Samanyolu'ndan 2,5 Kat Daha Büyük: Hubble Teleskobu 'Godzilla Galaksiyi' Görüntüledi

NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu bilinen en büyük yıldız kümesi olan devasa 'Godzilla Galaksisi'ni görüntüledi.

Fotoğraf NASA'nın hesabından paylaşıldı 📸

Dünya'ya 232 milyon ışık yılı uzaklıkta

UGC 2885 olarak bilinen galaksi, Dünya'ya 232 milyon ışık yılı uzaklıkta ve merkezinde süper kütleli bir kara delik olan en büyük sarmal gökadalardan biri.

Vera Rubin'in 1980 yılında bu galaksiyle ilgili çalışmalarından ilham alındı

NASA'ya göre, Samanyolu'ndan 2,5 kat daha büyük olan UGC 2885'e, Godzilla Galaksisi denebilir. Çünkü, yerel evrende bilinen en büyük galaksi. UGC 2885, gökbilimci Vera Rubin'den sonra, galaksiyi Hubble Teleskobu ile gözlemleyen Louisville Üniversitesi'nden Dr. Benne Holwerda tarafından 'Rubin'in Galaksisi' olarak adlandırıldı. Holwerda, 'Araştırmam büyük ölçüde Vera Rubin'in 1980 yılında bu galaksiyle ilgili çalışmalarından ilham aldı. Rubin galaksinin dönüşünü ölçerek, galaksinin kütlesinin çoğunu oluşturan karanlık madde için kanıtlar sağladı.' açıklamasında bulundu. Ayrıca Holwerda, Dr. Rubin'in çalışmaları nedeniyle galaksiye adını vererek hatırasını yaşatmak istediklerini de ekledi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

"Galaksinin bu denli devasa boyutuna nasıl ulaştığını henüz bilmiyoruz"

Araştırmacılar, galaksinin nasıl bu kadar büyüdüğüne cevap arıyorlar. Galaksiyle ilgili çalışmalara devam eden Dr. Holwerda, galaksinin bu denli devasa boyutuna nasıl ulaştığını henüz bilmediklerini ama araştırdıklarını ifade etti. Ayrıca, devasa galaksinin uzaydaki başka herhangi bir şeye çarpmadan disk galaksisi yapılacak kadar büyük olduğunu da sözlerine ekledi.

Milyarlarca yıldır sessizliğini koruyor

UGC 2885 adı verilen galaksi, 'nazik bir dev olarak' tanımlanıyor. Çünkü, milyarlarca yıldır sessizliğini koruyor. Bilim insanları, galaksinin boyutunun bu kadar büyük olmasının nedeni olarak, boşlukta oldukça izole edilmesi ve dönüş eğrisini bozabilecek hiçbir yakın galaksinin bulunmaması olabileceği üzerinde duruyor. Dr. Holwerda ise galaksinin yavaş yavaş büyüdüğünü söyledi.

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
YORUMLAR
07.01.2020

Bence yaşam vardır. Bir minik organizma bile olsa vardır.

08.01.2020

sayilari istatistige vurdugunda olmamasi cok buyuk supriz olur. ister istatik gozunden, ister bioloji, hatta felsefe veya teoloji gozunden bakalim hepsi bu kadar buyuk bir alanda baska yasam olmasi gerektigi sonucuna varir. simdiye kadar bir yasam bulamamis olmamiz erisim ve gozlem kapasitemizin yetersizligindendir. okyanusa ucakdan baktiginda yasam gorebilir misin? sadece sonsuz bir mavilik gorursun ama ici en ufak zerresine kadar kimil kimil yasamla doludur.

08.01.2020

eskiden gorulebilir evrendeki galaksi sayisi 200milyar olarak gecerdi, simdi ise trilyonlar konusuluyor. sadece samanyolunda 200milyar yildiz var, kepler uydusundan gelen veriler isiginda 40milyar kadar yasama uygun gezegen oldugu tahmin ediliyor. ve bazi galaksiler samanyolundanda buyuk. rakamlar gercekden korkunc. gozunun onunde sonsuz sinirsiz kaynak var ama aradaki mesafeleri asip ulasamiyorsun.

07.01.2020

"Local Universe"... Yani yakın evren, muhtemelen galaksi kümemizdeki en büyük galaksi olmalı. Yoksa evrenin bilinen en büyük galaksisi IC1101 kodlu olan galaksi. 2,5 katı olması çok da büyük sayılmaz, samanyolu galaksisine en yakın galaksi olan Andromeda bile 2,2 kat büyüklükte.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ