Saldırı Altındayken Nükleer Füze Atılmasını Engelleyerek Tek Başına 3. Dünya Savaşı'nı Engelleyen Asker: Vasili Arkhipov

Felaketin gerçekleşmesi için sadece bir komutanın daha 'Evet' demesi gerekiyordu...

1962'deki Küba Füze Krizi sırasında Vasili Arkhipov daha sonraları tarihçilerin başlı başına 3. Dünya Savaşı'nı engelleyen şey olduğuna inandığı bir karar vermek zorunda kaldı.

Arkhipov 27 Ekim 1962'de B-59 isimli Sovyet denizaltı Küba'yı çevreleyen Amerikan ablukalarının hemen gerisinde, Karayipler'de durma emri aldığında güvertede bulunan üç komutandan biriydi.

Konumunu Amerikalılar'dan korumak için denizaltı derinde kaldı, fakat yeterince derinde değildi.

Sovyet gemisini fark eden ABD Donanması, komutanları korkutmak ve kimliğini belli etmek üzere yüzeye çıkmaya zorlamak için ölümcül olmayan su altı bombaları atmaya başladı.

Amerikalılar'ın bilmediği ise şuydu: B-59 ağır silahlıydı. Denizaltının içinde Hiroşima'ya atılan kadar güçlü bir nükleer füze bulunuyordu.

B-59 dalışa geçtiğinde yüzeyle iletişimini kaybetti, emir almak için Moskova'ya ulaşmalarının hiçbir yolu yoktu.

Saldırı olduğunu düşündükleri Amerikan sualtı bombalarıyla sarsılmış ve yüzeyle iletişim kuramayan haldeki denizaltında bulunan komutanlardan ikisi güvertede bulunan füzeyi ateşleme kararı aldılar.

Torpidoyu fırlatmak içinse güvertede bulunan komutanların üçünün de onay vermesi gerekiyordu. Burada sahneye Vasili Arkhipov geliyor.

Denizaltının üçüncü komutanı sualtı bombaları yaklaşırken sakin kalmayı başardı ve bombaların saldırı değil, sadece onları yüzeye çekmek için yem olduğundan şüphelenmeye başladı.

Haklıydı da. Yakıt ve oksijen kaynakları el verdiğince beklediler. Denizaltı kendini ABD savaş gemilerinin ortasında bulmak üzere yüzeye çıktı fakat ortada hiçbir şey yoktu.

Denizaltı Vasili Arkhipov sayesinde nükleer saldırıdan kurtulan Amerikalılar'ı ve büyük bir savaş ihtimalini geride bırakarak aceleyle evin yolunu tuttu.

1, 2,

Popüler İçerikler

Karısının Başka Biriyle İlişkiye Girdiğini İzleyen Adamdan Şaşırtan İtiraflar!
Kendisini ‘Cinsel Terapist’ Olarak Tanıtan Buse Aydın’ın Yetkisi Yokmuş!
Mert Demir'in Ateşine Düşen Düşene: Yılmaz Morgül ve Selen Görgüzel'den Sonra Hatice de Kendini Parçaladı!
YORUMLAR
02.11.2019

Soğukkanlı olmanın ve sonraki adımı düşünmenin faydaları.

bazı kahramanlar pelerin takmaz

03.11.2019

Tüh lan gitti güzelim savaş...

03.11.2019

Linç edin beni 🤬

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ