Saman Nezlesi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi…

Saman nezlesi, farklı bir deyişle alerjik rinit, özellikle bahar aylarında pek çok kişinin kabusu haline gelmektedir. Hastalarda burun tıkanıklığına ek olarak kaşıntı, hapşırık, burun ve geniz akıntılarına neden olmaktadır. saman nezlesi tedavisine geç kalındığında sürekli tekrar eden enfeksiyon rahatsızlıklarına ve bir süre sonra astıma yol açabilmektedir. Peki, saman nezlesi nedir? Belirtileri ve tedavisi olur? İşte bu gibi tüm sorularınızın cevapları…

Saman nezlesi, soğuk algınlığına benzer semptomlar gösterse de bir virüsten kaynaklı değildir. Saman nezlesi toz akarları, polen, hayvan tüyü, küf gibi çeşitli faktörlere maruz kalınması sonucu ortaya çıkabilen bir durumdur. Aynı zamanda kulak enfeksiyonları ve soğuk algınlığına hassasiyeti arttırabilir. Sonuç olarak alerjisi bulunmayan kişilerden daha fazla rahatsız hissedebilirler. Hatta bazı hastalarda astım gelişebilir. Genetik faktörlerin gelişme riskini arttırdığı saman nezlesi nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemlerine haberimizden ulaşabilirsiniz…

Saman Nezlesi Nedir?

Saman nezlesi (alerjik rinit) havadaki alerjen olarak bilinen küçük parçacıklara karşı meydana gelen bir alerjik reaksiyondur. Alerjenleri ağız ya da burnunuzdan soluduğunuzda, vücut histamin adında doğal bir kimyasal salgılayarak tepki verir. 

Saman nezlesi burundaki mukoza dokusunun iltihaplanmasına ve tahriş olmasına sebep olur. Yılın herhangi bir zamanında görülebilir. Ancak genelde İlkbahar ve yaz aylarında yabani otların ve ağaçların çiçek açtığı ve polenlerin artış gösterdiği erken sonbahar döneminde ortaya çıkar. Bazı insanlar için bu alerjenlere maruz kalmak bağışlılık tepkisini (vücudun doğal savunma sistemi) tetikleyebilir. Bu da burnun iç astarında iltihaplanma ve şişmeye neden olur.

Saman Nezlesi Belirtileri Nelerdir?

Saman nezlesinin yaygın görülen şikayetleri şöyle sıralanabilir;

• Burun tıkanıklığı

• Geniz ve burun akıntısı

• Hapşırık, öksürük

• Halsizlik ve yorgunluk hissi

• Damakta kaşıntı

• Gözlerde sulanma

• Koku almada güçlük

• Boğaz ve baş ağrısı

• Gözaltında koyulaşma ve renk farklılıkları

Saman nezlesi belirtileri solunum sorunları ve uyku kalitesinde bozulmalara neden olabilir. Burunda yer alan mukozanın alerjik reaksiyona uzun dönem maruz kalması orta kulak ve sinüs boşluklarında ödemlere ve iltihaplanmalara yol açabilir.

Saman Nezlesi Tedavisi

Saman nezlesi belirtilerimin ne zaman alevlendiğini bilmek hastalığın tedavisi açısından oldukça önemlidir. Buna göre alerjene neden olabilecek ortamlardan kaçınmak gerekir. Bulunulan odalar sık sık havalandırılmalı ve nem oranı düşürülmelidir. Yün ve pamuklu eşyalar kullanılmamalı, giysiler yüksek sıcaklıklarda yıkanmalıdır. 

Burunda meydana gelen tıkanıklık ve akıntılar için burun yıkama solüsyonları uygulamak fayda sağlayan yöntemler arasındadır. Yine burun içine uygulanan antihistaminik ya da kortikosteroid içeren spreyler ya da ağızdan alınan ilaçlar, göz damlaları saman nezlesi şikayetlerini azaltmaya yardımcı olan ilaçlardır. Doktorunuz şikayetlerinize yönelik olarak bu ilaçlardan uygun olanı reçete edecektir.

 Bu tedaviler çözüm sağlamadığında vücuda günlük olarak alerjen maddeler verilebilir. Buna immünoterapi tedavisi adı verilmektedir. Amaç, vücudun alerjenlere duyarsızlaşmasını sağlamak ve reaksiyon oluşumun önüne geçebilmektir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Nezle ve Grip İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?
Başladığı Andan İtibaren İnsanı Hayattan Soğutan Burun Akıntısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bebeklerde Grip Nasıl Geçer? Bebeklerde Grip Belirtileri ve Tedavisi…
Grip Nedir, Belirtileri Nelerdir? Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi