Şahmaran Dizisiyle Yeniden Gündemde: Mar Soyu Nedir, Gerçekte Var mı?

Başrollerinde Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz'in yer aldığı 'Şahmaran' gündeme bomba gibi düştü! Netflix'te yayınlanan dizi çoğu izleyici tarafından beğenildi. Şahmaran dizisini izleyenler ise Şahmaran efsanesini ve 'mar' soyunu araştırmaya başladılar. Daha önce Şahmaran efsanesini sizlere anlatmıştık. Peki 'mar' soyu nedir, gerçekte var mıdır?

Gelin bu efsaneye bir de 'mar' gözüyle bakalım...

Netflix'te yayınlanan 'Şahmaran' dizisiyle birlikte yüzyıllık Şahmaran efsanesi de tekrar gündeme gelmiş oldu.

Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz'in yer aldığı 'Şahmaran' 20 Ocak'ta yayınlandı. Diziyi beğenenler de oldu, eleştirenler de... Diziyi izleyen herkesin aklında ise şu sorular oluştu: 'Şahmaran efsanesi ve Mar soyu nedir?'

Şahmaran Efsanesini burada detaylıca anlatmıştık: 👇🏻

Anadolu'nun Yüzyıllık Efsanesi: Şahmaran Kimdir, Hikayesi Nedir?

Peki 'mar' soyu nedir? Gelin şimdi bir de soyu inceleyelim...

Mar, Farsça bir kelimedir ve 'yılan' anlamına gelir. Maran ise 'yılanlar' anlamına gelmektedir. Efsaneye göre bu yılanlar, Tarsus civarında yerin yedi kat altında yaşarlarmış. Günümüzde sanılanın aksine, maran ırkı oldukça akıllı ve şefkatli bir ırkmış. Yılanların şahı Şahmaran ile birlikte barış içerisinde yaşarlarmış. Ayrıca bu yılanlar ve özelikle de Şah, tıp ve sağlık konusunda derin bilgilere sahipmiş...

'Mar' soyuna ait olan bu yılanların bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklindeymiş...

Daha çok güney, orta ve Doğu Anadolu bölgelerinde meşhur olan Şahmaran efsanesine göre, bu yılanlar insanların her türlü derdine deva olabilirlermiş. Yani, doğaüstü varlıklar olarak nitelendirilirlermiş. Bu yılanların başında ise Yılan ata veya Yılan Ana denilen varlıklar bulunurmuş.

Oldukça etkileyici hikayesi olan maran, günümüze kadar birçok kitaba, dizi ve filme konu olmuştur...

'Maran' adı verilen bu doğaüstü varlıklara aynı zamanda eşanlamlı olarak 'Erbüke' de denir. Peki 'Erbüke' ne anlama gelir?

Erbüke, Mar ile eş anlamlı olarak kullanılan bir kelimedir. Yarı insan, yarı yılan olan varlıklara denir. Dişi olanlara ise 'İşbüke' adı verilmiştir. Erbüke kelimesindeki 'er' insan anlamına gelmektedir. 'Büke' ise ejderha, yılan anlamlarına gelmektedir. 

'Büke' kelimesi, 'Bük/Bük' kökünden türemiştir. Günümüzde kullanılan 'bükülen, kıvrılan' anlamlarına gelmektedir. 'Bük' kelimesinin kökeninin ise Şaman tarihine kadar dayandığı düşünülmektedir.

Mar ırkı, kültürel bir efsanede her alan doğaüstü bir varlıktır. Tıpkı diğer efsanelerde yer alan 'hayali' varlıklar gibi...

Elbette 'mar' soyunun gerçek hayatta var olduğuna dair bir bilgi yoktur. Ancak efsaneye göre, 'mar' yılanları Şahlarının insanlar tarafından öldürüldüğünden hala habersizlerdir. Mar yılanlarının bu gerçeği öğrendikleri gün ise Tarsus yöresi yılanların istilasına uğrayacaktır.  Hatta halk arasında şöyle bir deyiş vardır: 'Adana selden, Misis yelden, Tarsus yılandan, Mersin çiyandan yok olacak...' Artık bir alışkanlık halini almış olsa da yöre halkı bu istiladan korunmak için evlerinde Şahmaran çizimleri bulundururlar.

İlginizi Çekebilir

Anadolu'nun Efsanesi Cemşab'ın Hikâyesi: Şahmeran

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
YORUMLAR

Sürekli “mar yılanları” demen çok tuhaf olmuş, admin. Çünkü mar zaten yılan demek.

26.01.2023

Bizim evdeki sahmaran bundan dolayı asliymis demekki ve ilginçtir ki aynı buradaki renk detayıyla

26.01.2023

Ceyhan'daki kaleye verdikleri Yılankale ismi de ordan geliyor zaten

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ