“Samsun’da Nereye Gidilir?” Sorusunun Cevabı: Samsun'a Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken 14 Yer

Samsun, Orta Karadeniz Bölgesi'ndeki önemli şehirlerden. Çarşamba ve Bafra ovaları sayesinde gelişen Samsun, coğrafi ve kültürel özellikleri ile dikkat çekiyor. Samsun’da gezilecek doğal yerler olduğu gibi gezilecek tarihi yerler de bulunuyor. Samsun’u, bizim için bu kadar önemli hale getiren ise Milli Mücadele'nin başladığı şehir olması.

Samsun’da nereye gidilir sorusunun cevabını vermek zor. Samsun’un saymakla bitmeyen gezilecek yerleri var. Samsun’un yerleri denilince akla Milli Mücadele ile ilgili müzeler ve anıtlar geliyor. Tarih kokan Samsun’u gezmek isteyenleri içeriğimize alalım!

1. Kurtuluş Savaşı’nı başlatan Bandırma Vapuru…

www.instagram.com

Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıktığı gemi olan Bandırma Vapuru, tarihimiz açısından çok önemli bir yere sahip. Asıl gemi hizmet dışı bırakılmış ve daha sonra yok edilmiş. Aslına uygun şekilde yapılan bu gemi ise müze haline getirilmiş.

2. Otelden müzeye; Gazi Müzesi…

www.instagram.com

1902 yılında otel olarak yapılan Mıntıka Palas Oteli, Atatürk’ün Samsun’a çıktığında kaldığı otel. 1926 yılında bina, Mustafa Kemal’e hediye edilmiş. Daha sonra ise Gazi Müzesi haline getirilmiş.

3. Atatürk’ün doğumu anısına dikilen İlk Adım Anıtı…

www.instagram.com

Atatürk’ün doğumunun 100.yılı anısına yapılan İlk Adım Anıtı, Atatürk’ün Samsun’a çıktığı iskelenin olduğu yer. Heykeltıraş Hakkı tarafından yapılmış olan anıtta Atatürk ve kumandalar yer alıyor.

4. Türkiye’de ayakta kalan en eski ahşap camilerden Göğceli Camii…

www.instagram.com

1206 yılında inşa edilen cami, Türkiye’deki ahşap camilerin arasında ayakta kalan nadir camilerden. Caminin bir başka önemli özelliği ise yapımında çivi kullanılmamış olması.

5. Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı yeri gösteren Tütün İskelesi…

www.instagram.com

Tütün İskelesi, Atatürk’ün Samsun’da ayak bastığı yerden Samsun’da kaldığı ve daha sonra müze olan Mıntıka Palas Otele kadar uzanan yola deniyor. Tütün İskelesine, Atatürk ve 18 arkadaşının heykelleri yapılmış.

6. Amazon kadınlarının yaşadığı yer; Amazon Köyü…

www.instagram.com

MÖ 3.yy’da yaşadığına inanılan Amazonlar, anaerkil bir toplum olarak hayatlarını Samsun’da sürdürmüşler. Bu toplumun anısını yaşatmak için oluşturulan bu köyün içinde Amazon kadınlarının balmumu heykelleri bulunuyor.

7. Atatürk’ün karargahı Havza Atatürk Evi Müzesi…

www.instagram.com

Atatürk’ün Milli Mücadele için kullandığı Mesudiye Oteli, bir ay boyunca Atatürk ve yanındakilere tahsis edilmiş. İçinde çalışma odası, yatak odası ve havza odası olan müzede, Atatürk’ün gittiği kentlerdeki yaptıkları görüşmelerle ilgili fotoğraflar, belgeler bulunuyor.

8. Kentin belleği olan; Samsun Kent Müzesi…

www.instagram.com

Kentin belleğini kayıt altında tutmak için yapılan kent müzesinde, Samsunlu ünlüler, kronolojik tarih ve tütüncülük eserleri sergileniyor. Müze, Samsunluların geçmişle buluştuğu bir yer olmasıyla dikkate değer.

9. Kurtuluş Savaşı’na destek veren Sadi Tekkesi Kuvayi Milliye Müzesi…

www.instagram.com

Kurtuluş Savaşı’nın ruhunu yansıtan müze; teke binası, anıevi ve diaromik müzeden oluşuyor. Sadi Tekkesi, Anadolu’da Milli Mücadeleye ilk destek veren yerlerden.

10. Samsun’un simgesi Onur Anıtı…

www.instagram.com

H. Kriphel tarafından yapılan Onur Anıtı, Samsun’un simgesi sayılıyor. 1932 yılında açılan heykel, 4,75 metre yüksekliğinde. Şahlanmış bir at üzerinde Atatürk’ün yapıldığı anıt, bir savaş anını canlandırıyor.

11. Tarihi bir mezarlık; Amisos Tepesi…

www.instagram.com

Helenistik dönemden kaldığına inanılan mezarların bulunduğu Amisos Tepesi, açık hava arkeoloji müzesi olarak düzenlenmiş. Aynı zamanda doğası ile de ilgi çeken bu yerde, keşfedilmeyen bir mezar olduğuna da inanılıyor.

12. Doğanın içinden bir yer; Kabaceviz Şelaleleri…

www.instagram.com

Trekking, dağcılık gibi sporların yapılabildiği Kabaceviz Şelaleleri, içinde 60 metrelik şelale bunuyor. İçinde piknik de yapılabilen alan, doğa severlerin uğrak yerlerinden.

13. Mübadillerin hayatından eşyaların olduğu Alaçam Mübadele Müzesi…

www.instagram.com

Etnografya eserlerinden oluşan tematik bir müze olan Alaçam Mübadele Müzesi’nde, Lozan Antlaşması ile göç edenlerin yanlarında getirdikleri eşyalar ve belgeler sergileniyor.

14. UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesine giren Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti…

www.instagram.com

Kızılırmak nehrinin taşıdığı alüvyonlar ile oluşan Kızılırmak Deltası, ülkemizdeki en büyük deltalardan biri. 340 kuş türü saptanan delta, kuş cenneti olarak biliniyor.

Bir Şeyler İzlerken Atıştırmayı Sevenler İçin: Yemek Aşkınızı Nirvanaya Çıkartacak Dizi ve Filmler
“Sivas’ta Ne Yenir?” Sorusunun Cevabı: Sivas’a Gidip de Yemeden Dönmemeniz Gereken 20 Yemek
“Kayseri’de Ne Yenir?” Sorusunun Cevabı: Kayseri’ye Gidip de Yemeden Dönmemeniz Gereken 15 Yemek

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
29.01.2022

Vezirköprü de bulunan Şahinkaya kanyonunuda listeye eklemek gerek.

30.01.2022

Ben soylim, hiçbir yere gidilmez. Sinop a gidin daha iyi.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ