala sergileniyor.

6. Whistler'ın Annesi - James Abbott McNeill

Amerika doğumlu ve İngiliz kökenli ressam James Abbott McNeill Whistler'ın en ünlü tablolarından olan Whistler'ın Annesi adlı eserde yer alan kadın aslında bizzat ressam James Abbott'un annesi!

Resim için modellik yapacak kişinin gelmemesi üzerine böyle bir çözüm bulan James Abbott, böylece Whistler'ın Annesi adlı ikonik tablosunu oluşturdu.

Whistler'ın Annesi günümüzde bir Amerikan İkonu olarak nitelendiriliyor.

7. Yıldızlı Gece - Vincent van Gogh

Günümüzde bile Vincent van Gogh'un en ünlü eseri olarak kabul edilen Yıldızlı Gece'nin hikayesi de kendisi kadar etkileyici.

Söylentilere göre Vincent van Gogh bu resmini güneş doğmadan hemen önce kaldığı akıl hastanesindeki odasının penceresinden bakarak yaptı.

Popüler kültürün en değerli sanat eserlerinden kabul edilen Yıldızlı Gece, Van Gogh'un en sevdiği eserlerinden biri değildi.

8. Son Akşam Yemeği - Leonardo da Vinci

Milano Dükü'nün isteği üzerine yaratılan ünlü Son Akşam Yemeği tablosu, Milano'daki Santa Maria della Grazie Manastırı'nın duvarlarını süslüyor.

Hristiyanlık için çok değerli bir isim olan İsa'nın hayatından çok önemli bir anı yansıtan Son Akşam Yemeği tablosunda İsa mevcut havarilerden birinin ona ihanet etmek üzere olduğunu düşündüğünü açıkladıktan sonra havarilerinin şoka uğrayıp, düşüncelere daldığını betimleniyor.

9. Doktor Gachet'in Portresi - Vincent van Gogh

Van Gogh'un kardeşi Theo, akıl hastanesinden çıkan kardeşi için rahat bir ev ararken sanatçılarla çalışmaya ilgili olan Doktor Gachet'ten haberdar oldu ve Van Gogh'u onun yanına yolladı.

Vincent van Gogh ilk başlarda Doktor Gachet'te hiç hoşlanmıyordu ve hatta kardeşi Theo'ya yazdığı mektupta onun kendisinden daha hasta olduğunu söylüyordu.

Zamanla Doktor Gachet ile arkadaş olan Van Gogh, doktorla dostluğunu bir tablo ile taçlandırdı ve ortaya Doktor Gachet'in Portresi adlı eser çıktı.

10. Guernica - Pablo Picasso

20. yüzyılın en büyük ve en etkili sanatçılarından biri olan Pablo Picasso tarafından yaratılan Guernica, 26 Nisan 1937'de Alman ve İtalyan savaş uçaklarının saldırısının ardından Guernica kentinin yaşadığı sonuçları yansıtmak için yapıldı.

Tablo günümüzde Paris'te sergileniyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Dâhi Sanatçılar ve Sanat Tarihi Üzerine Muhtemelen Bilmediğiniz İlginç ve Keyifli Bilgiler
Okuduğunuz An Dünyanın En Entelektüel İnsanına Dönüşeceğiniz En İyi Sanat Tarihi Kitapları
Sanat Ortamlarında Adeta Bir Usta Tarihçi Gibi Söz Sahibi Olmanızı Sağlayacak 15 Kıymetli Bilgi

Popüler İçerikler

İşitme Testine Kürtçe Engeli: Türkçe Bilmeyen Kadına SRT Testi Yapılmadı
Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı
Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
YORUMLAR
24.04.2022

Son akşam yemeği leonardo da vinciye ait

27.04.2022

Tablolar konusunda esrarengiz olaylar vs yok Eyer biraz sanat Tarihi okursanız ne kadar abartıldıklarını anlayacaksınız Mona Lisa esrarengiz değil o sembolleri da vinci Bu tablo Bana ait diye D-V le kelimelerini koymuş olamaz mı yani Tablolar Farklı farklı anlamlar içerir evet Lakin böyle yok esrarengiz yok vs gerek yok yani İnsanlar büyütüyor önemli olan O tablolardan aldığımız derstir.

25.04.2022

Son Akşam Yemeği Da Vinci'nin eseri.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ