Sağlıklı Yaşama Adım Attığınızda Zorlanmamanız İçin Uygulamanız Gereken 15 Adım

Sağlıklı yaşamak emin olun diyet yapmakla aynı şey değil. Sağlıklı yaşama adım attığınızda hayatınızda değişik yapmanız şart oluyor. Bu değişiklikler beslenme alışkanlıklarınızdan uyku saatlerinize kadar her şeyi etkiliyor. Hadi gelin bu alışkanlıkların neler olduğuna bir göz atalım...

1. Dışarıda en sevdiğiniz yemeği yapmayı öğrenin!

Tabii kuzu çevirme, döner gibi yemeklerden bahsetmiyorum. Makarna, salata ya da ana yemeklerden sevdiğinizi yapmayı öğrenseniz süper olur. Hem daha sağlıklı şekilde yaparsınız, hem porsiyonlarını kendinize göre ayarlarsınız. En önemlisi de yemek yaparken kokularla doyacağınız için normale göre daha az yiyeceksiniz.

2. Alışverişe çıkarken her zaman listeniz olsun!

Marketler her daim bize daha fazla aldırmak için pazarlama stratejisi uygulayan yerlerdir. Bu nedenle her zaman alışveriş listesini bir kenarda hazır tutmalısınız. Listenizde fazlasıyla taze meyve, sebze ve tahıllara yer vermelisiniz. 

İkinci bir uyarı da açken market alışverişi yapmamanız üzerine!

3. Kahvaltı gerçekten en önemli öğün!

Evet annelerimiz bugüne kadar haklıymış. Ben de uyanınca bir şey yiyemeyenlerdenim ancak kendinizi bunun için zorlamalısınız. Çünkü kahvaltı metabolizmanız için önemli. Vücudun uyanmasını sağlayan en güzel şey. Bol protein ağırlıklı bir kahvaltı sizi günün büyük kısmında tok tutacaktır.

4. Her şeyin başı su!

Su içmek herkesin ağzından düşmeyen bir şey. Ama emin olun hepsi de haklı! Fazlasıyla su tüketmek her yönden sizin için yararlı. Ama su yerine şekersiz çay kahve sayılmıyor üzgünüm. Eğer su içmeyi sevmiyorsanız, şu içeriğimdeki detoks sularına bir göz atabilirsiniz.

5. Bu dünyadaki en güzel şey tabii ki uyku!

Uykuyu kim sevmez ki! Keşke hep uyuyabilsek ama maalesef olmuyor değil mi?   Ama sağlıklı bir yaşam için en önemli maddelerden biri uyku düzeni. Günlük olarak 6-8 saat kadar uyumalısınız. Ancak bu uyku düzenli ve yaklaşık aynı saatlerde olmalı. Uykusuzluk beslenme düzeninizden metabolizmanıza kadar her şeyi etkiliyor.

6. İşte ya da okulda düzenli beslenmek için bir gece önceden hazırlık yapın!

İşte ve okulda nasıl sağlıklı olacağız dediğinizi duyar gibiyim. Gelin hafta başında ya da bir gece öncesinden ertesi gün ne yemek istediğinize karar verip onu minik kaplarda yanınızda götürün. Emin olun dışarıda yediklerinizden çok daha sağlıklı bir seçenek olacak.

7. Yemek saatinizde başka şeylere yer vermeyin!

Biliyorum televizyon başında yemek yemek oldukça güzel. Bir taşla iki kuş vurduğunuzu düşünseniz de durum pek öyle sayılmaz. Dikkatinizi dağıtacak her türlü aktivite yemek saatinizi uzattığı gibi sizde daha fazla yeme isteği uyandıracak. Aynı zamanda televizyon karşısında yedikten sonra tabağı bir kenara koyup hafiften yatma pozisyonuna geçip televizyon keyfine devam etmemiz de oldukça zararlı.

8. Yediklerinize alternatif yaratın.

Size lezzetli yemeklerden uzak durun demiyorum ancak kullandığınız yiyeceklerden soslara kadar bir çok gıdada minik değişiklikler yapabilirsiniz. Mesela sandviçinizin içerisine 1 yemek kaşığı mayonez koyduğunuzda aldığınız 57 kalori yerine tercihinizi hardaldan yana kullanırsanız aynı miktarda sos için sadece 10 kalori alacaksınız. Bu nedenle kendinize lezzetli ama hafif alternatifler üretip kalorilerini karşılaştırabilirsiniz.

9. Yemek yeme düzeniniz de uyku düzeniniz gibi olsun.

Düzenli olması gereken şeylerden biri de yemek saatleri. Uyku düzeninizi oturttuktan sonra her sabah aynı saatte kahvaltı yapmak ve sırasıyla diğer öğünlere geçmek emin olun daha kolay olacak. Bu zamanlama birkaç saatten fazla aç kalmamanız için de çok önemli.

10. Meyve ve sebzeye her zaman yer verin.

Atıştırmalık zamanlarında ya da ana öğünlerinizde tabağınızın bir köşesinde kesinlikle meyve ya da sebze olmasına özen gösterin.

11. Porsiyonlar sizin her şeyiniz!

Porsiyonlarınızı iyi belirleyin. Mesela kendinize bir tabak seçin ve her gün sadece onun alabildiği kadar yemek yiyin. Bir tabak daha fazlasını yemeyin.

12. Meyve ve sebzelerin tazeliklerini yıl boyu saklayın!

Mevsiminde alacağınız meyve ya da sebzeleri porsiyonluk olarak buzluğa atın. Mevsimi geçtiğinde bile tazeliklerini koruyarak pişirin.

13. Gece yatma saatinizle yemek saatinizi iyi ayarlayın.

Gün içerisinde yemek yediğinizde hareket ettiğiniz için metabolizmanız hızlıdır. Ancak akşam yemeklerinden sonra hareketlerimiz sınırlı olur. Aynı şekilde yatağa girmeden önce de yemek yememiz vücudumuz açısından oldukça zararlı. Bu nedenle yatmadan en az 2-4 saat önce yemek yemekten vazgeçmelisiniz.

14. Atıştırmalıklarınız artık cips ve çikolata olmasın!

Sağlıksız besinlerin başında sık sık tükettiğimiz abur cuburlar gelir. Bu nedenle abur cuburların yerini daha sağlıklı atıştırmalıklarla değiştirmenin tam da vaktidir!

15. Son olarak arkadaşlarınızla spor yapın!

Birbirine gaz verebilecek en güzel ikili kesinlikle yakın arkadaşlar. Alın arkadaşınızı da kendinize bir spor programı çıkarın ve her gün birlikte bu programa uyun.

Popüler İçerikler

Bakanlık Bir Süt Markasını Daha İfşa Etti, Ürünler Toplatılıyor
Murat Övüç Dini Değerlerle Dalga Geçtiği İddiasıyla Gözaltına Alındı
Sosyal Medyada Viral Olan 'Kalp Çizme' Akımında Bir Kadının Verdiği Tepki Tartışılıyor
YORUMLAR
25.03.2016

Yemek yemeyi sevmiyorum, su içmiyorum ve uyku sorunum var. Off sıkılıyorum - . -

26.03.2016

Yaşamak denirse buna, evet dınınınımmmm :P

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ