Sanat Aşıklarının Mutlaka Bilmesi Gereken En Eşsiz ve Ünlü Manzara Tabloları

Tarih boyunca sanatçılar, sanat için çok sayıda eser ortaya koydu. Bunun için gecelerini gündüzlerine katıp, günümüze miras olarak bırakılan bu eserlerden büyük çoğunluğunu manzara resimleri oluşturuyor. Peki, en ünlü ve güzel manzara tablolarını biliyor musunuz?

1. Fan Kuan - Dağlar ve Akarsular Arasındaki Gezginler (1000)

İki metre uzunluğunda bir parşömen üzerinde resmedilen Dağlar ve Akarsular Arasındaki Gezginler, erken dönem Çin manzara resimlerinin en ünlü örneği. Yakın, orta ve uzak olmak üzere üç farklı perspektiften oluşan resim, Fan Kuan'ın en bilinen eseri.

2. Gio Xi - Erken Bahar (1072)

Fan Kuan'ın ardından en meşhur manzara ressamı olan Çinli sanatçı Guo Xi'nin fırçasından çıkan Erken Bahar, bir kompozisyonda birden fazla perspektifi birleştirme yeteneğinin sergilendiği en ünlü eserlerden biri.

3. Giorgione - Fırtına (1505)

Manzara resimlerinin gelişiminde son derece önemli bir yere sahip olan Fırtına, bunun yanı sıra en ünlü Rönesans tablolarından biridir. Tablo sadece yemyeşil bir manzaradan ibaret değil. Sağ ön planda bebeğini emziren isimsiz bir kadın ve solda ayakta duran uzun bir asa taşıyan bir askeri de barındıran resim, manzara resimlerinin geleceğini belirleyen bir eser.

4. Pieter Bruegel the Elder - Kardaki Avcılar (1565)

Kardaki Avcılar adlı tablo, aslında yılın farklı zamanlarını tasvir etmeye adanmış bir serinin parçası. Bu çalışma, kışın bir çift avcının köpeklerini karlı arazide yönlendirdiği bir sahneyi betimliyor.

5. Annibale Carracci - Balıkçılık (1596)

Çok yönlü bir İtalyan ressam olan Annibale Carracci, sık sık Caravaggio ile karşılaştırılırdı. Dönemin Fransa Kralına hediye olarak hazırlanan Balıkçılık, bir manzaradan çok sanatçının anılarını anlattığı bir eser olarak kabul ediliyor.

6. El Greco - Toledo'nun Manzarası (1596)

Geç Rönesans döneminde ortaya çıkan Toledo'nun Manzarası, El Greco'nun sen beğenilen eseridir. Sanatçının günümüze kadar gelebilen iki manzara resminden biri olan bu eser, gökyüzünün en iyi tasvirlerinden biri...

7. Claude Lorrain - Pastoral Peyzaj (1639)

Barok ressam Claude Lorrain'in eserleri, çoğunlukla  İncil'e veya klasik mitolojiye dayanan alegorik sahneleriyle bilinir. Pastoral Peyzaj, ufukta çiftlik hayvanları, bir çoban ve klasik mimari ile kırsalın yumuşak odaklı bir tasvirini içeriyor.

8. Nicolas Poussin - Bahar (1660)

Barok tarzda enfes eserlere sahip olan Nicolas Poussin'in eseri Bahar, sanatçının dört mevsimi ifade eden koleksiyonunun bir parçasıdır. Resmin en önemli özelliği, Adem ve Havva'nın çimenlerin üzerinde yer alan tasviridir.

9. Canaletto - La Salute Kilisesi'ndeki Büyük Kanal (1738)

18. yüzyıl İtalyan sanatçısı Canaletto'nun eseri olan La Sallute Kilisesi'ndeki Büyük Kanal, Venedik'in ayrıntılı bir panoramasını içeriyor.

10. Caspar David Friedrich - Sis Denizinin Üstündeki Gezgin (1817)

Romantik dönem sanatçısı Caspar David Frienrich'in en bilinen eserlerinden Sis Denizinin Üstündeki Gezgin, doğanın hayranlık uyandıran ve yüce özelliklerini en iyi şekilde aktaran bir tablo.

11. John Constable - Saman Arabası (1821)

Dünyanın gerçekçi tasvirlerini tercih ederek hayal ürünü eserlerden kaçınan John Constable, bu eserinde babası Golding Constable'a ait bir arazi alanı olan Flatford Mill'i tasvir ediyor.

12. Thomas Cole - Oxbow (1836)

Amerikan manzaralarının en güzel hallerini eserlerine taşıyan Cole, 19. yüzyılın ortalarında bir sanat hareketi kurmasıyla tanınır. Cole, bu tablosunda Connecticut Nehri Vadisi'nin geniş manzarasını betimliyor.

13. J. M. W. Turner - Yağmur, Buhar ve Hız - Büyük Batı Demiryolu (1844)

Bulutlu gökyüzünün ufuktaki şehrin mimarisiyle harmanlandığı bulanık bir manzaradan geçen bir treni betimleyen bu eser, hem manzara hem de modern araştırmaların bir harmanı.

14. Albert Bierstadt - Yosemite Vadisine Bakış (1865)

büyük Amerikan sanatçılarının ikinci kuşağı arasında yer alan Albert Bierstadt, özellikle Batı Amerika'nın bilinmeyen yerlerini ziyaret edip, resmini yapmakla ünlüydü.

15. Claude Monet - Gündoğumu (1872)

Gün doğumunu tasvir etmek için etkileyici fırça darbelerini radikal bir şekilde kullanan Monet, bu eserinde her tablosunda olduğu gibi izlenimci sanat hareketi ile usta bir iş çıkarıyor.

16. Paul Cezanne - Sainte Victorie Dağı (1887)

Fransa'nın güneyinde bir dağ olan Sainte-Victoire'yi konu alan ressam Paul Cezanne, dağa ve çevresindeki manzaraya kapsamlı bir görünüm kazandırmak için farklı görünümler, renk paletleri ve perspektiflerle deneyler yapmasıyla ünlüydü.

17. Vincent Van Gogh - Yıldızlı Gece (1889)

Renk kullanımıyla resim sanatçıları arasında bambaşka bir yere sahip olan Vincent Van Gogh, açıkçası bu konuda en meşhur ressam olabilir.

Hollandalı ressamın kısa kariyerinin sonlarına doğru yaratılan bu eser, Saint-Rémy-de-Provence'taki akıl hastanesinin penceresinden dışarının görünümü.

18. Andrew Wyeth - Christina'nın Dünyası (1948)

20. yüzyılın en ünlü Amerikalı sanatçılarından biri olan Andrew Wyeth, Christina'nın Dünyası adlı en sevilen eserinde vücuduna yayılmış dejeneratif kas bozukluğu olan bir kadını anlatıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Sanat Tarihinin En Ünlü Tablolarının Arkasındaki Gizemli Detayları Biliyor musunuz?
Sanatseverler Buraya! Gelmiş Geçmiş Ünlü Tabloların Kime Ait Olduğunu Bulabilecek misin?
Sanata Bakış Açınızı Değiştirecek Dünyanın En Değerli 15 Sanat Eseri

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi