Samanyolu'nda Uzaylıların Var Olma İhtimali, Düşünülenden 100 Kat Daha Fazla Çıktı

Bilim insanları, evrende yaşamın oluşması için gereken büyük organik molekülleri barındıran 'önemli miktarda rezerv' olduğunu keşfetti.

Independent Türkçe'den Ata Türkoğlu'nun çeviri haberine göre bu bulgu, Dünya'daki yaşamın oluşmasını sağlayan temel kimyasal koşulların galaksideki diğer gezegenlerde de olabileceği anlamına geliyor.

Basit karbon yapıları ve daha karmaşık moleküller arasındaki 'basamak taşları' olan büyük organik moleküller, yeni oluşan yıldızları çevreleyen gezegen öncesi disklerde tespit edildi.

Bu diskleri moleküler bulutun çökmesinden hemen sonra oluşan yoğun gaz ve toz tabakaları meydana getiriyor.

Laboratuvar araştırmaları ve teorik çalışmalar, bu 'ham bileşenlerin' şeker, amino asit ve hatta bazı durumlarda DNA'daki sarmalın bir yarısına benzeyen tek zincirli molekül olan ribonükleik asit (RNA) bileşenlerini yaratabileceğini öne sürdü.

Asteroit ve kuyruklu yıldızların çarpmasının ardından Dünya'ya materyallerin serpildiği düşünülse de gezegen öncesi disklerin tamamının bu molekülleri içerip içermediği belli değildi.

Leeds Üniversitesi'nden araştırmacılar, Şili'deki Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizisi (ALMA) isimli radyo teleskobunu kullanarak Dünya'dan 300 ila 500 ışıkyılı mesafedeki disklerde siyanoasetilen (HC3N), asetonitril (CH3CN) ve siklopropeniliden (c-C3H2) denen üç molekülü aradı.

Bu moleküller, gözlemlenen 5 diskin 4'ünde ve beklenenden çok daha büyük miktarlarda bulundu.

Leeds Üniversitesi'nden Araştırma Görevlisi Dr. John Ilee, 'ALMA, ilk kez Güneş Sistemi'mize benzer ölçekteki bu disklerin en iç bölgelerinde söz konusu molekülleri aramamızı sağladı' dedi.

'Analizimiz, moleküllerin öncelikle bu iç bölgelerde bulunduğunu ve bolluğunun modellerin tahmin ettiğinden 10 ila 100 kat fazla olduğunu gösteriyor.'

Moleküllerin bulunduğu bölgeler, asteroitlerle kuyruklu yıldızların geldiği bölgelerle de aynıydı, yani Dünya'da meydana gelen süreç başka gezegenlerde de yaşanmış olabilir.

Üniversitenin Fizik ve Astronomi Fakültesi'nden Dr. Catherine Walsh, 'Bu çalışmanın en önemli sonucu, gezegenimizdeki yaşamın tohumunu atmak için gereken bileşenlerin aynılarının diğer yıldızların çevresinde de bulunduğunu göstermesi. Gezegenlerde yaşamı başlatmak için gereken moleküllerin, gezegenlerin oluştuğu tüm ortamlarda hazır bulunması mümkün' dedi.

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: "Kendi İcat Ettiğin Laikliği Bana Dayatıyorsun"
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
YORUMLAR
19.09.2021

"Samanyolu'nda Yaşam" değil de "uzaylılar" yazam daha çok tıklama alam.

Umarım ömrüm vefa eder de görürüm

19.09.2021

o değilde hep uzaylılar gelirse dünyayı işgal edecek diye korkuyoruz da. uzaylılar dünyayı incelese, bizim birbirimize girmemizi, dünyaya yaptıklarımızı görseler arkalarına bakmadan kaçarlardı.

19.09.2021

Buraya gelebilecek kadar gelişmişlerse "bunlar daha ilkel lan" deyip gitme ihtimalleri yüksek.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ