Bilim Kurgu Filmlerinden Fırlamış Gibi: NASA Neden Ay'a ve Mars'a Mermi Yağdırmayı Planlıyor?

NASA, Ay ve Mars hakkındaki bilgileri arttırmak için teleskoplardan veya numune toplamaktan fazlasını denemeye hazırlanıyor. İşte burada bahsettiğimiz mermiler devreye giriyor.

Özel tasarlanmış mermi gibi cihazlar, bu gezegenlerin sırlarını çözmenin en yeni yöntemi olabilir. İyi de nasıl?

Kaynak

Ay ve Mars hakkında teleskoplar ve robotik geziciler ile pek çok bilgi edinebiliyoruz, hatta insanlı görevlerle bizzat gidip numune topladık bile.

Ancak NASA’nın Langley Araştırma Merkezi’ne göre, bu gezegenler hakkındaki en ilginç bilgileri elde etmenin en etkili yolu 'ateş açmak' olabilir.

Ay ve Mars’taki bazı bölgeler, özellikle dik yamaçlara sahip kraterler gibi yerler, keşif araçları ve insanlar için erişilmesi oldukça zor alanlar. Ancak bu bölgeler, gelecekteki madencilik ve araştırma görevleri için kritik öneme sahip olabilir.

İşte NASA’nın yeni mermi benzeri cihazları bu noktalarda devreye giriyor. Langley Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen ve bir makalede açıklanan bu yeni cihazlar, "mikro-spektrometre mermileri" olarak adlandırılıyor.

Mermiler, toprak ve kayaçlara nüfuz ederek onların bileşenlerini analiz ediyor ve su, helyum-3 veya diğer minerallerin varlığını tespit edebiliyor.

Cihazın işlevi oldukça basit: Mermi toprağa nüfuz ettiğinde, bileşimleri analiz edip bir ana istasyona veri gönderiyor. Bu sayede erişilemeyen bölgelerdeki değerli mineraller ve bileşikler hakkında doğrudan bilgi sahibi olabiliyoruz.

Mermiler, klasik Fraunhofer kırınımı yerine yakın mesafede kullanılan Fresnel kırınımını kullanarak toprak bileşenlerini analiz edecek. Merminin içinde yer alan mikro-spektrometre optikleri ve ışık yayan LED UV ışık kaynağı, bu analizin gerçekleşmesini sağlayacak.

Langley Araştırma Merkezi’nden araştırmacılara göre, bu mermiler ile asteroitler ya da diğer uzay cisimleri üzerinde de benzer çalışmalar yapılabilir.

Henüz tam anlamıyla hazır olmayan cihazlar, gelecekteki uzay keşiflerinin vazgeçilmez bir parçası olabilir.

NASA’nın, projeyi 2024’te düzenlenen 37. Uluslararası Jeolojik Kongre’de tanıttığını da hatırlatmakta fayda var. Eğer proje başarılı olursa, bir gün Ay ve Mars’ın sırlarını kurşun yağdırarak keşfedeceğiz.

İlginizi çekebilir:

Erkeklerin Beyni Her Gün Saat 20.00'de Küçülüyor
Köpeklerin Neden Çimen Yemeyi Bu Kadar Lezzetli Bulduğunu Hiç Merak Ettiniz mi?
Bilim Yaşlanmayı Tersine Çevirebilecek mi? "Mesele Gençleşmenin Mümkün Olup Olmadığı Değil, Zamanı"

Popüler İçerikler

Deha Dizisinden Dilan Polat ve Sıla Doğu'nun Olaylı Dansına Gönderme
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Derbi Öncesi Çok Konuşulacak Açıklama: ''Hakemlerle İlgili Kaygım Var''
Milyonlarca Emekliyi Bekleyen Tehlike! Emekli Maaş Zammında Sıfır Zam Endişesi
YORUMLAR
25.09.2024

Mars bence çilekli elibon rezervi olarak çok zengin. Renginden belli. En kötü portakallı ayıcık çıkar.

25.09.2024

NASA gorevlileri Adanali mi?

25.09.2024

Bi de mars patlıyormuş, ne gülerim

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ