Saldırı Altında Olan Doğu Kudüs ve Şeyh Cerrah Hakkında Bilinmesi Gereken Tüm Önemli Ayrıntılar

Ekim 2020'de İsrail mahkemesi 12 Filistinli ailenin Şeyh Cerrah mahallesindeki evlerinden zorla tahliye edilmesine karar verdi.

www.instagram.com

Bu karar, Filistinli ve İsrailli sakinlerin arasındaki tansiyonun yükselmesine sebep oldu.

İsrail mahkemesinin verdiği kararın bir sonucu olarak 550 Filistinli evden çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Mahkeme aynı zamanda tahliye edilen her ailenin, mahalle sakinlerinin masrafları için 20 bin dolar ödemesine karar verdi.

Şeyh Cerrah, 1948 Arap-İsrail Savaşında; Filistin'in diğer tarafından etnik olarak arındırılan 3 bin mülteciye ev sahipli yapıyor.

1956 yılında Ürdün ve Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı arasında yapılan anlaşmanın getirisiyle bu ailelere Şeyh Cerrah'ta barınma sözü verildi. Aileler aynı zamanda üç yıl sonra yaşadıkları yerin mülk sahibi olabilecekti ancak İsrail üç yıl geçmeden Doğu Kudüs'ü işgal etti.

Yerleşimci gruplar, İsrail’in 1948 savaşından önce Yahudilere ait olduğunu söylüyor. İsrail yasaları ise Yahudilerin bu toprakları geri almalarını destekliyor.

İsrail, Altı Gün Savaşı'nda Batı Şeria ve Gazze ile birlikte Doğu Kudüs'ü de ele geçirdi ve uluslararası alanda tanınmayan bir hareketle ilhak etti. Filistinliler, gelecekteki devletleri için üç bölgeyi de istiyorlar ve Doğu Kudüs'ü başkentleri olarak görüyorlar. 1972'de Yahudi topraklarına izinsiz girildiği söylendi. Bu, son aylarda Şeyh Cerrah ve diğer iki Doğu Kudüs mahallesindeki 36 ailenin tahliye emirleriyle sonuçlanan uzun bir hukuk savaşının başlangıcı oldu. Bazı gruplar, diğer ailelerin de savunmasız olduğunu söylese de 1.000'den fazla Filistinlinin tahliye edilme riski altında olduğu tahmin ediliyor.

İsrail, tüm Kudüs'ü birleşik başkent olarak görüyor ve sakinlerine eşit muamele edildiğini söylüyor ancak Doğu Kudüs sakinlerinin Yahudi veya Filistinli olmasına bağlı olarak farklı hakları var.

Doğu Kudüs'te doğan Yahudilere otomatik olarak İsrail vatandaşlığı veriliyor ve dünyanın herhangi bir yerinde dünyaya gelen Yahudi de İsrail vatandaşı olmaya hak kazanıyor.

Doğu Kudüs'te doğan Filistinlilerin, şehir dışında çok fazla kaldıklarında ellerinden geri alınabilecek bir tür kalıcı ikamet izinleri bulunuyor.

Vatandaşlar İsrail vatandaşlığına başvurabilirler ancak aylar veya yıllar sürebilen zorlu ve belirsiz bir bürokratik süreçten geçmeleri gerekir.

Filistinlilere karşı konut söz konusu olduğunda farklı muamele yapılıyor, bu da Şeyh Cerrah ailelerinin tahliye edilmeleri halinde Kudüs'te kalmalarını zorlaştıracak denebilir.

Hepimizin bildiği gibi İsrail polisinin Filistinli protestoculara karşı saldırıya geçmesinden dolayı Kudüs'teki tansiyon artmış durumda...

Geçtiğimiz günlerde UNICEF'in yaptığı açıklamada, son iki gün içinde, Doğu Kudüs'te 29 Filistinli çocuk yaralandığı ve sekiz Filistinli çocuğun tutuklandığı söylendi.

'Yaralılar arasında bir yaşında bir bebek vardı. Baş ve omurgasından yaralanan bazı çocuklar hastanelerde tedavi altına alındı.'

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, zorla tahliyelerin Dördüncü Cenevre Sözleşmesi tarafından yasaklanan ve ihlal durumunda zorlu bir ortam yaratacak kilit faktör olduğunu belirtti.

'İşgal güçlerinin, sivil nüfusun bir kısmının işgal edilen bölgeye aktarılması uluslararası hukuka göre yasaklanmıştır ve bir savaş suçudur.'

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

İsrail’in Filistin Halkına Yüzyıllardır Yaşattığı Zulmü Baştan Sona Anlatıyoruz!
İsrail'in Kudüs'te Filistin Halkına Karşı İnsanlık Suçu İşlemesine Sessiz Kalamayan Ünlüler
Bedelli Askerlik Yapıp Filistin'e Asker Göndermek İsteyen Fatih Erbakan'a Gelen Aşırı Haklı Tepkiler

Popüler İçerikler

Buse Terim, Boşanma Sonrası Sessizliğini Bozdu: Mahremiyet Vurgulu Mesaj!
Kardeşlerim'in Başrolüydü... Burak Deniz'in Yeni Dizisindeki Partnerinin 15 Yaş Küçük Olması Tepki Çekti!
Açıklama Geldi! Hz. Meryem Olduğunu İddia Eden Kadının Görüntüleri Gündem Oldu!