Salda Gölü'ne Bilim Üssü Kuruluyor: NASA'ya Nitelikli Veri Bankası Sunacak!

Salda Gölü’nün mikrobiyal ekolojisinin belirlenmesine yönelik yürütülen proje tamamlandı. Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ortaklığıyla Salda Gölü havzasında bir bilim araştırma merkezi kurulması için hazırlıklar başladı.

Salda Gölü’nde yapılan kapsamlı araştırma sonuçlandı. Buna göre mikrobiyal evrimde önemli rol oynayan mikrobiyal türler keşfedilerek, gölün bu açıdan kapsamlı bir haritası çıkarıldı.

Korunması gereken mikrobiyal hassasiyet bölgelerinin de belirlendiği proje sayesinde elde edilen veriler Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA tarafından Mars’ta devam eden projeler için de nitelikli veri bankası olarak kullanılacak.

Kapsamlı jeomikrobiyolojik haritalar çıkarıldı

Boğaziçi Üniversitesi tarafından paylaşılan bilgiye göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın proje sonuçlarıyla ilgili hazırladığı basın bilgi notunda Salda Gölü ile bulgular şöyle sıralandı:

  • DNA izolasyon teknikleri örnek çeşidine (su, sediman, mikrobiyal mat, kayaçlardan alınan biyofilm) bağlı olarak optimize edilerek, Salda Gölü'ne özgün 4 farklı protokol geliştirildi.

  • Gölün bakteriyolojik komünite yapısında ‘Alphaproteobacteria’ gibi mikrobiyal evrimde önemli ipuçları barındırdığı düşünülen familya yoğun şekilde görüldü. Bununla birlikte, Proteobacteria şubesinin 6 farklı bölgeden alınan örneklerin çoğunda öne çıktığı, ‘Firmicutes’, ‘Actinobacteria’, ‘Verrumicrobiae’ gibi pek çok şubeden mikroorganizmanın tespit edildi. Bu sonuçlar, Salda Gölü’nün mikrobiyolojik açıdan oldukça önemli bir potansiyeli olduğunu ortaya çıkardı.

  • Gölün bütünleşik olarak jeomikrobiyolojik haritası hazırlandı. Salda Gölü’ne ait korunması gereken mikrobiyal hassasiyet bölgeleri tanımlandı. Koruma kullanma dengesi yaklaşımı çerçevesinde hazırlanan mevcut Salda Gölü havza yönetimi planının gölün mikrobiyal ekolojisini de dikkate alarak genişletilmesi gerekliliği ortaya kondu.

  • Uluslararası kabul görmüş platformlarda patentlenmek üzere Salda Gölü’ndeki mikroorganizmalara ait ilk gen dizileri elde edildi. NASA’nın Mars üzerinde gerçekleştirdiği çalışmalara nitelikli veri bankası sağlandı.

'Çok önemli ipuçları barındırıyor'

Haziran 2021’de başlayarak Aralık 2021’de sona eren projenin paydaşları arasında yer alan Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Bahar İnce, Salda Gölü’nün mikrobiyolojik açıdan zengin bir potansiyele sahip olduğunu belirtiyor. 

Gölün dünya yüzeyinde bakteri türlerinin evrimini anlamak için çok önemli ipuçları barındırdığını da vurgulan Prof. Dr. İnce şunları söylüyor:

“Mikrobiyolojik açıdan oldukça zengin bir potansiyele sahip Salda Gölü’nde dünyada mikrobiyal evrimde önemli ipuçları barındırdığını düşündüğümüz bakteri familyaları yoğun şekilde yer alıyor. Uluslararası saygınlığa sahip platformlarda patentlenmek üzere Salda Gölü’ndeki mikroorganizmalara ait ilk gen dizileri elde edildi. Tüm bunlar NASA’nın Mars üzerinde gerçekleştirdiği çalışmalara nitelikli veri bankası sağlayacak.'

İnce ayrıca şöyle dedi: 'Merkezde disiplinlerarası bilim insanları yer alacak. Ayrıca uluslararası iş birlikleriyle ileri bilimsel araştırma projelerinin yürütülmesi de hedefleniyor. Ülkemizin genç araştırmacılarına katkı sağlayacak bir platform olması da isteniyor.'

Kaynak: Boğaziçi Üniversitesi

İlginizi çekebilir:

Bu Pokémon Kartı Açık Artırmada 420 Bin Dolara Satıldı! Peki Neden Bu Kadar Değerli?
'Instagram'da Profilime Girenleri Görebilir miyim?' Diyenler İçin Anlatıyoruz!
Selçuk Bayraktar Paylaştı: İşte İnsansız Savaş Uçağı Kızılelma'nın Son Hali!

Popüler İçerikler

Hepimiz Merak Ediyorduk: Ortalığı Kasıp Kavuran Mert Demir Stilinde Kimin İmzası Olduğunu Açıkladı!
TikTok Akımı Facia İle Bitti: 15 Yaşındaki Çocuk Cinsel Organını Yaktı!
Mert Demir'in Ateşine Düşen Düşene: Yılmaz Morgül ve Selen Görgüzel'den Sonra Hatice de Kendini Parçaladı!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
30.03.2022

Millet nerede mangal yakacak, orada kurulan belediye işletmesi ne olacak, parklar için kum nereden temin edilecek. Ne bilimi ne nasası kardeşim. Ümmet bahçesini nasaya yedirmeyiz !

30.03.2022

Belli ki NASA dan fırça yemişler

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ