Sağlıklı Yaşamak ve Beslenmekle İlgili Japonlardan Öğrenmemiz Gereken 11 Önemli Olumlama

Hem Amerika’da hem de Japonya’da yaşamış Kaki Okumura adlı Medium yazarı, Japonya’da yaşadığı süre boyunca sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam hakkında neler öğrendiğini açıkladı. Gelin Amerika’ya kıyasla çok daha sağlıklı vatandaşlara ve neredeyse yok denilebilecek bir obezite oranına sahip olan Japonya’da sağlıklı beslenmek ne anlama geliyor beraber bakalım!

Kaki Okumura, birçok farklı ülkede ve şehirde yaşamış bir kadın. Okumura, dünyanın farklı yerlerinde yaşama ayrıcalığına sahip biri olarak sağlık, beslenme ve zindeliğin beraber hareket eden kavramlar olduğunu öğrendiğini söylüyor.

Japonya’da yaşadığı dönemde sağlıklı beslenme ve yaşam hakkında farklı bir bakış açısı kazanan Okumura, oradayken öğrendiği zahmetsiz sağlıklı yaşam tarzını 11 maddeyle açıklıyor! Gelin genele kıyasla daha uzun ömre sahip olan Japonların nelere dikkat ettiğini beraber inceleyelim!

1. Mükemmeli hedefleyen katı kurallara sahip diyetlerle kafayı bozmaya gerek yok!

Japonlar düşük karbonhidratlı, tamamen şekersiz ya da yağsız yiyeceklerle dolu bir diyetin oldukça sıkıcı ve caydırıcı olacağına inanıyorlar. Keskin ve net kuralları takip edip sözde mükemmel bir diyet uygulamak yerine, sevdiğiniz ve istediğiniz şeylerin hepsini dengeli bir şekilde yiyin!

2. Her şeyin fazlası zarar, sağlıklı olanın da sağlıksız olanın da…

Ya hep ya hiç tutumunu sergilemenize gerek yok. Sağlıksız şeylerin fazlası nasıl zararsa, sağlıklı şeylerde de dozu kaçırmanın bir anlamı yok. Ölçülü hareket ettiğiniz sürece ne yediğinizin bir önemi yok!

3. Deli gibi kalori hesabı yapıp, aştığınızda kendinizi kötü hissetmenize gerek yok!

İster diyette olun ister sadece yediklerinize dikkat ediyor olun her yediğinizin kalorisini hesaplamaya çalışmayın. Unutmayın, sevdiklerinizle güzel zaman geçirmenin ve o zamanlarda yiyecek ve içeceklerin keyfine varmanın değeri, alacağınız kalorilerin değerinden çok daha fazla!

4. Düzenli spor veya egzersizi yediklerinizi yakmak, katlanmak zorunda olduğunuz bir şey olarak görmeyin.

Hareket etmek hayatın bir armağanı ve zevkidir. Spor yapmayı veya yürüyüşe çıkmayı yediğiniz şeylerin kalorisini yakmak için ödediğiniz bedel olarak nitelendirmeyin. Spor yapacaksanız bunu sevdiğiniz için yapın!

5. Yemek yiyeceğiniz zaman ne yediğinize değil, şükretmeye odaklanın.

Eğer yemek yerken o yemeğin kalorisini, içindeki yağ miktarını veya şekeri düşünüyorsanız bundan vazgeçin. Her öğün, odağınız önünüzdeki yemeğe şükretmekte olursa, kendinizi boşuna strese sokmaz, yemek yemeye daha pozitif ve sakin bir bakış açısıyla yaklaşabilirsiniz!

6. Tabaklarınızı süslemeyi deneyin.

Yukarıda bahsettiğimiz şükretme pratiğine ulaşmak için yiyeceğiniz yemeği kendinizi de varsa misafirlerinize de aynı bir sanat eseri gibi sunun. Lokmaları saymak yerine, durun ve yediğiniz yemeği takdir edin!

7. Üç beyazın veya makarna, pilavın size zarar verdiğini düşünmekten vazgeçin.

Unutmayın nasıl düşündüğünüz çok önemlidir. Hiçbir gıdayı veya gıda grubunu kendinize yasaklamayın veya yediniz diye kendinizi kötü hissetmeyin. İkinci maddede bahsettiğimiz üzere fazlasına kaçmadığınız sürece her şeyden azar azar tüketebilirsiniz ve tüketmelisiniz de!

8. Kalorisi yüksek yiyecekleri ödül olarak değerlendirin!

İstediğiniz kiloda olmayabilirsiniz ve kendinizi iyi hissetmek için kilo vermek istiyor olabilirsiniz. Bu yola baş koyduğunuzda kalorisi yüksek olan yiyecekleri hayatınızdan tamamen çıkarmaya odaklanmak gerçekçi olmayacaktır. Aksine kalorisi yüksek tüm yiyecekleri kendinize yağacağınız ikramlar veya vereceğiniz ödül gibi değerlendirmek daha sağlıklı olacaktır!

9. Sağlıklı beslenmeye karar vermenizin sebebi kilo vermek olmasın.

Sağlıklı beslenmek veya sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemenizin sebebi spesifik bir bedene düşmek veya bir kıyafetin içine sığmak olmasın. Sağlıklı yaşamın hedefi gelip geçici şeyler olmamalı.

10. Hiçbir öğünü alelacele yemeyin!

Yemek yemeyi midenize bir şeyler indirmek olarak görmeyin. Yemek yemek bir ihtiyaç olduğu kadar zevktir de! Yemek yemenin hem ruh halinizi hem bedeninizi hem de zihninizi aktive ederek etkileyen bir şey olduğunu unutmayın. Sizi bütünsel olarak etkileyen şeye siz de bütünsel davranın ve tadını çıkarın!

11. Her şeyden önce kendinize iyi davranın ve saygı duyun.

Hayatın her anında, hatta özellikle sağlıklı bir yaşam tarzına adapte olmak söz konusu olduğunda kendinize nazik davranmayı unutmayın. Nasıl ki başka insanların sizi cezalandırması veya demotive etmesi hoşunuza gitmiyorsa, kendinizi cezalandırmadan ve aşağılamadan beslenmeye odaklanın. Bu şekilde ruhunuzun da bedeninizin de doğru şekilde iyileştiğini ve geliştiğini fark edeceksiniz!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Dengeli ve Sağlıklı Beslenerek Kilo Vermek Mümkün! İşte Fleksitaryan Diyetinin Ayrıntıları
Sağlıklı Beslenme Hakkında Bir An Önce Akıllardan Silinmesi Gereken 11 Kural
Düzenli Spor Yapıp Sağlıklı Beslenen Yaşlı İnsanların Zihinsel Olarak Gençleştiği Ortaya Çıktı!

Popüler İçerikler

Polis Şeyda Yılmaz’ı Şehit Etmişti: Yunus Emre Geçti’ye Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası Verildi
Sosyal Medyada Viral Olan 'Kalp Çizme' Akımında Bir Kadının Verdiği Tepki Tartışılıyor
Murat Övüç Dini Değerlerle Dalga Geçtiği İddiasıyla Gözaltına Alındı
YORUMLAR
09.04.2023

Tabi, sıfır beden gezen bir millet için bunları söylemek çok kolay🤣 53 cm belim olsa ben de kendime eziyet etmem bunları rahatlıkla yaparim ssjgf. Kendi fidan gibi vatandaşlarini strese sokmamak için hazirlanmis bir demeç yalnızca. Bize verdikleri bir tavsiye değil, sanmiyorum:) bizi görseler bunlari tavsiye etmezlerdi zaten 🤣

10.04.2023

Sadece bu yazılanları uygulayarak 25 kilo verdim ben. Japonların her şeyine aşığım. Fikirlerine, kültürlerine, yemeklerine... Her şeylerine. Kendini sevmek o kadar önemli bir şey ki. Burada yazanları yapın, mutlu hissetmezseniz bende bir şey bilmiyorum.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ