Salgından Dolayı Değişen Çalışma Düzeni İşçi ve İşvereni Nasıl Etkiliyor?

Salgın hem uzmanlar hem de çalışanları modern iş dünyasını sorgulamaya; iş ve özel hayat dengesi, çalışan esnekliği ve akıl sağlığı gibi konuları tartışmaya itti. Özellikle yeni düzen yanlıları, çalışma saatlerinin azaltılması sonucu çoğu iş yerinde yaşanan sorunların önüne geçilebileceğini; çalışanların daha üretken, sağlıklı ve mutlu olacağını savunuyor. Bakalım gerçekten öyle mi?

Kaynak: BBC Türkçe

Yapılan araştırmalara göre haftalık çalışma saatlerinin azalması insanları daha iyi birer çalışan haline getiriyor. Örneğin 2014'te Stanford'da yapılan bir araştırmaya göre...

Haftada 50 saat çalışanların üretkenlikleri ciddi şekilde azalırken, bazı çalışmalar da haftada 35 saatten fazla çalışıldığında üretkenlik azaldığı için bu sürenin çalışma hayatında ideal olduğunu ortaya koyuyor.

Ayrıca 2015'te yapılan bir araştırma gösteriyor ki eğer günde 8 saatlik mesai yapıyorsanız bunun yaklaşık 2,5 saati internette "sanal kaytarmaya" gidiyor.

İzlanda'da 2015-2019 arasındaki araştırma ise bu savları bayağı bir desteklemekte. 2500'den fazla hükumet çalışanı 4 sene boyunca haftada 35 veya 36 saat çalışırlar ve aynı maaşı alırlar.

Ayrıca uzun toplantılar ve öğle yemekleri de kesilir. Ve sonuç mesela muhasebe bölümündekilerin verimliği %6,5 artar. Polisler ise eski sayı kadar dosyayı kapatır. Yani az çalışmak, planlı bir düzen ile birlikte gayet mümkün görünür.

Peki kısa çalışmanın işçiye yararları nedir? Biri salgın günlerinde olmak üzere son 30 yılda yapılan 4 araştırma da aynı şeyi söylüyor: İş ile özel hayatı arasındaki dengeyi kuran kişi...

Depresyon ve tükenmişlikte korunuyor. Stres düzeyi azalan çalışan kendisine ve ailesine daha çok süre ayırabiliyor. Bu da sağlık ve refah düzeyini arttırıyor. Hatta işine odaklanıp daha az hata yapan çalışan daha az hastalık izni alıyor. Bu da daha az gider demek.

Elbette çalışma saatlerinin azaltılması gerek işçi gerekse işveren sorunlarının bir sihirli çözümü olamaz. Bununla birlikte her sektörde ve her pozisyonda da olumlu olması beklenmeyebilir.

Ve kesinlikle böyle bir düzen ciddi bir örgütsel yapılanma hazırlığı da gerektirir. Salgından sonra bazı ülkelerde örneğin İspanya'da bazı şirketler günden ya da saatten kısarak deneme yapıyorlar.

Ancak maaşları aynı tutmuyorlar. Amerikan şirketi Kickstarter ise 2022'de 4 günlük çalışma düzenine geçiyor. Uzmanlar için salgın dönemi bunu denemek için oldukça uygun. Ve dahası salgın belli ki insanları daha açık fikirli kılıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Kumun Bile Mafyası Olduğunu Duymuş muydunuz?
Bir Zamanlar İstanbul ve Ankara'da Korna Çalmanın Yasak Olduğunu Duymuş muydunuz?
Almanya'ya Gözü Kapalı Olarak Yerleşir misiniz?
Ekmek Parası ile Nefessizlik Arasında Bir Ömür: Türkiye'de Madenci Olmak
Ebeveynleri İle Konuşamayan Gençler Cinsel İçerikleri Eğitim Aracı Olarak Görüyor!

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!