Sahnede Sonlanan Hayatların Öncüsü Molière’den Örnek Bir Yaşamın Anahtarları

Moliere’i Fransa’nın Shakespeare’i olarak almak mümkün. Fransız kültürü ve onun Dünya edebiyatındaki temsili sayesinde Fransızlar da Molière’i pek bir severler. Cimri’nin Harpagon karakterinin “Sürekli küçük hesaplar peşinde koşan insan” tanımına isim vermesi ya da Tartuffe’ün “iki yüzlü” anlamı kazanması az değildir zira.

Gerçek adıyla Jean-Baptiste Poquelin, varlıklı bir ailenin çocuğuydu

Yirmili yaşlarında babasının ölümüyle Paris’i terketti ve dostu Bejart ile elindeki avcundaki tüm parayla bir tiyatro topluluğu kurdu. Vigan’da yerleştiği köyün adı Molière’di ve sahne adı olarak bu ismi kullanmaya başladı.

Yaşamı boyunca pek çok tiyatro eserine imza atan ve onları bizzat sahneleyen Molière, bundan tam 343 yıl önce yaşamının son yıllarında çok çektiği Tüberküloz’dan dolayı hayatını kaybetti.

Molière, Hastalık Hastası olarak Türkçe’ye çevrilen Le Malade Imaginaire oyununu sahnelerken fenalaşıp ve öksürük krizine girmişti.

Buna rağmen oyununu tamamladı. Devam eden bir kaç saat içinde durumu iyiye gitmedi ve aynı gece öldü.

Sahnede ölmek pek çok tiyatrocunun hayallerini süsler. Hayalin ölüme dair olanının pek makbul olmadığı aşikar, fakat görülmesi gereken nokta önemli. Sahnede sonlanan bir ömür, tiyatroya adanmış bir ömrü simgeler. Tüm tiyatrocuların hayal ettiği de aslında budur. 

Molière’inki de böyle bir hayattı. Onun eserlerinde hayata ve insanlığa dair pek çok kıssa bulunuyor. Onlara kulak verelim:

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

#9

#10

#11

Popüler İçerikler

Kendisini ‘Cinsel Terapist’ Olarak Tanıtan Buse Aydın’ın Yetkisi Yokmuş!
Survivor Aleyna Kalaycıoğlu Elenir Elenmez O İsmi Takipten Çıktı!
Şeriat Karşıtı Paylaşımı Nedeniyle Hakkında Dava Açılan Feyza Altun'un Cezası Belli Oldu!
YORUMLAR
17.02.2016

adam hayatı çözmüş o da yetmemiş dalga geçmiş hayatla bee

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ