İşte sonunda genç bir sanatçı adayı olarak beni en çok korkutan ve hayranlık uyandıran yegane Türk sanatçılarımızdan birinin kapısını çalmış bulunuyoruz. Şuanda Pera Müzesi'nde bulunan bu çalışma kendi ülkemde olduğundan dolayı mutluluk duyuyorum. Ne zaman İstanbul'a gitsem mutlaka ziyaret ettiğim, gizlice hatırını sorduğum yaşlı amcamız acaba bize neler anlatmaktadır ?
Aslında şuanda gördüğünüz çalışma ilk Kaplumbağa Terbiyecisidir. Çünkü sanatçımız bu çalışmayı 1906 ve 1907 yılında iki farklı versiyonunu yapmıştır. Osman Hamdi Bey'in ülkemizin sanat ve arkeoloji alanındaki ilk devrimlerini az çok herkes artık biliyordur.
Fransa'da eğitim almak için gittiği Jean Leon Gerome hakkında daha önce şurada bahsetmiştim (http://onedio.com/haber/sanat-ne-anlatir-buyuk-ustalarin-6-gizemli-yapiti-ve-oykuleri-240517)
Peki ama bu resim neyi ifade etmektedir ? Ne için adı da bir gariptir ? Kim bilir kaç kişi acaba Kaplumbağayı eğitmeye dayalı bir meslek mi var diye kendisine sormuştur ?
Oryantalist bir ressam olan Osman Hamdi Bey oldukça ince detaylarla Bursa Yeşil Caminin üst katında pencerenin dibinde neden bu iki canlıyı bir araya getirmiş olabilir ?
Bu konuda pek çok fikir ve tartışma ortaya atılmıştır.
Bunlardan ilki oradaki kişinin Osman Hamdi bey olduğunu ve kaplumbağaların ise, sanat alanında yaptığı yeniliklerin hemen kabul görmemesi nedeni ile eğitmeye çalıştığı kitle olduğu dile getirilmektedir. Çağdaşlaşmaya çalışan bir bilgenin mücadelesini konu aldığı yönünde düşünceler vardır. Bununla paralel olarak yapmak istediklerinin oluşması için gereken sabrı hicvettiği düşünülmektedir. Bu bakış açısı ile pek çok sebep dile getirilmesi de söz konusudur.
Bir diğer fikre göre ise, bu resmin fikri Osman Hamdi Bey'e ait değildir. 1869 da yayımlanan derginin sayfasında yer alan, Charmeur de tortues adlı gravür bu savın ortaya atılmasının nedenidir,
http://i.hizliresim.com/66d47E.jpg
Fransa da bu çalışma ile karşılaştığı ve ülkesine döndüğünde ise farklı bir bakış açısı ile ele aldığı düşünülmektedir. Ancak her ne olursa olsun ülkemizin en değerli yapıtlarından biri olan bu eseri, basitçe bir kopya olarak dile getirmek, sanat tarihine uzaklığının bir göstergesidir.
Elbette sanatçılar bir birleri ile etkileşime geçecek ve bir adım öteye geçmenin yollarını arayıp bulacaklardır. Hakkında oldukça fazla tartışmaya neden olan bu eserin belki de en iyi yanı budur.
Bize bir şeyler sormaya yöneltmektedir. Her şeyi hazır bir şekilde önümüze koymamıştır. Belki de izleyicisinden bir şeyler beklemektedir.
Sahi bu resim ne anlatıyor olabilir ?