Adliye'deki Uyuşturucu Buhar Oldu: Sahte Evrak İmzalamaktan Altı Savcı Beraat Etti!

Van’ın Erciş Adliyesi’nde 2019 yılında yapılan operasyonla ortaya çıkan skandallar zincirinde yeni bir gelişme yaşandı. Adliye'deki sahte evraklarda imzası olan altı savcının davası karara bağlandı. ''Görevi kötüye kullanma'' suçundan yargılanan altı savcı beraat etti. Davada yargılanan emanetten sorumlu savcının avukatı Tuncay Keserci karara ilişkin ''Savcıların emanetteki uyuşturucu maddelerin satılmasına göz yummadıkları da her yönüyle açık bir şekilde dosyaya yansıdı'' dedi. Erciş Adliyesi’nde İdari İşler Müdürü olan Metin Zeytun adli emanet bürosunda tutulan 16 kilo uyuşturucuyu çıkarıp, satmaya götürürken yakalanmıştı.

'Emanetten 30 kg civarında uyuşturucu çıkardım, sattım'

Polisin 20 Nisan 2019 tarihinde yaptığı operasyonda Erciş Adliyesi’nde İdari İşler Müdürü olan Metin Zeytun adli emanet bürosunda tutulan 16 kilo uyuşturucuyu çıkarıp, satmaya götürürken yakalanmıştı. Operasyonun ardından soruşturma genişletilirken, Zeytun’un adliyenin adli emanet bürosuna teslim edilen malzemeleri yıllardır gizlice sattığı belirlenmişti. Tutuklu yargılanan Metin Zeytun mahkemede suçunu itiraf ederek, “Ben adliyenin hesabından genelde param olmadığında internet bankacılığı yetkim olduğundan kendime para aktarıyordum. Daha sonra bu paralarla bahis oynuyordum. Başsavcılara paranın Maliye’ye yatması için çekilmesi gerektiğini söyleyerek yazıları imzalatıyordum. Başsavcılar paraları maliyeye yatırdığımı düşündüğünden bana bunları hiç sormadı. Sözleşmeli personellerin maaşını hesaba yatırdıktan sonra ihtiyacım olduğu için kendi hesabıma aktarıp kullandım.Emanetten 30 kg civarında uyuşturucu çıkardım, sattım” demişti.

Zeytun ve kendisine yardım ettikleri belirlenen Metin Demez, Hakan Gümüştaş, Halit Tekçe hakkında “uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama”, “zimmet” ve “kamu görevlisinin resmi bölgede sahteciliği” suçlarından 30 yıla kadar hapis cezası istendi.

Bilirkişi raporunda ise emanet deposundaki 3 ton uyuşturucunun imha edilmiş olarak gösterildiği tespit edildi. Bu raporun ardından 2011 yılından bu yana Erciş Adliyesi’nde görev yapan ve hazırlanan sahte evrakları imzaladıkları belirtilen altı adli emanet savcısı hakkında Bölge Adliye Mahkemesi’nde ‘'görevi kötüye kullanmak’' suçundan dava açıldı. Erciş Ağır Ceza Mahkemesi’nde altı emanet savcısının yargılanmasına başlandıktan sonra dosya Yargıtay’a gönderildi.

'Savcıların eksik denetiminden kaynaklı olarak emanetteki eşyaların çalınmadığı veya kaybolmadığı da ortaya çıktı'

Yargıtay Beşinci Ceza Dairesi, 7 Aralık tarihinde ''görevi kötüye kullanma'' suçundan yargılanan altı savcı hakkında beraat kararı verdi. 

Beraat eden emanetten sorumlu savcının avukatı Tuncay Keserci dosyaya ilişkin Onedio'ya açıklamalarda bulundu. 

Avukat Tuncay Keserci, adli emanet deposundan çıkarılıp satılan uyuşturucudan altı savcının da haberinin olmadığını dile getirerek sözlerine şöyle devam etti: 

''Müvekkil savcı dahil diğer tüm savcılar hakkında açılan kamu davasında Yargıtay ilk derece mahkemesi sıfatıyla yargılama yaptı ve savcıların görevi kötüye kullanması suçlamasından beraatlerine karar verdi. Bu yönde bir kararı bekliyorduk zira dosya kapsamında savcıların görevini kötüye kullandığına dair somut bir delil elde edilemedi, bu yönüyle de suçu işledikleri sabit olmadığından beraatlerine karar verildi. Bu dosyada savcılara yapılan tek bir suçlama vardı o da görevi kötüye kullanma suçu. Bu suçtan da beraat ettiler. Dosyada savcıların görevlerini savsaklayarak emanetten uyuşturucu madde çıkarılmasına imkan sağladıklarına dair bir olgu söz konusu değildi. Savcıların emanetteki uyuşturucu maddelerin satılmasına göz yummadıkları da her yönüyle açık bir şekilde dosyaya yansıdı. Yine savcıların eksik denetiminden kaynaklı olarak emanetteki eşyaların çalınmadığı veya kaybolmadığı da ortaya çıktı.''

'Emanetteki eşyalar çıkarılmış veya satılmıştır'

Eski emanet müdürünün davasının devam ettiğine dikkat çeken Keser, ''Emanetteki eşyaların emanet deposundan çıkarılma şekline baktığımızda profesyonel bir şekilde savcıların denetim olanağını da ortadan kaldıracak şekilde emanetteki eşyalar çıkarılmış veya satılmıştır. Bu eşyaların kim tarafından çalındığı da bugüne kadar net bir şekilde tespit edilmemiştir. Çünkü emanet müdürü hakkında devam eden dosyada henüz bir karar verilmemiştir. Masumiyet karinesi gereği 'tüm bu kayıp eşyalar emanet müdürü tarafından emanetten çıkarıldı' diyemiyoruz'' dedi.

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
YORUMLAR
18.12.2022

sasiranlara sasiriyorum

18.12.2022

imha edilip ziyan mı olsaydı yani. satıp ekonomiye can suyu vereceklermiş.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ