Salgının Diğer Yüzü: ABD’de Satılamayan Domuzlar İğne ile Öldürülüyor, Tavukların Kümesine Karbondioksit Veriliyor

Dünyanın en fazla et tüketen ülkesi ABD’de mezbahaların ve restoranların kapanmasıyla etini işleyeceği ve satacağı yeri kalmayan üretici, hayvanlarının bir kısmını daha doğmadan öldürme yolunu seçti.

Tüm dünyada 3 milyondan fazla insana bulaşan koronavirüs salgını nedeniyle insanların evinden çıkmaması ve restoranların kapanması et sektörünü de etkiliyor.

Iowa eyaletinin Valisi Kim Reynolds, domuz cesetlerinin imha edilmesi için finansal destek istedi

Kişi başına yıllık ortalama 120 kilogram et ile tüketimin en yüksek olduğu ABD’de, sağlık önlemleri kapsamında mezbahaların da kapanmasıyla üretici, elindeki canlı hayvanları öldürme yoluna gidiyor. 

Ülkenin domuz eti üretiminin üçte birini karşılayan Iowa eyaletinin Valisi Kim Reynolds, Trump yönetimine yazdığı mektupta hayvanların “ıskartaya çıkartılması” ve cesetlerin imha edilmesi için finansal destek istedi. Reynolds imzalı mektupta “Her hafta ‘işlenmeyen’ 700 bin domuz var. Bunların insani şekilde ötenaziye tâbi tutulması gerek” ifadesi yer aldı.

Milyonlarca hayvan öldürülecek

Tyson Foods’un Yönetim Kurulu Başkanı John Tyson, Reuters’a verdiği mülakatta, milyonlarca domuz, tavuk ve sığırın öldürüleceğini söyledi. Üretimi üçte bir düşen domuz eti durumdan en fazla etkilenen sektör. Çünkü sığır besiciliği açık alanda devam edebilirken, domuzlar kapalı alanda beslenip mezbahalara hazırlanıyor. Şayet çok fazla büyürlerse kendi kendilerini yaralayabiliyorlar. Yeni domuz yavruları gelmeden önce mevcutlarının çiftlikten dışarı çıkartılması gerekiyor.

5 milyar dolarlık zarar

Bazı canlı hayvan besicileri ise yavru domuzları bedavaya elden çıkarıyor. Emtia danışmanlığı şirketi Kerns & Associates’e göre bu, domuz yavrusu başına 38 dolar kayıp demek. 

ABD Ulusal Domuz Eti Üreticileri Konseyi’nin verilerine göre hayvan başına 37 dolardan toplam 5 milyar dolarlık zarar oluşacak.

Tarım Bakanlığı'ndan yardım paketi

ABD Tarım Bakanlığı, cuma günü yaptığı açıklamada canlı hayvanlara pazar bulunması, ötenazi ve imha işlemleri için çiftçilere destek verecek “Ulusal Koordinasyon Merkezi” kurulacağını duyurdu. Bakanlık ayrıca 19 milyar dolarlık bir yardım paketi üzerinde çalışıldığını açıkladı.

Tavuklara “gaz odası”

Merkezi Wisconsin eyaletinde yer alan ve restoranlara ve yemek şirketlerine yumurta akı tedariği yapan Daybreak Foods, bazı tavuk çiftliklerinde kuluçkaya yatan hayvanların kümeslerine karbondioksit vermeye başladı.

Beraber çalıştığı çiftçilere hayvanları beslesinler diye ücret ödeyen şirket, topladığı yumurtaları Minnesota’da işletiyordu. Ancak Cargill’in tesislerini kapatmasıyla bu operasyon da durdu.

Popüler İçerikler

Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
YORUMLAR
29.04.2020

Hayvanların şu yaşadıklarını artık kaldıramıyorum, her durumda bir şekilde hayvanlara zarar verecek kararlar alınıyor. Besin olmadıklarını, canlı olduklarını hala anlamamışlar. En beter felaketleri hak ediyoruz.

29.04.2020

satilmiyor mu bedava dagitin abi , zaten cope gidicegine insalik yapin , olmadi baska ulkelere gonderin afrikaya gonderin AFRIKAYA !!!! varya bu avrupa ve amerika kadar bu kadar bencil irk gormedim ben

29.04.2020

Bu ne yani, tavuk soykırımı mı?

TÜM YORUMLARI OKU (12)