Şaka Değil Gerçek! Öldükten Sonra Vücudumuzda Gerçekleşen 25 Dudak Uçuklatan Değişim

Hayatta kesin ve net olan en önemli şeylerden biri ölümdür. Bir diğeri de ölümden sonra olanlar. Peki vücudumuzda öldükten sonra neler değişiyor? Kalbimiz atmaya başlar başlamaz - ölümün ilk aşaması - vücudumuzun geri kalanı, hangi aşamada ayrışmaya bağlı olarak farklı oranlarda olsa da, kötüleşmeye başlar. 

List25'dan derlenen ve biraz tuhaf ama kesinlikle büyüleyici olan bu liste ile, iç organlarımızın sıvılaşmasını ve ölümünden sonra vücudumuzun başınaa gelen ciltteki bazı şeyleri ortaya çıkaracağız!

25. Kalbimiz atmayı ve kan havuzlarını doldurmayı durdurur.

Kalbimizin atmayı durdurduğu an, doktorların kesin olarak ölümün gerçekleştiğine inandıkları andır. Kalp durduğu andan itibaren vücudun geri kalan kısımları da çalışmayı durdurur. 

Kalp artık pompalamadığında, ölüm sürecinde meydana gelen ilk şey, kanımızın aktığı ve damarlarımızda ve damarların olduğu yerlerde bulunan havuzlarda herhangi bir akışın olmamasıdır.

24. Vücudumuz renk değiştirmeye başlar.

list25.com

Kan akışının durmasıyla beraber bedenimiz renk değişimlerine başlar. Vücudumuzun bir kısmı morumsu-kırmızı ya da mavimsi-mor olarak değişir. Bunun sebebi ise, kan, yer çekimine bağlı olarak vücudumuzun en alt kısmına yerleşmesidir.

23. Livor Mortis adli tıp davalarının yardımını biliyor musunuz?

list25.com

Adli soruşturmacılar, ölümden sonra bir vücudun taşınıp taşınamayacağını söylemek için livor mortis olarak bilinen bir yöntemi kullanırlar. Çünkü ölümden sonra kanımız, solgun veya kızartılmış yiyeceklerin üzerine konan bir yağ tabakası gibi kan damarlarımızda birleşir.

22. Algor mortis vücut ısısını soğutur.

list25.com

Mortis’in ikinci en popüler formu, algorit mortistir. Ölünce vücudumuzda olan bir sonraki şey algorit mortistir. “Ölümlü  soğutma” olarak bilinirken,  98.6 ° F (37° C) olan cildimiz soğumaya başlar. Oda sıcaklığına yavaş yavaş alışarak saatte yaklaşık 1.5° F (0.8 °C) kaybeder.

21. Rigor mortis oluşumları başlar.

list25.com

En iyi bilinen ise rigor mortistir ve bu mortis ölümden sonra hemen gerçekleşmez. Süreç, göz kapakları ve boyun kasları ile başlar. Ardından tüm vücutta atılmaya devam eder. ATP'nin tükenmesi nedeniyle bedenimiz katılaşmaya başlar.

20. Vücudumuzda seğirmeler başlayabilir.

list25.com

Ölümden sonra bedenlerimiz kıvrılıp bükülebilirler. Kas dokusu öldüğü zaman zarfında, bir kas seğirmesi veya refleksi görülebilir. Bu da sanki cesedin bilincini yeniden kazanmaya çalışıyormuş gibi görünmesini sağlar.

19. Yüzümüz düzleşmeye başlar.

list25.com

Etrafınızda illa ki botoks seven birileri vardır. Öldüğümüz zaman yüzümüz botoksa anında enjeksiyon yapar. Aslında tam olarak botoks demeyebiliriz. Kaslarımız artık çalışmayı durdurduğundan yüzümüzdeki kırışıklıklar çoğunlukla ortadan kaybolur.

18. Efsanelere kulak asmayın! Tırnaklarımız ve saçlarımız uzamaya devam etmezler.

list25.com

Hepimiz öldükten sonra saçlarımızın ve tırnaklarımızın uzamaya devam ettiğini duyuyoruz. Aslında bedenimiz, ölünce ciltteki nemi kaybeder ve cildimizin tüm vücudumuzda büzülmesine neden olur. Bu büzülmeden dolayı tırnaklarımız ve saç köklerimiz daha çok ortaya çıkar ve uzamaya devam ediyormuş gibi görünür.

17. Bağırsaklarımızı boşaltırız.

list25.com

Mortisler vücudun çoğunu etkilediği için, vücudumuzun bazı bölgeleri (sfinkterler) gevşemeye başlar. Beyin, vücudumuzun sfinkterlerini istem dışı işlevlerin düzenlemesinin bir parçası olarak kapalı tuttuğu andan itibaren, beyin kapandığında, sfinkterler açılır ve vücutta kalan idrar ve dışkıdan kurtulmak için cesetten dışarı atılırlar.

16. Vücudumuz kötü kokular yaymaya başlar.

list25.com

Hücrelerimiz öldükçe, olayın yerel bakterilerini ve mantarlarını bildiren enzimler salmaktadırlar. Bakteriler ve mantarlar, zararlı ve katı gazlar ve kokular bırakarak ayrışmaya başlamak için acele ederler.

15. Pek çok hayvan vücudu ayrıştırmaya başlar.

list25.com

Bakteriler ve mantarların ötesinde, bir ceset tarafından atılan tatlı kokulara, sinekler ve et sinekler çekilir. Sinekler, ölü ete kaçmaya başlayan kurtçuklara açılan yumurtalar bırakırlar. Akarlar, karıncalar, örümcekler ve akbabalar gibi diğer canlılar da vücuda iner.

14. Vücudumuzdan inilti gibi sesler çıkabilir.

list25.com

Bedenlerimiz ölümden sonra ses çıkartabilir! 

Sert mortis (vokal kord kasları dahil) ve bağırsaklarımızdaki bakteriler tarafından salgılanan gazın birleşimi ölü bedenleri osurur, gıcırtı ve hatta inlemeye neden olabilir.

13. Bağışıklık sistemi kapanmaya başlar.

list25.com

Bakteriler açısından zengin bağırsaklarımız, büyük bir bakteri patlaması için üreme alanı haline gelir. 

Bağışıklık sistemimiz kapandığında, bağırsak bakterilerimiz bağırsaklarımızı diğer organlara yayılmadan önce sindirmeye başlar.

12. Gözlerimiz gittikçe kabarır ve dilimiz şişmeye başlar.

list25.com

Bağırsaklarımızda ve ayrıştırıcı organlarımızda üretilen gazlar da gözlerimizi yuvalarından çıkarır ayrıca dilimiz şişer ve ağzımızdan dışarı çıkar.

11. Bedenimizde patlamalar olabilir.

list25.com

Birkaç yıl önce, bir deniz biyoloğunun yazısına göre, yerleşik gazın basıncını hafifletmek için karaya oturmuş bir balinada bir delik açmıştı. Balinayı deldiyse, yüksek bir patlama ile karkastan bir gaz patlaması meydana geldi. 

Aynısı bedenlerimize de olur. Gazın gidecek bir yeri yoksa, bedenlerimiz patlayacak ve sonunda kopacak.

10. Çürümeler başlar.

Vücut parçalanmaya devam ettikçe, proteinler hücre duvarlarının bozulmasına ve dokular arasındaki birleşme kaybına neden olarak ayrışır. 

Süreç iç organlarımızın çoğunun sıvılaşmasıyla sonuçlanır, bedenlerimizi sarkma, gazlı ve soğanlı cesetlere dönüştürür.

9. Cildimiz neredeyse ayrılır.

list25.com

Cildimiz gevşese de, bu çok da iyi bir şey değildir. Vücudun içinde gazlar biriktikten sonra cildimizin gevşemesi veya kayması cildimizi kemikler ve kaslardan ayırır.

8. Vücudumuz bal mumuyla kaplanmış olabilir!

list25.com

Çürümeden sonra, bazı bedenlerde çok garip bir şey olabilir. Doku sindirici bakterilerin bir sonucu olan adiposit, vücut soğuk toprak veya su ile çevrelenmişse gelişebilen yağlı, balmumu benzeri bir malzemedir. Adipocere biraz daha yavaş bir şekilde ayrışmaya yol açan organları korur.

7. Cilt hücreleri belli bir süre daha hayatta kalmaya devam eder.

list25.com

Hücrelerin çoğu birkaç saat veya bir iki gün sonra ölecek olsa da, cilt hücreleri dış ortamla temas ettiğinden, havadaki tüm maddeleri ozmos yoluyla çekeceklerdir. Bu, vücut ölmeye başladıktan sonra cilt hücrelerini günlerce canlı tutabilir.

6. Derimiz kösele gibi olabilir.

list25.com

Vücut açığa çıkmamışsa ya da açılmamışsa, ayrışan vücutlarımızdaki cilt sıkılaşır, kuru ve köseleye dönüşür.

5. Vücudumuz doğal olarak mumyalanabilir.

list25.com

Bazı bedenler, eğer tuz çölleri veya turba bataklıkları gibi özel eko-bölgelere bırakılırsa, doğal olarak mumyalanabilirler. Bu gibi durumlarda, ayrışma güçlü bir etkiye sahip değildir ve vücut şaşırtıcı derecede iyi korunmuştur.

4. Çürüyen cisimler bitki çeşitliliğini arttırır.

list25.com

Vücudumuz parçaladığı gibi etraflarındaki toprağa bir dizi besin bırakıyorlar. Besin desteği (ve vücutta beslenen diğer çürüyen yaratıkların artışı) bitki yaşamının çeşitliliğini artırabilir ve daha büyük bir mikrobiyal biyokütleyi destekleyebilir. 

Bu gerçek, adli tıp araştırmacılarının sığ mezarlara gömülmüş cesetleri bulmaya çalıştıkları için yararlı olabilir.

3. En son çözülecek şey nedir peki?

list25.com

Kemiklerimiz, öldükten sonra ortadan kaybolan son şeylerdir. Bakteriler, mantarlar ve diğer organizmaların vücutlarını yıkmaya başladıkları yıllar sonra, kemiklerdeki proteinler sonunda parçalanır ve hidroksipatit, toz haline dönüşen bir kemik minerali bırakır. 

(Havana'daki Cementerio de Cristóbal Colón gibi bazı mezarlıklar, birkaç yıl sonra cesedini mezarlarından çıkaracak ve kutulu kalıntıları bir depo binasına koyacaktır.)

2. Erkek bedeni ölümden sonra ereksiyon olabilir.

list25.com

Vücudun en alt kısımlarındaki kan havuzlarını ve vücudumuzun ölümünden sonra kasların nasıl kasıldığını ve büküldüğünü hatırlıyor musunuz? Bazı erkek bedenleri, bu faktörleri nether bölgelerinde deneyimlemekte ve vücudun bir ereksiyona sahip olmasına neden olmaktadır. 

Ayrıca kas kasılmaları nedeniyle, ölü bedenin ölümden sonra boşalması olabilir.

1. Tabut doğum mu?

list25.com

Ölümden sonra ortaya çıkan en ilginç şeyin, “tabutun doğumu” olduğu bilinir. Her ne kadar son derece nadir olsa da, eğer doğru faktörler dizisi mevcutsa, ölü bir kadının vücudu doğurabilir. Eğer ölüm anında hamile kalırsa, karın içi gazların birikmesi, rahat vajinal açıklıktan bir fetusu itebilir.

Popüler İçerikler

Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
YORUMLAR
01.07.2018

Sevgili editörler, makaleyi Google Translate'e çevirttikten sonra hiç okumuyor musunuz? Bu ne berbat bir yazı.

02.07.2018

babamı kaybettikten sonra çok araştırmıştım bu tür bilgileri. hemen hemen hepsini anladım bir seni anlamadım onedio !

19.09.2020

aynen

18.07.2018

Çok fesatsın editör (2)

TÜM YORUMLARI OKU (4)