Sanat Dünyasına Damgasını Vurmuş En Yanardonar 16 İsim

Kimi yaptığı resimlerle, kimi harika besteleriyle, kimi oyunlarıyla gönlümüze taht kuran, hem eserleri hem de şatafatlı yaşamları ile yanardonar sıfatına sonuna kadar layık sanatçıları sizler için listeledik.

1. Leonardo Da Vinci (1452 – 1519)

Rönesans dönemine çok yönlü şahsiyetiyle damga vuran Leonardo Da Vinci ; önemli bir ressam olmasının yanında filozof, astonom, mimar, mühendis, mucid,  matematikçi, anatomist, heykeltraş, botanist, jeolog, kartograf ve yazardır, bu da yanardonar sıfatını sonuna kadar hak ettiğinin kanıtı. En tanınmış yapıtları, şüphesiz, Mona Lisa (1503-1507) ve Son Akşam Yemeği (1495-1497)'dir. Hala eserlerinin şifresini çözmeye çalışanlar var, çünkü o bir yanardonar!

2. Michelangelo (1475 – 1564)

Rönenans dönemine damga vurmuş bir diğer ressam ve heykeltraşımız; Michelangelo. En önemli eserleri, Davut heykeli ve Adem'in yaratılışı adlı ünlü bir şapelin tavanını süsleyen fresk. Adem'in yaratılışı adlı eserde, tanrının yüzü olarak kendi yüzünü çizdiğiyle ilgili görüş ayrılıklarına sebep olan bu yanardonar eser, günümüzde en çok capslerimizi süslüyor :)

3. Mimar Sinan (1489 – 1588)

Osmanlı padişahları I. Süleyman, II. Selim, ve III. Murat döneminde baş mimar olarak görev yapan Mimar Sinan'ın yapıtları, Osmanlı mimarisinin en görkemli örnekleri arasında sayılıyor. Sinan'ın “ustalık eserim” diye adlandırdığı Selimiye Camii, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne de girmiş durumda.

4. William Shakespeare (1564 – 1616)

İngiliz Rönesansının en büyük ve dünyanın en seçkin drama yazarı olarak kabul edilen Shakespeare; aşk, iktidar ve dönemin taht oyunlarını günümüze taşıyan ve kalbimizde taht kuran yanardonar eserlere sahiptir. En önemli trajedileri, hepimizin de bildiği üzere, Romeo ve Juliet, Hamlet ve Kral Lear ; önemli komedileri ise Bir Yaz Gecesi Rüyası ve Venedik Taciridir.

5. Antonio Vivaldi (1678 – 1741)

İtalyan barok klasik müzik bestecisi, virtüöz kemancı olan Vivaldi, aynı zamanda

rahipti. 500'den fazla konçertoya imza atan sanatçı, konçertonun babası olarak

anılır. En bilinen eseri, Dört Mevsim Konçertosu, adını aldığı mevsimi adeta

yaşatır.

6. Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)

Alman barok müzik bestecisi ve orgcusu Bach, döneminin saray orkestrasını yönetmiş yanardonar yetenekleriyle herkesi kendine hayran bırakan bir sanatçı olmuştur. Eserlerinin bir çoğunu kendinin yakmasına veya kaybolmasına rağmen günümüze taşınan bir çok eseri vardır. Ömrünün sonlarına doğru geçirdiği bir hastalık yüzünden kör olmuş fakat bu onun yanardonar yeteneğine zeval vermemiş, en güzel dini yapıtlarını bu dönemde vermiştir.

7. Wolfgang Amadeus Mozart (1756- 1791)

Kendisine, Klasik Batı Müziği'nde Klasik dönemin en etkili ve en üretken bestekarı diyebiliriz zira 35 yıllık ömrüne 626 eser sığdırmıştır. Gelmiş geçmiş en yanardonar bestecilerden biri olan Mozart'ın önünde saygıyla eğiliyoruz.

8. Ludwig van Beethoven (1770 - 1827)

Alman klasik müzik bestecisi ve Viyana Klasiğinin temsilcilerindendir. Çalışmalarıyla Romantizm müziğinin önünü açan sanatçı, 47 yaşında tamamen sağır olmuştur ama bu dönemde yaptığı 9. senfoninin halen Avrupa Birliği marşı olarak kullanılması da ayrıca yanardonar!

9. Frédéric Chopin (1810 – 1849)

Piyanoda yeni bir çığır açan ve yanardonar sıfatını sonuna kadar hak eden sanatçı, öldüğünde kendi “Cenaze Marşı”nın değil, Mozart'ın Requiem bestesinin çalınmasını istemiş, 39 yaşında ölmüştür. (Ölmese ne yapardı kim bilir...)

10. Vincent van Gogh (1853 – 1890)

Hollandalı ard izlenimci sanatçı, empresyonist akımının öncüsü sayılıp döneminin sanatına yön vermiştir. Ömrünün son on yılında yaklaşıp 900 yağlıboya/suluboya eseri ve 1100 karakalem çalışması üretmiş, ressam arkadaşıyla yaşadığı bir tartışma sonucu sol kulağının bir kısmını kesmiştir. Son dönemlerde kullandığı sarı renk yoğunluğunun, ruhsal bozukluklarından meydana geldiği ileri sürülmektedir.

11. Pablo Picasso (1881 – 1973)

İspanyol ressam ve heykeltraş sanatçı, kübizm akımının öncülerindendir. Tanınan en üretken sanatçı olan Picasso, Guiness Rekorlar Kitabına göre 100,000 baskı resim çizmiştir. Daha yanardonar bir hareket olabilir mi?

12. Aşık Veysel (1894 – 1973)

En önemli Türk ozanımız olan Aşık Veysel, küçük yaşta geçirdiği çiçek hastalığından dolayı iki gözünü de kaybetmiş ve sanat hayatına babasının oyalanması için aldığı bağlamayı öğrenerek başlamış, günümüzün dillere pelesenk en yanardonar eserlerini de bu dönemde yapmıştır.

13. Münir Nurettin Selçuk (1900 – 1981)

Kendi döneminin ve Klasik Türk Müziğinin seyrini değiştiren bestekar ve müzik sanatçısı; şu an da duygusunu koruyan birçok yanardonar eserin sahibidir :

“Dönülmez akşamın ufkundayız,

vakit çok geç ;

Bu son fasıldır ey ömrüm, nasıl geçersen geç.”

14. Salvador Dali (1904 – 1989)

Katalan sürrealist ressam; gerçeküstü eserlerindeki tuhaflık ve ilgi çekici imgelerle ünlenerek hala adından söz ettiren en yanardonar sanatkarlardan biridir. Yansıttığı gerçeküstücülüğü, en önemli eseri “Belleğin Azmi”nde gözlemleyebiliriz.

15. Frida Kahlo (1907 – 1954)

Meksikalı ressam Frida, yirminci yüzyıl popüler kültüründe bir ikon haline gelmiş; yaşadığı yanardonar aşkı ve ilham verici hayatını yansıttığı

eserleriyle; kadın ressamlar arasına adını altın harflerle yazdırmıştır.

16. Andy Warhol (1928 – 1987)

ABD'li ressam ve film yapımcısı olan sanatçı, pop-art akımının en önemli

temsilcisi olarak kabul edilir. Günümüzde, pop art modasının canlanmasıyla

eserleri ve çalışmalarından sıkça söz edilmiştir. Tarzının da eserleri kadar yanardonar olduğunu söylemeden geçemeyeceğiz.

Bu sanatçıların hepsi yanardonar! Sen de gerçek yanardonar hissini Doritos Ateş ve Pepsi Max ile dibine kadar yaşayabilirsin!

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Meteoroloji 49 Kente Fırtına Uyarısı Verince Hava Forum 58 Kilo ve Altında Olanları Tiye Aldı
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi