Salyangozlar Neden Dünyanın En Ölümcül Canlılarından Biri?

Aslında küçücük olan ama etkisi büyük olan hayvanlardan biri de salyangozlar. Bir yılda salyangozlar tarafından öldürülen insan sayısının köpek balıkları tarafından öldürülen insan sayısından çok daha fazla olduğunu biliyor muydunuz? Peki onları bu kadar ölümcül yapan şey ne? Gelin birlikte öğrenelim. 👇

Sizi öldürme olasılığı olan hayvanlar denilince aklınıza genellikle aslanlar ya da balinalar gelir.

Büyük yırtıcılar da dünyanın en ölümcül canlılarından olsa da aslında en çok insan öldüren hayvan, sivrisinektir. 'Küçük ama ölümcül' kategorisine ait bir diğer canlı ise tatlı su salyangozları. Bu salyangozlar, yılda 200 binden fazla ölüme neden olmakta. Bu sayı köpek balıkları, aslanlar ve kurtların toplamından bile daha fazla...

Tatlı su salyangozları, çoğunlukla Asya, Afrika ve Güney Amerika'da yaşar.

Yaklaşık 250 milyon kişiyi enfekte eden schistosomiasis adlı parazitik bir hastalığı taşımaktadır. Stanford Üniversitesi'nden hastalık ekolojisti Susanne Sokolow, onlar için; 'Dünyanın en ölümcül parazitlerinden biridir.' diyor. Bu parazitler, insanların suya girmesiyle cildinin içine nüfuz eder ve vücutta yıllarca, hatta on yıllarca yaşayabilir.

Hastalığa neden olan asıl şey ise yumurtalarıdır.

Bu yumurtalar, insan vücudundan çıkıp suya ve oradan da salyangozlara ulaşabilmek için keskin dikenlere sahiptir. Bu yumurtalar, anemi ve yorgunluktan, ciddi semptomlara ve kronik vakaların yaklaşık yüzde 10'unda ölüme kadar bir dizi semptoma neden olabilir. 1970'lerde, schistosomiasis ile mücadelede uygun fiyatlı bir seçenek olan praziquantel ilacı ortaya çıktı. Ancak günümüzde, araştırmacılar schistosomiasis ile sadece ilaçla mücadele yaklaşımını yeniden düşünmeye başladılar.

Son zamanlarda yapılan bir araştırma ilgi çekti.

Stanford Üniversitesi'ndeki bir çalışmada, salyangoz kontrolü için yaratıcı başka ekolojik yaklaşımlar kullanan ülkelerin enfeksiyon oranlarını büyük ölçüde azalttığı keşfedildi. Sokolow, 'Şu anda üzerinde çalıştığımız yaratıcı yeni bir yöntem, salyangoz yırtıcılarının yeniden tanıtılması.' diyor. Japonya, 1970'lerin sonlarında salyangoz yaşam alanını azaltma odaklı yaratıcı mühendislik çözümleri kullanarak hastalığı ortadan kaldırmıştır.

Sokolow, bu stratejinin gerçekten işe yaradığını belirtiyor.

Salyangoz popülasyonunun azaltılmasının çevresel etkileri konusunda bazı endişeler olsa da, Sokolow, yaklaşımın faydalı sonuçlar doğurması gerektiğini belirtiyor. Sokolow, 'Gerçek insan hayatlarından bahsediyoruz. Schistosomiasis'ten muzdarip olanların büyük çoğunluğu çocuklar ve genç yetişkinlerdir.' diyor. Bu makale, PRI'nin Science Friday programında yayınlanan bir röportaja dayanmaktadır..

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Arılarda Demokrasi Hakimmiş! Yetenekleri ile Ağzınızı Açık Bırakacak En Zeki 15 Hayvan
Bir Şehir Efsanesini Daha Aydınlatalım: Fillerin Hiçbir Şeyi Unutmadığı Doğru mu?
Dünya'nın Bilinen En Büyük Hayvanı Mavi Balinalar Hakkında 15 Şaşırtıcı Gerçek

Popüler İçerikler

Fatih'in Ecel Terleri Döktüğü Kızılcık Şerbeti Fragmanına Gelen Tepkiler
Ateşe Düşmeyen Kimseyi Bırakmayan Yılmaz Morgül Şarkısı Kaldırılınca Çareyi Mert Demir Gibi Söylemekte Buldu
A Milli Kadın Voleybol Takımımız Milletler Ligi'nde Hollanda'yı Mağlup Etmeyi Başardı!
YORUMLAR
12.11.2023

Küçükken derenin etrafındaki saylangozları eve alıp götürürdük ama hiçbir şey olmadı 😁😁

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ