Salda Gölü Ölüyor! Salda Gölü'nde 5 Yılda 3 Kilometrekarelik Yüzey Alanı Kaybı Yaşandı

Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, yaptıkları araştırmalarda gölün yaklaşık 44 kilometrekare olan yüzey alanının, son 5 yılda 41 kilometrekarenin çok altına düştüğünü açıkladı.

Kesici, 184 metrelik su seviyesiyle Türkiye'nin en derin 3’üncü gölü olan Salda Gölü için 'Kıyılardaki su kayıpları oldukça fazla. En derin yeri 180 metrenin oldukça altına düşmüşken, bazı kıyı kesimlerde su izleri bize gölün bazı bölümlerde 16 metrenin üzerinde azalmalar olduğunu göstermektedir' dedi. 

Burdur'da Mars gezegenindeki toprak yapısına benzerliğiyle bilinen, turkuaz rengi ve beyaz kumsallarıyla ünlü Salda Gölü'nde, yoğun insan faaliyetleri ve kirlilik nedeniyle canlı organizmaların oluşturduğu beyaz adacıkların kararmaya başlamasının yanı sıra, su kaybı da yaşanıyor.

TTKD bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, haziran ayından bu yana yaptıkları araştırmalarda, gölde aşırı oranda yüzey ve derinlik kaybının söz konusu olduğuna dikkati çekti. Dr. Kesici, gölün her kesimindeki kıyılarda yer yer topografyaya göre 18 metre ile 100 metreyi geçen çekilmeler belirlendiğini kaydetti.

Gölün batı kesimindeki beyaz adacıklar boyunca da yaşanan su çekilmelerinin farklı boyutlarda olduğunu dile getiren Dr. Kesici, “Gölün yaklaşık 44 kilometrekare olan yüzey alanı, özellikle son 5 yılda 41 kilometrekarenin çok altına düşmüş durumda. Eğimsel olarak bakıldığında kod kaybı çok fazla" dedi.

184 metrelik su seviyesiyle Türkiye'nin en derin 3’üncü gölü olan Salda'nın huni benzeri yapıda olduğunu anlatan Dr. Kesici şunları söyledi:

“Bu nedenle kıyılardaki su kayıpları oldukça fazla. En derin yeri 180 metrenin oldukça altına düşmüşken, bazı kıyı kesimlerde su izleri bize gölün bazı bölümlerde 16 metrenin üzerinde azalmalar olduğunu göstermektedir. Önceki yıllarda gölde biyokimyasal reaksiyonlar sonucu gölün bilhassa kıyı kesimlerinde çok yoğun oluşan manyezit sınırı ile göl kıyı sınırı arasında kuruyan, kararan alanlar arasında yer yer 20-50 metreyi aşan kurumuş, derin yarıkların olduğu geniş alanlar belirlenmiş ve belgelenmiştir.'

Kuruma ve çekilmelerin hava ve topraktaki nemin azalmasına da neden olduğunu söyleyen Dr. Kesici, göl havzasında tahribatlara da dikkati çekti.

Salda Gölü'nün asfalt yol yapımı, göl havzasındaki çok sayıda sondajla yer altı su kaynaklarının vahşi sulamada kullanılması gibi büyük sorunlar yaşadığını ifade eden Dr. Kesici, “Salda'nın toprak yapısı göz önünde tutulunca, önlem alınmadığında ileride İç Anadolu'daki gibi obruk oluşumları görülebilecektir. Salda toprağı, gerek yapısı, gerekse neminin azalmasıyla adeta çürümekte' dedi.

Salda Gölü'nün sadece üzerine düşen yağmurla beslenebildiğini belirten Dr. Kesici, şunları söyledi:

“Gölde yaşanan su çekilmeleri ve kurumalar ve kirlilik gibi sorunların nedenine bakıldığında, son 50 yıllık yağış verilerine göre iklim krizinin etkisi çok azdır. Gölü besleyen tüm derelerin üzerinde gölet bulunması, göle yüzey akışın çeşitli yöntemlerle engellenmesi, yer altı suyunun aşırı çekimi gölün en önemli sorunları. Aşırı sondaj, yüzey akış engeli, insanın turizm- tarım baskısı kirlilik ve kuraklığın ana sebebi.'

Bu Bir ‘Suriye’ Anketidir! Türkiye’deki Suriyeliler HTŞ’nin Yönettiği Suriye’ye Geri Döner mi?

Popüler İçerikler

Taksiciyi Bıçaklı Saldırı ile Gasp Etmeye Çalıştı, Yakalandı, Serbest Kaldı, Yeniden Gözaltına Alındı
HTŞ Lideri Colani'den İsrail'e ve Batı'ya Zeytin Dalı, İran ve Rusya'ya Uyarı
Melih Gökçek, Ankapark’taki Transformers'ları İhtiyaç Sahibi Ailelerin Hakkı Olan Sosyal Yardımlarla Almış!
YORUMLAR
16.12.2024

Millet bahçesi yaptılar, beyaz kumuna asfalt döktüler, birinci derece sit alanına su kuyusu açtılar, milyonlarca yıllık doğal döngüyü bozdular. Ayakkabıyla bile girilmemeli denilen yere Saruman'ın uruk hai'leri gibi girdiler. Kaz dağları, dipsiz göl, karadeniz yaylaları, olimpos, uzun göl, urla sit alanı ve daha sayamadıklarımız yetmedi. Bu topraklar moğol işgali gördü 4 haçlı seferi gördü ama bu zihniyetin yaptığı cennet kıyımını en barbar kavimler bile yapamadı. Göl bile nefret etti durumdan. Tebrikler akp.

16.12.2024

el birliğiyle mahvedildi, sosyal medyanın bundaki payı yadsınamaz

16.12.2024

o kadar reklamı yapıldı ki... neyse ki bu günleri tahmin edip 2019da çok güzelken gidip görmüştüm. Bu kış yeteri kadar yağmur yağarsa biraz toparlar belki. Ama tabii ki insanlık olarak burayı da tüketiriz elbet.

TÜM YORUMLARI OKU (18)