Salgından Kurtulamıyoruz: Covid-19'un En Ölümcül Varyantlarının Köpekler Arasında Bulaşabileceği Bulundu!

Güney Koreli bir araştırma ekibi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, şiddetli Delta da dahil olmak üzere Covid-19'un belirli varyantları köpekler arasında bulaşabilir.

Bildiğiniz gibi SARS-CoV-2 pandemisi, esas olarak insandan insana bulaşma ile tetiklenmişti. Ancak dünya çapında hayvanlardan insanlara zoonotik viral enfeksiyonlar da bildirildi.

Seul Ulusal Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden Profesör Song Dae-sub ve Jeonbuk Ulusal Üniversitesi'nden araştırmacı Yoo Kwang-soo liderliğindeki ortak çalışma, köpekler arasında bulaşmayı bulan ilk çalışma oldu.

Ekip, Beagle köpeklerine virüsün Delta ve Omicron varyantlarını burunlarından sokarak bulaştırdı.

Hindistan'ın Hücresel ve Moleküler Biyoloji Merkezi tarafından geçen yıl yapılan bir araştırma, Omicron'un virüsün henüz ortaya çıkmamış en bulaşıcı varyantlarından biri olmasına rağmen, Delta'nın en ölümcülleri arasında olduğunu buldu.

Ekip, insan bağışıklık sistemlerinin Delhi'ye karşı diğer varyantlarda olduğu kadar etkili bir şekilde savunmak için gerekli molekülleri üretemediğini buldu.

24 saat sonra enfekte köpekler, büyük hayvan izolatörlerinde diğer köpeklerle tutuldu. Araştırmacılar, bir haftadan uzun bir süre gözlemledikten sonra, enfekte olmuş ve virüs bulaşmamış köpeklerin hiçbirinde gözle görülür herhangi bir semptom tespit edemediler.

10 gün birlikte barındırmadan sonra, histopatolojik inceleme ve viral yük ölçümü için köpeklerin akciğer dokusu toplandı.

Akciğerlerin bir analizi, hem enfekte hem de transmisyon köpeklerde mikroskobik lezyonların olduğunu gösterdi. Çalışma, 'Kan kimyası parametreleri arasında, Omicron ile enfekte köpeklerde kreatin kinaz seviyeleri belirgin şekilde arttı' dedi.

Ayrıca proliferatif virüslerin köpeklerin burun akıntısı yoluyla yayılabileceği de bulundu.

Çalışma, 'Sonuçlarımız, köpeklerin enfeksiyona duyarlı olduğunu ve her iki türü de doğrudan temas yoluyla diğer köpeklere bulaştırabileceğini gösteriyor' dedi. 

Araştırmaya göre Sars-CoV-2 veya Ortadoğu solunum sendromu (Mers-CoV) diğer türlere bulaşabiliyor. Araştırma ekibi, hayvandan insana bulaşmayı önlemek için evcil hayvan aşılarının aktif olarak düşünülmesi gerektiğini öne sürdü.

Tüylü dostlarınızı hastalıktan korumak için bu içeriğimize de bakabilirsiniz 👇

Can Dostunuz Olan Köpeğinizi Hastalıklardan Korumak İçin Neler Yapmalısınız?

Profesör Song, Korean Herald'ın aktardığına göre, "Türler ve bireyler arasındaki enfeksiyon tekrarlanırsa, başka bir varyantın olasılığı artar" dedi.

'Evcil hayvanlarda ters zoonozu önlemek için hayvan aşılarının kullanılmasını düşünmenin zamanı geldi.'

Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından finanse edilen çalışma, Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından yayınlandı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Araştırmacılar, Tuvalet Kağıdında Kanserden Kısırlığa Kadar Birçok Hastalığa Sebep Olan Kimyasallar Buldu!
Bilim İnsanları "Ölümden Sonra Hayat Var mı?" Sorusunu Yanıtladı!
Kanser Tedavisini Ödemek İçin Bir Yetişkin Sitesine İçerik Üreten Kadın: "Erkekler Kel Görünümü Seviyor!"

Popüler İçerikler

İsrail Yuhalandı: Bol Kaoslu Eurovision 2024’ün Birincisi Belli Oldu!
Korkunç İstismar İddiası: 13 Yaşındaki Çocuğa 'Görüntülerin Elimizde' Diyerek Cinsel Saldırıda Bulundular!
Hülya Avşar'a Evlenmek İstediğini Söyleyen Murat Boz "Artık Tahammülüm Yok" İtirafıyla Gündem Oldu
YORUMLAR
06.03.2023

lan yakalansan bile %99 oranında iyileşebileceğin bir hastalığı ne büyüttüler be

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ