Sağlıklı ve Canlı Bitkiler için Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Sağlıklı bitkilerden oluşan yemyeşil bir evde yaşamak herkesin hayalidir. Buna rağmen bitkilerinizi sağlıklı ve canlı tutmak her zaman çok kolay olmayabilir. Bugün bitkilerinizi sağlıklı tutmanız için basitçe sorunlar ve çözümlerinden bahsedeceğiz. Hadi inceleyelim.

Bu içerik iş birliği içeriyor olabilir.

Satın aldığınız ürünlerde satıcılardan kaynaklanan sorunlardan Onedio sorumlu değildir.'

Bitki yetiştirmeye başladınız ama bir süre sonra bitkiniz solmaya mı başladı?

Bunun birçok sebebi olabilir. Bu yüzden en yaygın sebepleri öğrenip dikkatli davranmanız iyi olacaktır. Sizin için bitkinizin zorlanıyor olmasının sebebi olabilecek en yaygın sorunları topladık.

Bitkinizin yaprakları soluyorsa:

En karmaşık sorunlardan kaynaklabilecek yaprak solması için kontrol etmeniz gereken birkaç nokta var. Öncelikle toprağın ıslaklığını kontrol edin. Eğer çok ıslaksa fazla sulamaya bağlı olarak mantar hastalığı olmuş olabilir. Çok kuruysa daha sık sulamanız gerekecektir.

Kontrollü sulama için buradaki sulama kaplarını kullanabilirsiniz.

Bitkinizin kökü hastalık kaptıysa:

Bitkinizi çıkartarak köklerine bakın. Eğer dokunduğunuzda parçalanıyorsalar veya yumuşaksalar mantar kapmış olabilirler. Etkilenen kısımları çıkarmanız ve kökünü yıkamanız iyi olacaktır.

Toprak yeteri kadar su tutmuyorsa:

Bunun iki sebebi olabilir. Bitkinizin bulunduğu saksı küçük gelmiş olabilir. Eğer kökler birbirine dolanmış gibi duruyorsa daha büyük bir saksıya geçmek isteyebilirsiniz. 

Bir diğer sebep ise toprağın suyu itmesi yani hidrofobik olması olabilir. Böyle bir durumda toprağı değiştirmeniz yeterli olacaktır.

Yaprakları sararıyorsa:

Bitkinizin yapraklarının sararmasının ise 3 nedeni olabilir. 

Eğer çok fazla güneş alıyorsa güneşde yanmış olabilir. Ayrıca soğuk bir köşede tutmak da buna sebep olabilir. Son olasılık ise yeterli sulamıyor oluşunuz olabilir.

Bitkinizin kökleri saksının dışına taşıyorsa:

Bu bitkinizi daha büyük bir saksıya taşımanız gerektiği anlamına gelir.

Yaprakların uçları / kenarları kahverengiye dönüyorsa:

Bunun olası birkaç sebebi olabilir. Öncelikle fazla gübre kullanmış olabilirsiniz. Kullandığınız su sodyum veya potasyum açısından zenginse de böyle bir etki yapabilir. 

Ayrıca evde beslediğimiz bitkilerin çoğu normalde ormanlarda yaşamaya alışık olduğu için nem seviyesi yeterli gelmiyor olabilir. Arada bir sprey ile su püskürtmeniz iyi olacaktır.

Sprey şişesi için buraya bakabilirsiniz.

Yaprakların üstünde kahverengi, yanık görünümlü lekeler varsa:

Genellikle bitki güneşin altında fazla kaldığında oluşan bu lekeler güneş yanığının göstergesidir. Bitkinizi evinizin farklı bir noktasına taşımanız yeterli olacaktır.

Dökülen yapraklar varsa:

Her bitki yaprak döker. Fazla sık olduğunu düşünüyorsanız bunun soğuk havadan kaynaklanıyor olma ihtimali var. Bitkinizi daha az rüzgar gören bir yere taşımanız iyi olacaktır.

Yapraklarda siyah noktalar veya sarı halkalı kahverengi noktalar varsa:

Birçok mantar ve bakterisel hastalık buna sebep olabilir. Etkilenen yaprakları bir an önce çıkartıp atmanız ve bitkinizin iyi hava aldığından emin olmanız iyi olacaktır.

Bitkinizin yaprakları renk değiştiriyorsa:

Üstteki sorunlar gözükmüyor ve yine de bitkinizin yaprakları renk değiştiriyor veya bitkinizin solgun gözüküyorsa besin ve mineral eksikliği yaşıyor olabilir. Emin olmak için zayıf bir sıvı gübre çözeltisi uygulamanız iyi olacaktır.

Umarız önerdiğimiz çözümler size yardımcı olabilmiştir. Bildiğiniz diğer yöntemleri yorumlarda paylaşırsanız seviniriz :)

İlginizi çekebilir:

Bulundukları Her Ortama Canlılık Katan ve Edinmeniz Gereken 20 Bitki
Bulundukları Her Ortama Canlılık Katan ve Edinmeniz Gereken 20 Bitki
Yeşiliyle Çok Daha Ferah Bir Ortam Yaratmanızı Sağlayacak Salon Bitkileri

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt