Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek İsteyenlerin Mutfağında Mutlaka Olması Gereken Malzemeler

Sağlıklı ve dengeli beslenmek istiyorsanız, bazı malzemeleri kesinlikle mutfağınızda bulundurmalısınız. Dengeli bir beslenme için ihtiyacınız olan yiyecekleri bulunduran bu liste, daha sağlıklı yemekler yapmanıza yardımcı olacak. Bakalım, listede neler varmış?

1. Tam Tahıllar

Sağlıklı ve dengeli beslenirken mutfağınızın olmazsa olmazı yiyeceklerinden ilki tam tahıllardır. Bu yiyecekler yulaf ezmesi, kinoa, esmer pirinç, bulgur, tam buğday gibi seçeneklerden oluşabilir. Sindirim sisteminizi destekleyen bu yiyecekler, uzun süre tok kalmanızı sağlar.

2. Sağlıklı Yağlar

Yağlı yiyecek denilince aklınızda hemen kötü ve sağlıksız yağlar canlanmasın. Doğru yağları tüketerek, vücudunuzun daha düzgün çalışmasını sağlayabilirsiniz. Zeytinyağı, hindistancevizi yağı, avokado yağı veya organik tereyağı sağlıklı yağlardandır. En az birini mutfağınızda bulundurabilirsiniz.

3. Baklagiller

Baklagiller, hem düşük maliyetli ve hem de besleyici bir protein kaynağıdır. Lif bakımından zengin oldukları için sindirimi destekler, uzun süre tok tutarlar. Nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya mutfağınızda mutlaka bulunsun. Üstelik çok da lezzetlidirler.

4. Kemik Suyu

Kemik suyu, bağışıklık sisteminizi güçlendiren, eklem sağlığını destekleyen ve sindirimi iyileştiren besleyici bir sıvıdır. İçmesi biraz zor olsa da faydaları gerçekten saymakla bitmeyecek kadar çoktur. İçinde kollajen, magnezyum ve fosfor bulunur. Çorbalara ve yemeklere ekleyerek de tüketebilirsiniz.

5. Kuruyemiş

Kuruyemişler ara öğünlerinizde tüketebileceğiniz, lif bakımından çok zengin besinlerdir. Ceviz, badem, kabak çekirdeği, keten tohumu gibi kuruyemişleri dilerseniz yiyeceklerinizin içine de ekleyebilirsiniz. Cilt sağlığınıza da ayrıca faydalılardır.

6. Fermente Besinler

Bağırsak sağlığı, tahmin edebileceğinizden çok daha önemlidir çünkü genel vücut sağlığı, bağırsak sağlığının kaliteli olmasına bağlıdır. Fermente gıdalar ev yapımı yoğurt, kefir, turşu gibi yiyeceklerden oluşur ve bağırsak florasını korur. Sindirimi kolaylaştırır.

7. Organik Bal

Rafine şeker yerine kullanabileceğiniz organik bal, antibakteriyel özelliklere sahiptir, bağışıklık sistemini destekler. Çayınıza, yoğurdunuza veya tatlılarınıza ekleyerek doğal bir tatlandırıcı olarak kullanabilirsiniz. Bal, kahvaltılarımızın da vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir.

8. Sebzeler

Sağlıklı bir beslenme çizelgesinde sebzelerin yerini tabii ki unutamayız. Sebzeler, bağışıklık sistemini güçlendiren, vücudu hastalıklara karşı koruyan vitamin ve mineraller açısından zengindir. Ispanak, pazı, brokoli, lahana ve daha birçok sebzeyi mutfak malzemelerinize ekleyin.

9. Sarımsak

Kabul edelim, sarımsağın seveni kadar sevmeyeni de çok ama yemekleri başka bir boyuta taşıdığı aşikar... Antibakteriyel ve antiviral özellikleriyle bağışıklık sistemini destekler. Yemeklerde kullanabilir, bağışıklık sistemini güçlendirmek için çiğ olarak da tüketebilirsiniz.

10. Meyveler

Herkesin damak zevkine uyan, çok sevdiği bir meyve vardır. Hem tatları güzel olduğu hem de çok sağlıklı yiyecekler oldukları için mutlaka her gün meyve yemeye özen gösterin. Muz, yabanmersini, hurma, nar... Bağışıklık sistemini güçlendirirler ve potasyum açısından da zengindirler.

Popüler İçerikler

Aybüke Pusat'ın Teşkilat'tan Çıkarılmasından Sonra Elçin Sangu'dan TRT İtirafı Geldi
Boykot Çağrısı Yapan Oyuncular Rojda Demirer ve Alican Yücesoy’un X Hesapları Kapatıldı
Cem Küçük, Aybüke Pusat'ın Teşkilat'tan Aldığı Bölüm Başı Ücreti Açıkladı