Samanyolu Galaksisi'nin Kalbinde Neler Oluyor? Şimdiye Kadarki En Keskin Görüntüleri Kaydedildi

Gök bilimciler, Samanyolu Galaksisi’nin merkezinin şimdiye kadarki en derin ve en keskin görüntülerini kaydetti. Bu da galaksinin kalbindeki dev kara deliğin kütlesini eşsiz bir hassasiyetle hesaplamalarını sağladı.

Independent Türkçe'den Çağla Üren'in derlediği habere göre, Şili'deki Avrupa Güney Gözlemevi'nde Çok Büyük Teleskop’la yapılan gözlemler, Dünya’nın ve dolayısıyla Güneş Sistemi’nin de içinde bulunduğu galaksinin merkezinde gizlenen bir yıldızı da ortaya çıkardı.

Daha önce bilinmeyen bu yıldız, galaksinin merkezindeki Sagittarius A* adı verilen süper kütleli kara deliğin yakınında yer alıyordu.

Almanya’daki Max Planck Astrofizik Enstitüsü'nde doktora sonrası araştırmacı Julia Stadler, 'Ayrıntıların miktarı ve kara deliğin etrafındaki yıldızların faaliyetleri ve sayısı karşısında hayrete düştük' diye konuştu.

Samanyolu'nun merkezindeki kara delik, hiçbir ışık kara deliklerden kaçamadığı için karanlıkta kalıyor ve doğrudan gözlemlenemiyor.

Gök bilimciler ancak çevresindeki yıldızların hareketlerini inceleyerek kara deliklerin özelliklerini öğrenebiliyor.

Sagittarius A* üzerine çalışmaları sayesinde 2020 Nobel Fizik Ödülü’nün sahibi olan Reinhard Genzel, 'Sagittarius A* çevresinde yakın yörüngelerdeki yıldızları takip etmek, Dünya'ya en yakın büyük kara deliğin etrafındaki yerçekimi alanını hassas bir şekilde araştırmamıza, genel göreliliği test etmemize ve kara deliğin özelliklerini belirlememize olanak tanıyor' ifadelerini kullandı.

Genzel ve Stadler, hakemli bilimsel dergi Astronomy & Astrophysics’te yayımlanan yeni araştırmanın ortak yazarları arasında yer alıyor.

Ekibin mart ve temmuz arasında yaptığı hassas ölçümler, Sagittarius A*'nın kütlesinin Güneş’in 4,3 milyon katına ulaştığını ortaya çıkardı.

Ölçümlere göre kara delik, Dünya'dan 27 bin ışıkyılı uzaklıkta yer alıyor. Bu rakamlar, bugüne kadarki en kesin tahminler.

Araştırma, Sagittarius A*'nın çevresini mümkün olan en ayrıntılı şekilde haritalamak amacıyla Samanyolu'nun galaktik merkezinin görüntülerini analiz etmek için yeni teknikler geliştiren GRAVITY adlı uluslararası bir projenin parçası.

Gök bilimciler, 2025’te kullanılmaya başladığında dünyanın en büyük optik uzay gözlemevi olacak Aşırı Büyük Teleskop’la daha büyük atılımlar yapmayı umuyor.

GRAVITY projesinin baş araştırmacısı Frank Eisenhauer, 'GRAVITY ve Aşırı Büyük Teleskop güçlerini birleştirdiğinde, kara deliğin ne kadar hızlı döndüğünü öğrenebileceğiz' diyor:

'Şimdiye kadar kimse bunu başaramadı.'

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR
16.12.2021

Turkiye’de kim s*ker bilimi. Etkileşim bile almamış koca içerik

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ