Sanat A$kınız Canlanacak: Dünyanın En Pahalı ve En Çok Aranan 13 Kayıp Tablosu

150 yıldan beri kayıp olan Caravaggio’nun 'Judith’in Holofernes’i Katli' isimli tablosu geçtiğimiz aylarda Fransa’nın Toulouse şehrinde bir evin tavan arasında bulundu. 

Uzun yıllardan bu yana aranan 120 milyon € değerindeki bu resim, kayıp sanat eserlerinden sadece biriydi. Peki çalındığı ve/veya kaybolduğu için bulunamayan milyonlar değerindeki diğer yapıtlar hangileri? İşte dünyanın en çok aranan, en pahalı 13 eseri...

1. “Francis Bacon”, Lucian Freud

Kaybolma Tarihi: 1988

Önerilen Ödül: 132,000£

Lucian Freud'un Francis Bacon portresi kaybolmasının sıra dışı bir hikâyesi olduğu kesin. Suç çeteleri genellikle ipuçları bırakarak, fidye beklerler. Oysa bu eserin durumu için 28 yıldır en ufak bir bilgi ya da söylenti ortaya çıkmamıştır. 

Freud, çalınan tablo için 'kayıp aranıyor afişi' dahi tasarlamış, ancak bu girişim de herhangi bir sonuç vermemiştir. Berlin'in Neue Nationalgalerie kaybolan eserin, büyük olasılıkla sanatçının hayranları ya da öğrencilerden biri tarafından çalındığı düşünülmektedir.

2. “Le Pigeon Aux Petis Pois”, Pablo Picasso

Kaybolma Tarihi: 2010

Önerilen Ödül: Bilinmiyor

Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris'ten çalınan eserin hırsız tarafından yakalanma riskine karşı bir çöp tenekesine atıldığı tahmin ediliyor. 

Dolayısıyla Picasso'nun bu eserinin yeniden ortaya çıkıp çıkmayacağı, eğer çıkarsa ne durumda olacağı hayli şüpheli. Bulunması ve sağlam olması olasılığında ise tablonun değeri 20 milyon Sterlin'den az değil.

3. “Christ in the Storm on the Sea of Galilee”, Rembrandt van Rijn

Kaybolma Tarihi: 1990

Önerilen Ödül: 3.2 milyon £

Boston'daki Isabella Stewart Gardner Müzesi'nden çalınan ve Amerika'nın en büyük sanat hırsızlığı olarak bilenen olayda toplamda 13 eser ortadan kaybolurken, aralarındaki en meşhur tablolardan biri üstat  Rembrandt'ın yapıtıydı. 

Aradan 26 yıl geçmiş olmasına karşın FBI'daki soruşturma dosyası hâlen açık ve ödül geçerli.

4. “Harlequin Head”, Pablo Picasso

Kaybolma Tarihi: 2012

Önerilen Ödül: Bilinmiyor

Picasso'nun bu yapıtı 1971 yılında Hollandalı Kunsthal Galeri tarafından satın alınmıştı. 2012 yılında gerçekleşen hırsızlıktan sonra ise resmin akıbeti bilinmiyor.

5. “View of Auvers-sur-Oise”, Paul Cézanne

Kaybolma Tarihi: 2000

Önerilen Ödül: Bilinmiyor

Oxford halkı milenyum kutlamaları ile meşgulken bundan faydalanan hırsızlar, Ashmolean Müzesi'ne girmiş ve eseri çalmışlardır. 

Resmin yeri henüz bilinmediği gibi, kamuya açık bir ödül bilgisi de bulunmamaktadır.

6. “Portrait of a Young Man”, Raphael

Kaybolma Tarihi: 1945

Önerilen Ödül: Bilinmiyor

16. yüzyıla ait bu yağlıboya eser 2. Dünya Savaşı'nın sonunda ortadan kayboldu. Resim vakt-i zamanında Krakov, Polonya'daki Czartoryski Müzesi tarafından kurtarılmış olmasına karşın, 1939 yılında Hitler'in Berlin'deki ikametini süslemek için Gestapo tarafından resme el konuldu.

1945 yılında, üst düzey Nazi yetkilisi Hans Frank tarafından Hitler'in özel koleksiyonundan alınan eser bir daha bulunamadı.

7. “The Just Judges from the Ghent Altarpiece”, Jan Van Eyck

Kaybolma Tarihi: 1934

Önerilen Ödül: Bilinmiyor

Bu resim esasen Belçika'nın Ghent şehrindeki Aziz  Bavo Katedrali'ne ait. Hırsızlık öyküsü ise hayli ilginç. Resim asılı olduğu panellerden dikkatlice çıkartılmış ve yerine bir not bırakılmış: 'Versay Antlaşması uyarınca Almanya tarafından alınmıştır.'

Daha sonra Katedral'in piskoposundan fidye istenmesine karşın, bu talep reddedilmiştir. Hikâye bunun üzerine daha da ilginç bir hâl alır çünkü; hırsız birkaç hafta sonra ölüm döşeğine düşer ve resmin yerinin bir sır olarak kendisiyle beraber mezara gireceğini söyler.

Yapıt hâlâ bulunamamıştır...

8. “Congregation Leaving the Reformed Church in Nuene”, Vincent Van Gogh

Kaybolma Tarihi: 2002

Önerilen Ödül: 870,000£

Yapıt, Aralık 2002'de Amsterdam'da Vincent Van Gogh Müzesi'nden çalındı. Çatıyı delerek içeri giren iki hırsız birkaç dakika içinde şu andaki değeri 25 milyon £ üzerinde olduğu düşünülen eserin sahibi oldu. 

Hollanda polisi bir yıl sonra iki şüpheliyi yakaladı ancak, resim bulunamadı.

9. "View of the Sea at Scheveningen", Vincent Van Gogh

Kaybolma Tarihi: 2002

Önerilen Ödül: 133,000$

Van Gogh Müzesi'nden aynı hırsızlar tarafından çalınan bu eserin de en az 30 Milyon$ değerinde olduğu tahmin ediliyor ve resim tıpkı diğeri gibi bulunabilmiş değil.

10. “Nativity with St Francis and St Lawrence”, Caravaggio

Kaybolma Tarihi: 1969

Önerilen Ödül: Bilinmiyor

Caravaggio'nun meşhur eseri, 1969 yılına kadar, Palermo, Sicilya'daki San Lorenzo Kilisesi'ndeydi. 

Hırsızlığın başlıca şüphelileri yerel mafya üyeleridir. Ancak eserin akıbeti bilinmemektedir. Kimi iddialara göre, bir çiftlik evinde saklandıktan sonra sıçanlar ve domuzlar tarafından tahrip edilmiştir.

Daha yakın zamanlarda ise, muhbirlik yapan eski bir mafya tetikçisi yapıtın 80'li yıllarda yakıldını söyledi.

11. "The Concert", Johannes Vermeer

Kaybolma Tarihi: 1990

Önerilen Ödül: 3.2 milyon £

Vermeer'in bu resmi de Isabella Stewart Gardner Müzesi hırsızlığı kurbanlarından oldu. 130 milyon£ (yaklaşık olarak 507 milyon TL) değerinde olduğu tahmin edilen tablo, tarihin en pahalı çalıntı eseri konumundadır.

12. "Poppy Flowers", Vincent Van Gogh

Kaybolma Tarihi: 2010

Önerilen Ödül: 175,000 $

2010 yılında Kahire'deki Muhammed Mahmud Halil Müzesi'nden çalındı. Eserin çalınmasından sonra, Mısır polisi tarafından sadece birkaç saat içinde iki İtalyan hırsızın havaalanında yakalandığı ve eserin müzeye iade edildiği bilgisi geldi. Fakat bu bilgi sonradan yalanlandı. 

Resmin tahmini değerinin en azından 50-55 milyon $ olduğu düşünülüyor.

13. "Landscape with an Obelisk", Govert Flinck

Kaybolma Tarihi: 1990

Önerilen Ödül: 5 milyon $

Kimilerinin Rembrandt'a ait olduğunu düşündüğü eser, aslında öğrencisi Govert Flinck'e aittir. Isabella Stewart Gardner Müzesi hırsızlığında kaybolan eserlerden biridir...

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
YORUMLAR
08.08.2016

Bizim ömür boyu çalışıp kazanamayacağımız paraları millet saçma sapan tablolara veriyor ya :(

08.08.2016

belki birini görmüşümdür diye umutla baktım ama tabikide hiç birini daha önce görmedim gitti para ödülü

09.08.2016

sokakta bulsak, bu ne lan ? ilk okul çocuğu mu yapmış atın çöpe deriz (bizim millet) duvarımıza bile asmayız bir kısmını :)) sanattan böyle iyi anlarız

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ