Samsun’un Milattan Önceki Zengin Tarihi: Amisos Tepesi Kral Mezarları

Ülkemizin her bölgesi gerçekten keşfedilmeyi bekleyen ve keşfedilen birçok önemli kalıntıların cenneti dersek yanlış olmaz. Karış karış gezerek her defasında bizi şaşırtacak bir şey mutlaka buluruz. Güneyinden kuzeyine, doğusundan batısına kadar karış karış size anlattığımız güzel vatanımızda sıra bu yazımızda Samsun’da bulunan Amisos Tepesi. Gerek mezar odaları gerekse bulunan değerli eşyalar ile ilgi çekici olan bu tepeleri ve daha fazlasını gelin birlikte keşfedelim.

Amisos Tepesi hakkında

Eski adı Baruthane Tepesi olan Amisos Tepesi, Samsun merkezde bulunmakta. 1995 yılında keşfedilerek sit alanı haline getirilen bu alanda yapılan kazı çalışmaları sonucunda M.Ö 3. yüzyıla ait kalıntılar bulunmuştur. Tabi ki sit alanı haline gelmeden önce defineciler tarafından fazlaca tahrip edilmiş. Şaşırdık mı? Hayır!

Tepede yapılan kazılar biraz geç başladığı için keşfedilen şeylerde geç bulundu. Helenistik dönemde kalan kalıntılarda Pontus Krallığında görev alan bir üst yönetici olduğu tahmin edilen mezar odası bulunmuştur. Kazılar ve mezar odası keşfi devam ederken yine aynı yerde Amisos hazineleri denilen bazı değerli ve o dönem hakkında bilgiler veren gömüler bulundu. Günümüzde bulunan bu gömüler Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde sergilenmekte.

Çalışmalar 2008 yılında tamamlanmış ve tümülüsler ziyarete açık hale getirilmiştir. Amisos Tepesinde iki adet tümülüs bulunmakta.

Tümülüsler

Kuzey tümülüsü

Amisos tepesinin kuzey tarafında bulunan tümülüs Kuzey tümülüsü olarak adlandırılır. Tümülüs sekiz metre boy, üç metre çapında bir tepedir. Tepenin alt kısmında peş peşe 3 tane mezar odasından oluşmaktadır. Doğu – Batı olarak uzanan bu tümülüs 18 metre uzunlukta, 2.25 metre ende ve 2.5 metre yüksekliktedir. Mezar odalarında sıva bulunmamakta ve yalancı sütunlar denilen yapılar bulunmaktadır.

Güney tümülüsü

İki tane mezar odasından oluşan Güney tümülüsü 15 metre yüksekliğe 40 metre çapa sahiptir. Güney tümülüsü Kuzey tümülüsü gibi doğu batı yönünde uzanmaktadır. Mezar odasının duvarlarının uzunluğu 6 metre, genişliği 2.2 metre ve yüksekliği 3 metredir. Oda duvarlarının tabanı ve tavanında krem rengi sıva ile kaplama yapılmıştır. Oda duvarlarına yalancı örgü tekniği kullanılarak yatay çizgiler çekilmiş ve koyu mavi renge boyanmış, bu örgülerin üstüne de kırmızı çizgiler yapılmış.

Amisos Tepesine yakınındaki mekanlar

Amisos Kafe & Restoran

Amisos Tepesine gelip manzarasına karşı yemek yemek isteyenlerin tercihi olan bir mekan. Eskiden belediye işletirken şu an özelleşmiş olan bir işletme.

Adres: Baruthane, Can Sk., 55100 Samsun Merkez/Samsun

Açılış – Kapanış Saati: 08:00 – 23:00

Google Harita Konumu için tıklayın

Ziyaretçi Yorumu:’Amisos tepeye çıkalım şurada da bir yemek yiyelim diyebilirsiniz manzarası güzel.’

Amazon Hediyelik Eşya Satış Merkezi

Hediyelik eşyalarla hem kendinize hem de sevdiklerinize hatıra alabileceğiniz bir yer. Hediyelik eşyanın yanı sıra manda yoğurdu da sarılmakta.

Adres: Baruthane, 55100 İlkadım/Samsun

Açılış – Kapanış Saati: 09:00 – 22:30

Google Harita Konumu için tıklayın

Ziyaretçi Yorumu:’Belediyenin hediyelik eşya için açtığı yer ama yeri biraz olmamış gibi geldi bize. Gönül isterdi ki şehrin içinde de bu yerlerden olsun...’

Amisos Tepesi nerededir?

Adres: Baruthane, Can Sk. No:2, 55100 İlkadım/Samsun

Açılış – Kapanış Saati: 09:00 – 22:00

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:’Amisos Tepesi çok eski bir yerleşim bölgesinin mezarlığıymış aslında. Orada 2 adet tepecik var. Bunlar kral ve kraliçe mezarlarıymış. İçine girilmiyor ama kapısını görebilirsiniz. Buradaki tümülüslerin içi birinde 2 odalı ve birinde 3 odalıymış. Manzarası çok güzel. Tahtadan yürüyüş yolu çok hoş. Yürüyüş yolunun etrafında çam ağaçları ve oturup manzara izleyebilmek için alanlar var. Samsun 'a gelenler görmeden gitmesin.’

Amisos Tepesine nasıl gidilir?

Amisos Tepesine gitmek için iki yol var. Ya belediyenin yaptığı teleferikle ya da özel aracınızla gidebilirsiniz.

Teleferikle manzarayı izleyerek giderim diyorsanız deniz kenarından teleferiğe bilenerek Atatürk Bulvarının üstünden geçip Amisos Tepesine ulaşabilirsiniz.

Özel araçla gitmeyi tercih edenler içinde tepeye çıkmak için özel bir yol bulunmakta.

Bu içerikler de dikkatinizi çekebilir 👇

“Samsun’da Nereye Gidilir?” Sorusunun Cevabı: Samsun'a Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken 14 Yer
Samsun'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Samsun'da Ne Yenir?
“Samsun’da Ne Yenir?” Sorusunun Cevabı: Samsun'a Gidip de Yemeden Dönmemeniz Gereken 14 Yemek

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
YORUMLAR
30.09.2022

Hiçbir şey yok sakın gitmeyin ben Samsunluyum mahvettiler her yeri devlet özele sattı tarihimizi de kültürümüzü de batırdı böyle devlet olmaz olsun

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ