Sakarya'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Sakarya'da Ne Yenir?

Sakarya, Marmara Bölgesi'nin Çatalca- Kocaeli Bölümü'nde yer alır. Güneyinde Bolu ve Bilecik, kuzeyinde Karadeniz, batısında Kocaeli ve Bursa, doğusunda ise Düzce bulunur. Sakarya'nın merkezi, Sakarya Nehri'nin kıyısında kurulmuş ve şehir adını da bu nehirden almıştır. Aynı zamanda Sakarya Nehri, Türkiye'nin en uzun üçüncü nehri olma özelliğini taşır. Bu ismin tarihinin ise Frigler dönemine kadar uzandığı bilinir. Ayrıca şehir, birçok uygarlığa da ev sahipliği yapmıştır. Sadece zengin tabiatı ile değil, yapılan arkeolojik çalışmalarla da ön plana çıkmayı başarmıştır. Peki, Sakarya'da gezilecek yerler nerelerdir? Sakarya'da ne yenir? İşte detaylar...

Göç yolları üzerinde bulunan Sakarya, geçmişte pek çok tarihi döneme de tanıklık etmiş bir şehirdir. Yapılan araştırmalar sonucunda şehrin tarihinin Hitit dönemine kadar uzandığı bilinmektedir. Bölgede kurulan Hititler iç karışıklıklar yaşamış ve sonucunda bölünmüştür. Daha sonra Sakarya; Frigler, Lidyalılar, Biranya Krallığı, Büyük İskender İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu himayesi altına girmiştir. Özellikle Roma ve Bizans döneminden kalma birçok tarihi eser günümüze kadar ulaşmıştır. 1071 yılında Selçukluların hükmettiği bu bölge, Haçlı Seferleri ile Bizans İmparatorluğu'nun topraklarına katılmıştır. 14.yy'a doğru Osmanlı imparatorluğu Orhan Gazi devrinde bölgeyi fethetmiş ve bu tarihten itibaren Türklerin hakimiyetinde kalmıştır. Zengin bir tarihe sahip olan Sakarya'nın gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Sakarya'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

  • Kuzuluk Kaplıcaları: Bu şifa kaynağı yer, yaz- kış herkesin sık sık tercih ettiği yerlerden biridir. Kaplıca suyunun egzama, astım, bronşit, akne, kalp dolaşım sistemi ve romatizmalara iyi geldiği bilinir.

  • Karagöl Yaylası: Sakarya'nın doğal güzelliklerinden biri olan Karagöl Yaylası, birçok şenliğe ve etkinliğe ev sahipliği yapar. Ayrıca kamp yapmak isteyenlerin de uğrak mekanları arasında yer alır. 

  • Acarlar Longozu: Birinci derece doğal sit alanı olarak kabul edilen Acarlar Longozu, aynı zamanda Türkiye'nin de en büyük longoz ormanıdır. Bitki ve hayvan türleri açısından oldukça zengindir. Özellikle göçmen kuşları oldukça ünlüdür.

  • Sapanca Gölü: Spor tutkunlarının gözdesi olan bu yer, uluslararası yelken, kürek ve sörf yarışlarının yapıldığı bölgelerden biridir. Ayrıca göl çevresinde kamp yapanlara da oldukça sık rastlanır.

  • Doğançay Şelalesi: Doğa yürüyüş yapmak isteyenler tarafından oldukça sevilen bir yerdir. Tabiat parkı olarak ilan edilen Doğançay Şelalesi, üç kademeden oluşur.

  • Sakarya Müzesi ( Atatürk Evi): Sakarya çevresinde yapılan kazı çalışmalarında çıkarılan eserler bu müzede sergilenir. Özellikle Roma ve Bizans dönemine ait mezar taşları, sunaklar, yazılı taşlar mutlaka görülmesi gereken eserlerdir. Ayrıca yöre halkının kıyafetleri, eşyaları da burada yer alır.

Sakarya'da Ne Yenir?

  • Çerkez Tavuğu: Sakarya mutfağına Çerkezlerden gelmiş bir lezzettir. İçerisine ceviz, tavuk, mısır unu, acıka ve kişniş gibi malzemeler koyularak yapılır.

  • Pekmezli Ayva Dolması: Et ve meyvenin bir araya geldiği nadir yemeklerden biri olan pekmezli ayva dolması, Sakarya'nın yöresel yemeklerinden biridir.

  • Islama Köfte: Diğer köftelerden farklı olarak ıslama köfte kömür ateşinde pişer. Özellikle yanında verilen kemik unlu ve toz biberli sosa bulandırılmış ekmeği ile ayrı bir lezzettir.

  • Balkabaklı Ekmek: Balkabağı, Sakaryalıların yemeklerinde kullandığı vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Ekmekler, balkabağının suyu ile bulandıktan sonra servis edilir.

  • Kaşnuka: Sadece akşam yemeklerinde değil, kahvaltılarda da tüketilen bir atıştırmalıktır. Pırasa ve mısır unu gibi malzemeler karıştırılarak fırında pişirilir.

  • Balkabaklı Gözleme: Türkiye'nin her yerinde yapılan gözleme, Sakarya'da balkabağı ile yapılır. Ayrıca içerisinde havuç, soğan, beyaz peynir gibi malzemelerde koyulabilir.

  • İncir Uyuşturması: Hem hafif hem de yapımı oldukça kolay bir tatlıdır. İncir, süt ve cevizin iç içe geçtiği bu tatlı mutlaka denenmesi gereken lezzetlerdendir.

  • Cevizli Lokum: Sakarya bölgesinin meşhur böreklerinden olan cevizli lokum, özellikle bayramların vazgeçilmez hamur işlerinden biridir. Böreğin içinde ceviz, fındık ve peynir bulunur. Fırında pişirildikten sonra servis edilir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

İlk Fırsatta Sakarya'ya Gidip Birkaç Gün Geçirmek İçin Birbirinden Güzel 17 Sebep
11 Madde İle Türkiye'nin Bilinmeyen Güzelliği, Doğa Harikası Şehir: Sakarya
17 Maddeyle Gerçek Bir Sakaryalı Olduğunuzun Kanıtı

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
YORUMLAR
14.10.2021

Sakaryada yaşayan biriyim birader buranın insanı 5 para etmez ne dostluk kalmış ne arkadaşlık herkes para peşine düşer olmuş kimse kimsenin yüzüne bakmıyor.Eski sakarya kalmamış artık.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ